Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ale my už se těm komunistům opravdu klanět nemusíme!

Čína se cítí dotčena jednáním a prohlášeními pražského primátora Hřiba a stornovala kulturní akce všech českých subjektů, které mají v názvu slovo Praha.

Co na to naše vláda? Jako hrdý příslušník našeho národa bych očekával, že Číňanům slušnou formou řekne, ať si trhnou nohou, že zájem o naší kulturu je jinde dost velký. Bohužel náš ministr kultury Antonín Staněk reagoval poněkud jinak: „Bude to složitější diplomatické jednání, protože je potřeba čínské straně vysvětlit, že nejde o orchestr pražský, ale že jde o instituci, která je zřizována ministerstvem kultury.“ To je přesně v duchu pokračování ponížené petice čtyř našich nejvyšších ústavních činitelů, když se tehdejší ministr kultury Hermann setkal s Dalajámou (jaká drzost!) a oni pokorně prosili Čínu o odpuštění. Na toto mám být hrdý?

Pražští filharmonici, kterých se to týká, mají jasno: „Musíme důrazně odmítnout podmínky čínské strany, kdy znovu povolení k vystoupení je podmiňováno kritickým okomentováním výroků a postojů vedení Hlavního města Prahy směrem k ČLR," sdělil předseda správní rady PKF Martin Klimpl. Já dodávám že má více rozumu a cti než jeho nadřízený, ministr kultury Staněk.

Korunu tomu nasadil sám náš nejvyšší představitel, prezident Miloš Zeman. Za pozornost stojí jeden z jeho mnoha výroků během jeho návštěvy Číny: "Uvnitř Evropy je takový vzteklý červený kousek, to je země, která je proti Huawei." Ano, takto se vyjadřuje před čínskými soudruhy náš pan prezident o své vlastní zemi. Pro zdůraznění ještě jednou: vzteklý červený kousek.

Ale zpět k tomu čínskému zákazu. Kdybychom byli škodolibí, tak bychom jako odplatu mohli u nás třeba zakázat činnost všech restaurací, které mají v názvu slovo „čínská“. My to ale neuděláme. A proč?

Právě protože jsme součástí svobodného světa a žádný politik tu nemůže centrálně přikazovat podnikatelským subjektům, co mají z důvodu politických dělat a co ne. Dokážete si představit, že by třeba prezident Trump v Americe řekl, že se nikde nebude konat žádná výstava, která má něco společného třeba s českou Národní galerií? Skoro nikdo by ho neuposlechl a mnoho výstavních síní by si z něj ještě dělalo legraci a určitě by našly způsob, jak ho třeba nějakou karikaturistickou soutěží zesměšnit.

To centrální nařizování, přikazování a zakazování jsme si užili až dost. Čína nám nevědomky jenom připomíná, co u nás bylo a co už máme za sebou. Zaplať pán bůh za to.

To je právě ten rozdíl mezi tím, v čem žijeme, co je tzv. svobodný svět a tím, co představuje Čína. Pak nelze chápat, co na té zemi někteří vidí a ještě méně, co na ní mohou vidět naši vrcholní politici. A už vůbec ne, jak se před ní pokorně klaní. Ani ekonomické důvody neobstojí. Stačí si prohlédnout bilanci vzájemného obchodu a investic.

A úplným vrcholem je samozřejmě opět náš moudrý pan prezident. Na dotaz co říká ke 30 let starým událostem v Pekingu na náměstí Brány nebeského klidu (Čína tam násilně potlačila protesty a podle některých zdrojů bylo až několik tisíc mrtvých) uvedl: „Čína je veliká země a kdyby došlo k chaosu a k dezintegraci Číny, tak by to mohlo znamenat výraznou destabilitu. Zastávám názor, že demokratizace má probíhat krok po kroku po etapách.“ Takto mluví náš prezident o mrtvých protestujících. Možná by mu měl někdo položit otázku, jestli byl tedy první krok s několika tisícovkami mrtvých, zda se domnívá, že v druhém kroku by jich mělo být několik stovek, a v kterém kroku se domnívá, že by už snad nemuseli být žádní. A hlavně kolik kroků té demokratizace podle něj Čína za těch 30 let udělala.

Ono se ukazuje soudě podle vývoje vzájemných vztahů a obchodu za poslední tři roky, že čím větší servilita a podlézání z naší strany, tím větší pohrdání a nadřazenost ze strany čínské.

Ne, takhle si nepředstavuji vystupování reprezentantů hrdého evropského národa, který má s komunisty své zkušenosti. Tady není být na co hrdý. Tady se lze leda tak stydět.

Autor: Tomáš Flaška | úterý 30.4.2019 10:02 | karma článku: 38,27 | přečteno: 1685x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

A není to s tím televizním poplatkem trochu málo?

Andrej Babiš už vyhlásil nelítostný boj zvyšování koncesionářského poplatku. Věrní v hnutí se předhánějí v tom, kdo bude údernější a voličská základna tleská.

30.6.2024 v 17:47 | Karma: 32,40 | Přečteno: 3145x | Diskuse| Média

Tomáš Flaška

Začala přístupová jednání s Ukrajinou o vstupu do EU

Sice to ještě nic neznamená, ale lepší zprávu svět tento měsíc asi nepřinesl. Představme si, co by se stalo, až Ukrajina opravdu vstoupí.

26.6.2024 v 3:46 | Karma: 31,30 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Na kole z Itálie přes Francii do Monaka a kolem moře jinudy zpět

Letos jsme se rozrostli na 6 účastníků. Tradičně za 8 dnů asi 700 km s převýšením necelých 8000 metrů a nové objevy, nové trasy a skvělá gastronomie.

19.6.2024 v 17:06 | Karma: 18,90 | Přečteno: 354x | Diskuse| Cestování

Tomáš Flaška

Fotbal, to je hnusná hra zvaná sport

Ale opravdu je to sport? A patří třeba na olympiádu? Co fair play? Jak se na něj dívám, čím dál tím více, jsem jen a jen znechucen.

18.6.2024 v 14:29 | Karma: 39,30 | Přečteno: 3571x | Diskuse| Sport

Tomáš Flaška

Nějak se nám tu rozmohl takový předvolební nešvar

Pamatujete? Po vyhraných volbách pohlavár tehdejší vítězné strany prohlásil: Naše předvolební sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce.

17.6.2024 v 6:31 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2231x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Vládla výbuchům, unikala gestapu. Skutečnou Bondgirl pak zavraždil milenec

7. července 2024

Premium K vítězství spojenců ve druhé světové válce přispěly velkou měrou ženy, které se jako tajné agentky...

Krkavčí matka prodala své děti za dva dolary, fotka otřásla Amerikou

7. července 2024

Seriál Vinili ji, že za zinscenování fotografie dostala zaplaceno, s prodejem potomků to ale myslela...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Střelba na oslavě v Kentucky má pět obětí, podezřelý zemřel v nemocnici

6. července 2024  22:22

Po masové střelbě ve městě Florence v americkém státě Kentucky je nejméně pět mrtvých včetně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1327
  • Celková karma 30,79
  • Průměrná čtenost 3000x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.