Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papír - známý i neznámý

Co je to vlastně papír a z čeho se vyrábí? První díl seriálu o papíru a jeho neobyčejných vlastnostech. (délka blogu 3 min.) 

Starodávný papír

Papyrus, od kterého je odvozen název „papír“, je znám už od roku 3000 před naším letopočtem. V Egyptě se k jeho výrobě používala vlákna pravého papyru (Cyperus papyrus).  

Papír

Pod pojmem papír se běžně skrývá plochý výrobek z různých (převážně rostlinných) vláken, zhotovený odvodněním kašovité a rozemleté výchozí hmoty. U ručně vyrobeného papíru se odvodnění provádí na sítu a následně se papír zhutňuje a suší. Pokud je jeho plošná hustota do 225 g/m2, jedná se o papír. Při hustotě vyšší než 225 g/m2 se už může výrobku říkat karton. 

Kolem roku 300 před naším letopočtem ho nahradil pergamen vyrobený z depilovaných zvířecích kůží. Používal se mimo jiné jako materiál pro ručně psané knihy a dokumenty. 

Základní princip moderní výroby papíru pochází z Číny. Už kolem roku 105 našeho letopočtu  používali Číňané k výrobě papíru lýková vlákna morušovníku a trávy, bavlnu a staré hadry.

Od čínských válečných zajatců se výrobě papíru naučili Arabové. První papír byl v jejich oblastech vyroben v 8. století. 

Do Evropy se dostal papír ve století dvanáctém. První papír byl vyroben ve Španělsku v roce 1144, ve Valencii. Ve 13. století už stály první papírny v Itálii, ve 14. století.

ve Francii a v Německu. Papír se vyráběl v 15. století ve Švýcarsku, Rakousku a Anglii, v 16. století v Holandsku a Švédsku a na konci 17. století v Norsku.

Postupně se samozřejmě také měnila technologie výroby. Původně se například povrch papíru zpevňoval lepidlem, vyrobeným ze zvířecích kůží. To bylo logicky drahé a pracné. V roce 1806 byl vyroben první papír pomocí klížení pryskyřicí a kamencem (síranem draselno-hlinitým).  Industriální výrobě pak už nestálo nic v cestě. 

Do poloviny 19. století se jako surovina používaly staré látky, staroněmecky zvané Hadern - hadry. To ale nebylo úplně bez problémů. 

Poté, co v patnáctém století vznikl Gutenbergův knihtisk, nebývale vzrostla poptávka po hadrech i papíru samotném. Poté, co byly vynalezeny papírenské stroje, se staly hadry vyloženě nedostatkovým zbožím.

Pomohla sama příroda - tehdy si totiž kdosi vzpomněl… na vosy. Ty umějí z rostlinných vláken vyrobit materiál, který je papíru velice podobný. Následovaly různé pokusy o výrobu papíru ze dřeva. 

Teprve v roce 1844 se ale podařilo vyrobit první papír z hadrů a dřevité hmoty. Nadšení ale netrvalo dlouho. Rychle se ukázalo, že papír, vyrobený s přísadou dřeva, rychle žloutne a stárne. Ztrácí pružnost a pevnost, takže se listy v knize při čtení začínají lámat. 

V roce 1853 byl pak vyvinut proces, který umožňoval odstranění škodlivých částí dřeviny (například ligninu, různých éterických olejů, vosků, apod.) a výrobu čisté buničiny.  

Suroviny k výrobě papíru

Vláknitá hmota tvoří asi 70 % samotného materiálu papíru. 

Kdysi se používaly hlavně staré hadry, zbytky látek ze lnu a bavlny. Od 2. poloviny 19. století se k nim přidaly suroviny rostlinného původu, využívalo se dřevo listnatých a jehličnatých stromů. Od začátku 20. století se využívá také starý a odpadový papír. 

Dřevo

Dřevo se skládá z cca 40-50% celulózy, nejběžnější biomolekuly na naší planetě. Celulóza se skládá z řetězců molekul jednoduchého cukru (glukózy), které nejsou rozvětvené a vytvářejí tedy vlákna, odolná proti roztržení. V rostlinách funguje celulóza jako opora. Další složkou dřeva je lignin (20-30%) a tzv. hemicelulóza (10-20%), která je na rozdíl od celulózy tvořena jinými molekulami cukrů, ze kterých se pojí kratší řetězce.

Hadry

Termín hadry zahrnuje vlákna, která se skládají prakticky z čisté celulózy, takže nemají žádné rušivé prvky, které má dřevo. V dnešní době je podíl starých hadrů na výrobě papíru spíše nedůležitý - není jich více než 1-2 %.

Hadry se ovšem používají k výrobě vysoce kvalitních speciálních papírů, jako jsou například podklady pro bankovky nebo různé doklady.

Syntetické suroviny

Vývoj chemických technologií a nových syntetických vláken se samozřejmě nevyhnul ani výrobě papíru. Kvalitu papíru dnes zvyšují přídavky syntetických vláken - podobně jako je tomu u tkanin. Nejčastěji se používá polyvinylchlorid, polyamid nebo oblíbený polyester.

 

Příště: Stárnutí papíru - proč papír stárne a jak tomu zabránit? 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 27.2.2023 8:00 | karma článku: 24,13 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč se po alkoholu tloustne?

Alkohol (přesněji řečeno etylalkohol) je opravdu zajímavá chemická látka. Mohl by nás jednoduše otrávit, kdyby evoluce nezařídila, že nám může být svým (dnes kontraproduktivním) způsobem prospě ̈

17.6.2024 v 8:00 | Karma: 24,47 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Modrý pigment - ftalocyanin mědi - PB 15

Ftalocyanin mědi je komplex mědi a ftalocyaninu. Je to nejvýznamnější moderní modrý pigment, který známe už asi 100 roků. (délka blogu 4 min.)

13.6.2024 v 8:00 | Karma: 13,88 | Přečteno: 147x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Mayská modř - PB 8

Dalším zajímavou malířskou barvou, se kterou se stojí za to seznámit, je starodávná, blankytně modrá, mayská modř. Možná ji znáte pod zkratkou PB 8 (pigment blue 8).

10.6.2024 v 8:00 | Karma: 16,75 | Přečteno: 221x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč rozkrojené jablko na řezu hnědne

Rozkrojené jablko ale také třeba hruška hnědnou v místě řezu. Na vině je, a vy to tušíte, chemie. Jak se dá tomuto jevu předejít? (délka blogu 3 min.)

6.6.2024 v 8:00 | Karma: 18,26 | Přečteno: 275x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čínská sonda Chang-e 6 a její mise na Měsíci

Vesmírná sonda Chang-e 6 je další čínský přístroj, která se zabývá výzkumem Měsíce. O víkendu přistál na odvrácené straně Měsíce. Má dovézt zpět na Zemi vzorky tamní horniny.

3.6.2024 v 8:00 | Karma: 17,91 | Přečteno: 197x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

Nejásáme, ani nejsme zklamaní. Musíme cílit i na prvovoliče, říká Fiala o volbách

18. června 2024  13:13

Výsledky voleb do Evropského parlamentu nejsou pro koalici SPOLU drtivou porážkou, řekl v rozhovoru...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 985
  • Celková karma 18,01
  • Průměrná čtenost 1283x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.