Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co mně dali mí rodiče

Mí rodiče mi toho dali do života spoustu. A budu jim za to vše nadosmrti vděčná. Nedali mi žádné hmotné statky, žádné konto v bance. Nicméně toho málo není, čeho se mi od nich dostalo.

Motto "Kdo miluje čistotu srdce a má ušlechtilé rty, tomu bude přítelem i král". (Přísloví Šalomounova, Druhá sbírka, 22.11)

Mí rodiče mi toho dali do života spoustu. A budu jim za to vše nadosmrti vděčná. Nedali mi žádné hmotné statky, žádné konto v bance. Nicméně toho málo není, čeho se mi od nich dostalo.

Snad to nejzákladnější, co mě naučili, byla skutečnost, že se v životě musím spoléhat jen a jen na sebe. Že nemám od nikoho nic očekávat, neb lidé mnohdy zklamou, proto raději žádná očekávání. O to víc se jeden dobře cítí, když jej někdo překvapí. Rodiče mě naučili, aby se na mě mohli jiní lidé kdykoli spolehnout, abych vždy dodržela to, co slíbím. A spolehlivost je věru velmi dobrá vlastnost, zvlášť v dnešní době.

Nenechat se odradit případným neúspěchem, nikdy se nevzdávat a dosáhnout svého cíle i za cenu škrábanců. Protože dosažení něčeho, po čem toužíme, přináší velký pocit uspokojení. Člověka to posiluje. Maminka mě naučila vše ženské. Jak se chovat k muži, jak mu dát najevo lásku. Nikdy muže nedržet a nechat jej jít, když je to jeho vůle. A nejen to. Od ní jsem se naučila vařit, umět cokoli ušít, umět plést, umět si cokoli spravit, co by žena umět měla. Např. vyměnit zip u kalhot, kabátů, bund. Umět vyprat i bez automatické pračky. Stačí jen rozdělat pod kotlem oheň, prádlo vyvařit, vymáchat a vyždímat. I tím jsem si prošla, proto mě toho v životě nemůže příliš překvapit.

Můj tatínek mě naučil bojovat, umět vyjádřit svůj názor a nebát se. Nebýt nikdy zbabělá, za nikoho se neskrývat a vyslovit to, co si myslím, i za cenu toho, že mě okolí odsoudí. Protože okolí bývá velmi slabošské a raději dupe v davu, než aby šlo svou cestou. Můj tatínek mě naučil, že to, jak se v životě budu mít, bude jen otázka mé práce. Mé pracovitosti. A díku jemu se mám v životě dobře. Netopím se sice v milionech, nicméně si plním to, co mám ráda. Mohu cestovat a poznávat svět. A to je velká deviza. Tu vám nikdo nevezme. Tou se bohatne. Nebohatne se podvodným čerpáním dotací z EU, nebohatne se vyžíráním z eráru, ale smrtelník bohatne tím, že objevuje svět. Nutno podotknout, že mě mí rodiče naučili nahlížet na vyžírky jako na lidi, kteří nejsou  žádným přínosem, takoví si zaslouží jen odmítnutí.  A za to jsem svým rodičům rovněž vděčná. Hodně se mnou i mým bratrem cestovali, nikdo je nefinancoval, žádné odborářské rekreace a podobné soudružské zrůdnosti. Dlužno podotknout, že jsme mohli pouze cestovat v teritoriu, které soudruzi vymezili.Cestování přináší velké životní naplnění, tento pocit znám díky svým rodičům..

Díky svým rodičům jsem mohla vystudovat vysokou školu a dostalo se mi daru vykonávat profesi, která je krásná. Učit angličtinu. I když se věkem blížím ke konci své pedagogické činnosti, nějak to s koncem ještě nevypadá. Mohu učit na výběrové střední škole, v níž ryba od hlavy voní a je to na škole znát. Krom toho se mohu se svou specializací realizovat i v soukromém sektoru a poznávat lidi z rozličných profesí. Díky jim poznávám nové, učím se nové a to mě motivuje, abych ve svém snažení nikdy nepolevila. Abych do všeho, co dělám, vnášela své srdce, jak mě to mí rodiče naučili. A ono se to nějak stále úročí. Když do svého veškerého snažení dáváte své srdce, bude se vám dařit. A taky mě vedli k tomu, abych žila tak, abych se za sebe nemusela stydět a aby se za mě nemusela má rodina stydět.

Abych nebyla jen prázdným obalem, aby tu po mě jednou něco zůstalo. I to je výchova mých rodičů. A tak by tomu mělo v životě být. Nejen zplodit dítě, ale naučit je všemu podstatnému, aby si umělo poradit v nejzákladnějších životních situacích, ale i v těch svízelných. Bez mobilu a moderních technologií. Aby umělo komunikovat tváří v tvář, aby vědělo, že lidský dotyk má velkou hodnotu, . Respektovat zákony, jež panují v přírodě, i toho je v našem žití zapotřebí. Jedině tak má lidský život šanci pokračovat dál...

Autor: Helena Vlachová | pátek 20.12.2019 7:58 | karma článku: 13,95 | přečteno: 575x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Proč žádná z volebních stran neřeší nevymahatelnost práva v ČR?

Už mám jaksi plné zuby, když slyším některé vrcholné politiky hlásání o tom, že jsou tu pro Českou republiku, že dělají vše pro český národ. Pro mě taková slova zní nacionalisticky, jako bychom se ocitli ve fašistickém Německu.

4.6.2024 v 14:52 | Karma: 17,92 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Soudcům bych nepřidala ani korunu

Jsem-li dobře v obraze, soudci požadují vyšší platy? Naskýtá se otázka, co je k tomu vede. Kdyby bylo na mně, nepřidala bych jim ani korunu.

29.5.2024 v 18:56 | Karma: 23,76 | Přečteno: 850x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

My jsme nosili tepláky na hraní venku

Považuji za velký přešlap vůči dress codu, když někdo chodí v teplácích do obchodu, když chodí žáci do školy v teplácích

28.5.2024 v 13:58 | Karma: 20,81 | Přečteno: 848x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Nenávist vůči církvi nechápu

Svým založením jsem velmi liberální. Spíš mě přitahuje svět duchovní. Zatím jsem nedokázala rozluštit, proč je tolik Čechů nenávistných vůči církvi...

26.5.2024 v 13:14 | Karma: 20,59 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máme být tolerantní vůči emigrantům z 80. let?

Něco jiného bylo emigrovat v padesátých letech, případně šedesátých, ale mám jisté výhrady vůči těm, kteří opustili vlast v osmdesátkách.

22.5.2024 v 19:45 | Karma: 21,22 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Jan Hamáček

27. listopadu 2013,  aktualizováno  13.6 14:55

Jan Hamáček stál v letech 2018 až 2021 v čele ČSSD, na funkci rezignoval po sečtení hlasů ve...

Na ozdravném pobytu se dětem rozjely zažívací potíže, záchranáři jich šest odvezli

13. června 2024  14:15

Šest dětí a dva dospělí v noci převezli záchranáři z hotelu Orlík na Příbramsku do nemocnice....

OBRAZEM: Tělo na těle. Do megavězení v Salvadoru přivezli další dva tisíce vězňů

13. června 2024  14:11

Do věznice v Salvadoru s kapacitou 40 tisíc osob, která je považována za největší na americkém...

Výtržník se vezl na spřáhle vagonu. Když z něj slezl, šel přímo před vlakem

13. června 2024  14:02

Se svým životem hazardoval muž na železniční trati na Plzeňsku. Sedl si totiž na spřáhlo posledního...

  • Počet článků 1269
  • Celková karma 21,46
  • Průměrná čtenost 1114x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik