Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ze školních lavic

Velmi ráda vzpomínám na gymnázium, kde jsem začala učit po VŠ. Byla jsem mladá, poprvé jsem ochutnávala, jaké to je, když stojíte za katedrou a před vámi studenti, kteří vám vaše začátky nikterak neulehčují.

Svou praxi na gymnáziu považuji asi za to nejlepší, co mě v učitelování potkalo. Bylo to v době, kdy nebyly žádné mobily, studenti museli přijít do školy včas a žádné kouření před školou se nekonalo. Kouřit před školou se nesmělo a studenti to respektovali. Tím ovšem nechci říci, že to byli svatoušci. To ne, oceňovala jsem na nich jejich smysl pro humor, jejich zvídavost, kdy se mě ptali na věci, které mě uváděly do rozpaků. Třeba když se mě jeden student zeptal, zda je u nás cenzura. Za bolševika cenzura byla, jen se o ní nesmělo otevřeně mluvit. Já jsem se tenkrát v duchu zhrozila, protože všem bylo jasné, že tu cenzura byla, jenže přivést mě do rozpaků byl studentův cíl. Chvíli jsem nebyla s to cokoli říci, což se mé třídě velmi líbilo, že mě nachytala na švestkách. Nakonec jsem svému studentu odpověděla, že si myslím, že tu cenzura musí být, když žijeme v třídní společnosti, kde vládne dělnická třída. Studenti očividně ocenili tuto mou odpověď, nicméně já se doploužila do sborovny v obavách, že mě někdo může naprášit estébákům a já budu mít průšvih. Nic takového se naštěstí nestalo, protože mým zvídavým studentům bylo jasné, v jaké diktatuře žijeme, jen chtěli vědět, jak se k otázce postavím.

Učila jsem v jedné třídě, jejíž většinu tvořili chlapci. A ti byli značně divocí. Když jsem k nim přišla po velké přestávce, bývali všichni upocení, protože velmi rádi trávili přestávku tím, že po sobě házeli houbou na tabuli, chudinky dívky se jen krčely někde v koutě, aby je páchnoucí houba nezasáhla. A po jedné takové divoké přestávce jsem s nimi psala písemku z angličtiny. Jako vždy jsem je upozornila na školní řád, který zakazoval porušovat pravidla, v případě písemné práce to bylo používání taháků. Za zabavený tahák jsem dávala nedostatečnou.

Mí studenti píší písemku, já se procházím po třídě, abych zamezila opisování. A jak tak chodím po třídě, všimnu si, že student v první lavici opisuje z taháku. Přijdu tedy k němu a řeknu mu, ať mi tahák odevzdá, že má nedostatečnou. Třída zpozorní a čeká, co se bude dít. Student zachovává klid, jen se na mě podívá a pak si s klidem Angličana vloží tahák do úst, rozkouše jej a polkne. Třída propukne v hurónský řev, já na rozdíl od nich smích opanuji. Ale nemohu dát hříšníkovi nedostatečnou, protože nemám předmět doličný. Už si nepamatuji, jakou konečnou známku student dostal, ale vím docela přesně, že pětka to nebyla.

Moje první třída, kde jsem byla třídní, se sestávala s velkých osobností, jež nebylo jednoduché zvládnout. Způsobovali mi nelehké okamžiky třeba tím, že mívali v šatně nepořádek. A pořádek dle školního řádu musel být. Jenže dožeňte pány studenty k tomu, aby si po sobě uklízeli. Moje třída to nedělala a vůbec ji to netrápilo. Ale mou ředitelku to trápilo velice, proto nebylo nic výjimečného, když mě a zástupce mé třídy zavolala k sobě do ředitelny, kde nejprve vyčinila mně a pak mým studentům. Jako trest jsme dostali jít uklízet svinčík pod zámkem. Na zámku bydleli sovětští vojáci, kteří nás okupovali, a krom okupace zemi devastovali svým odpadem. Vyhazovali z okna vše, co se jim nehodilo. Umíte si představit, jak to mohlo pod zámkem vypadat. A kdo to měl po Rusech uklízet? Moje třída. Dostali jsme hrábě, lopaty, košťata a museli jsme to jít uklidit. Já též. Jeden z mých studentů to vše pojal s humorem svým vlastním. Vykřikoval, že ani neví, jak se takové hrábě drží...opět jsem měla strach, aby nás někdo z kolemjdoucích neudal estébákům za to, jak se studenti chovali a jak komentovali naházený odpad pod zámkem. Měli z toho legraci a komentovali to vše poznámkami, za něž mohli být popotahováni na jistých místech, protože udavačů se v zemi našlo víc než dost.

Čas se posunul, z mých studentů se stali úctyhodní občané, jsou z nich lékaři, inženýři, učitelé, právníci, a stejně jako já vzpomínají na roky na gymnáziu s úsměvem a láskou...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Vlachová | středa 1.5.2024 7:49 | karma článku: 13,40 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

Komunismus je stejná ideologie jako nacismus. Je zrůdnější v tom smyslu, že jde proti vlastním lidem.

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,23 | Přečteno: 766x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 23,09 | Přečteno: 1682x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,53 | Přečteno: 1701x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5910x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1264
  • Celková karma 22,10
  • Průměrná čtenost 1115x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik