Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo jiný by měl vstoupit do NATO, když ne Ukrajina?

NATO je obranný spolek. Jeho členové si garantují vzájemnou výpomoc v případě napadení. Ukrajina v NATO není a brání se už rok sama. Dokáže si někdo představit platnějšího člena?

NATO se nerozšiřuje samo od sebe. To není o tom, že prezident Francie (Česka, USA, Maďarska …) vyzve nečlenskou zem aby vstoupila. A když to odmítne, tak jí třeba premiér Kanady (Belgie, Chorvatska, Portugalska …) těžce pohrozí. Takto to chápou jen v Moskvě. O členství v NATO musí cizí zem požádat sama o své vůli a členové NATO pak tu žádost buď jednomyslně schválí, nebo ne (viz teď obstrukce ze strany Turecka a Maďarska ohledně přístupu Švédska).

Pokud někdo tvrdí, že zem xxx nemá právo na vstup do NATO, tak říká jen to, že neuznává její suverenitu a tato zem si podle něj nemůže sama rozhodovat, co je pro ní dobré a co ne.

Snaha zabraňovat rozšiřování NATO ze strany Ruska je jen snaha zabránit tomu, aby se další země a teritoria vymanily z nebezpečí, že je Rusko zase jednou spolkne.

Hodně malých zemí je v NATO vlastně černým pasažérem. Dokáže si někdo představit, že by se třeba Česko dokázalo samo bránit vpádu Německa? Nebo Belgie při intervenci Francie? A to je další důležitý důsledek členství v NATO. Přispívá k míru mezi členy. Ani znesvářené Turecko a Řecko to se vzájemnými konflikty nijak nehrotí a nepřehání. Malí členové NATO tak tyjí z kolektivní obrany a nemusí tolik vydávat na svou vlastní obranu.

O členství v NATO dlouhodobě usiluje i Ukrajina. Nikdo ji k tomu nevyzýval ani nevyzývá a jako samostatný stát má právo si o svém údělu rozhodovat sama. Ukrajina v nynějším konfliktu s Ruskem dokazuje, že se bránit umí. A chce (to pro informaci místním Okamurům, Paroubkům, Klausům, Baštům a dalším). A už teď udělala pro evropskou bezpečnost v rámci obrany před expanzí Ruska víc, než jakýkoliv jiný evropský stát. I kdyby nakonec podlehla, tak Rus uvidí, že jeho další expanzivní choutky by nebyly v žádném případě levné materiálně ani lidsky. A to je přeci hlavní cíl NATO a Ukrajina pro něj udělala strašně moc.

V případě členství Ukrajiny v NATO a v případě další expanze Ruska si těžko dokážu představit schopnější evropskou armádu po boku napadeného, než právě ukrajinskou. A o tom NATO je.

Nevzpomínám si, že by jakýkoliv činitel NATO na adresu Ruska pronesl něco o tom, že naše raketa je u vás za minutu a vy uvidíte jen ten výbuch, nebo že by se někdo zaobíral možností vymazání kaliningradské oblasti jaderným úderem, jak to činí Moskva na adresu Francie a Británie. Či že by američtí vojenští představitelé uvažovali o vyvolání přírodní katastrofy v Rusku jaderným úderem na nějaké vulkány, jak o tom uvažuje Moskva ohledně Yellowstonu. NATO je prostě pro obranu a žádný soudný člověk (kromě Rusů) si nemyslí, že je tu kvůli útoku na Rusko. Ostatně to by musely schválit parlamenty všech členských zemí. Dokáže si tohle někdo představit?

Poté, co Ukrajina několik týdnů vzdorovala ruské přesile, pronesl její prezident Zelenskij v jednom ze svých pravidelných projevů: “A po takové válce proti Rusku... prosím, už nikdy, nikdy nám neříkejte, že naše armáda nesplňuje standardy NATO.

Co jsou to standardy NATO? Kolik má mít četa vojáků? Brigádě má velet plukovník nebo generál? Počet žen má mít přesně dané procento? Stanovit si můžete co chcete, ale armáda je tu kvůli obraně. Ta ukrajinská do dokázala více než dost a je jedno jestli splňovala nějaké směrnice NATO.

Ukrajina by v NATO být měla. Ne jen kvůli sobě. Ale hlavně by pro NATO byla přínosem a pro evropskou bezpečnost by tím udělala víc než dost.

Úvaha našeho budoucího prezidenta Petra Pavla o tom, že by Ukrajina v NATO měla být, je více než správná. A skoro bych si troufl říci, že by to bylo prospěšnější pro NATO, hlavně pro jeho východní křídlo, než pro Ukrajinu samotnou. Platnějšího člena NATO si v této chvíli představit nedokážu.

Autor: Tomáš Flaška | neděle 5.2.2023 17:07 | karma článku: 40,03 | přečteno: 4067x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Začala přístupová jednání s Ukrajinou o vstupu do EU

Sice to ještě nic neznamená, ale lepší zprávu svět tento měsíc asi nepřinesl. Představme si, co by se stalo, až Ukrajina opravdu vstoupí.

26.6.2024 v 3:46 | Karma: 30,83 | Přečteno: 2584x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Na kole z Itálie přes Francii do Monaka a kolem moře jinudy zpět

Letos jsme se rozrostli na 6 účastníků. Tradičně za 8 dnů asi 700 km s převýšením necelých 8000 metrů a nové objevy, nové trasy a skvělá gastronomie.

19.6.2024 v 17:06 | Karma: 18,46 | Přečteno: 341x | Diskuse| Cestování

Tomáš Flaška

Fotbal, to je hnusná hra zvaná sport

Ale opravdu je to sport? A patří třeba na olympiádu? Co fair play? Jak se na něj dívám, čím dál tím více, jsem jen a jen znechucen.

18.6.2024 v 14:29 | Karma: 39,27 | Přečteno: 3515x | Diskuse| Sport

Tomáš Flaška

Nějak se nám tu rozmohl takový předvolební nešvar

Pamatujete? Po vyhraných volbách pohlavár tehdejší vítězné strany prohlásil: Naše předvolební sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce.

17.6.2024 v 6:31 | Karma: 34,16 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Politika

Tomáš Flaška

Atentát na Fica: jak to vlastně bylo?

Ochranka na záběrech z atentátu na mě působila tak trochu komunisticky. Takoví namachrovaní boucháci, co jen ukazují okolí nadřazenost.

6.6.2024 v 15:31 | Karma: 41,34 | Přečteno: 6773x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Politici AfD museli před volbou vedení přelézat zátarasy. Odpůrci obsadili ulice

29. června 2024  13:03

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybere nové vedení, o...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 1326
  • Celková karma 30,59
  • Průměrná čtenost 3000x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.