Proč vám chleba tvrdne ale chipsy naopak změknou?
Určitě to znáte. Necháte někde ležet nezabalený chléb - a za pár dní je tvrdý. Když ale rozbalíte chipsy nebo slané tyčinky, po několika dnech nejen že neztvrdly - naopak. Změkly a zhadrovatěly. Proč se oba druhy pečiva chovají rozdílně?
Entropie a zákony vesmíru
Může za to - jak jinak fyzika. A tentokrát za to může samotná esence našeho vesmíru, základní zákon, definující jeho stav. Procesy, které ve vesmíru probíhají, se snaží změnit uspořádaný stav na neuspořádaný. Definice entropie je komplikovaná. Je to proto, že její podstata zasahuje do nejrůznějších oblastí fyziky. A tak najdeme následky zásadního chování vesmíru i v různých částech fyziky. Při popisu procesů, vykonávajících práci nebo ve statistice, teorii informace nebo v termodynamice.
Entropie ale jde popsat i jednoduše. Dobrým příkladem chování vesmíru a jeho touhy neustále svou entropii zvyšovat - je pivo. Čerstvě natočená sklenice piva obsahuje nejen tekutinu, ale také pěnu. Molekuly v ní mají proto omezené pole působnosti. Některé z nich mají povoleno být v tekutině, jiné pouze v pěně - a tam se navíc nacházejí jen v tenkých slupkách kolem bublinek CO2.
Protože ale vesmír trvá na tom, že uspořádané stavy (tekutina a pěna) nejsou stálé - pěna spadne a změní se zpátky na tekutinu. Entropie vzroste přesně tak, jak to vyžaduje vesmír.
Ten je vlastně silně nespokojeným systémem. Bude šťastný až tehdy, když budou všechny jeho součásti rozloženy úplně pravidelně a budou mít identické vlastnosti.
Chleba a zákony vesmíru
Projevuje se to i u chleba a (například) slaných tyčinek. Čerstvě upečený chleba obsahuje kolem 40 % vody. Většina se jí nachází ve střídce, zatímco kůrka je po upečení křupavá a vysušená. Po vychladnutí se snaží obsah vody ve střídce a v kůrce vyrovnat. To se děje proto, že se kvůli výše zmiňovanému přírodnímu principu snaží částice z oblasti, kde je jich nadbytek, přemístit do oblasti, kde je jich nedostatek. Uspořádaný stav, kdy uvnitř bochníku chleba je určité množství vody a jeho kůrka je suchá - je proti přírodě.
Postupně se pak obsah vody ve střídce a kůrce vyrovná - kůrka zvlhne a ztratí svou původní křupavost. To ale bohužel není všechno. Z kůrky se totiž voda může vypařovat do vzduchu - a to se děje tak dlouho, dokud bochník chleba nevyschne. Ztráta vody navíc probíhá nejen vypařováním - voda se také zabudovává do struktury některých molekul v chlebové hmotě. Výsledkem je vyschlý a tvrdý bochník.
Slané tyčinky a zákony vesmíru
I když se to zdá být na první pohled nelogické, stejný vesmírný zákon se stará také o to, aby obsah balíčku s chipsy nebo slanými tyčinkami po otevření časem zvlhl.
Slané mlsky obsahují jen velice málo vody. Poté, co otevřete plastový obal, začnou čilé změny. Molekuly vody, obsažené ve vzduchu (který je vlhčí), se snaží dostat do výrobku - a daří se jim to tím lépe, čím je slanější. Sůl je totiž hygroskopická a vodu přitahuje.
Chléb tedy tvrdne ze stejného důvodu, kvůli kterému “hadrovatí” chipsy. Vesmír se snaží vyrovnat nerovnovážný stav. A prokazuje přitom obdivuhodnou trpělivost…
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně
Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...
VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí
Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...
Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty
Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...
Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků
Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...
- Počet článků 971
- Celková karma 19,80
- Průměrná čtenost 1327x