Proč rozkrojené jablko na řezu hnědne
Enzymy
Vysvětlení je vlastně jednoduché. Při rozkrojení jablka se na jeho řezu poškodí struktura buněk. Buňka přitom obsahuje struktury, kterým se říká vakuoly. V nich se nachází kromě jiných chemických sloučenin také voda, která obsahuje mimo jiné také polyfenol. Poničením vakuoly se dostává polyfenol z jejího nitra do kontaktu s kyslíkem ze vzduchu a enzymem polyfenoloxinázou - ten se nachází pro změnu v samotném těle buňky. Poté probíhá reakce (oxidace) polyfenolu za účasti enzymu. Vzniká díky tomu chinon. Příroda to samozřejmě nedělá bezdůvodně. Chinon má mít ochrannou funkci proti různým mikroorganismům. Chinon má přitom žlutější barvu než původní chemikálie.
My ovšem vidíme, že řez jablka nejen žloutne, ale postupně také hnědne. Může za to další chemická reakce, při které vzniká pro změnu melanin, který má už značně tmavší barvu.
Ochrana před hnědnutím
Pokud tedy chceme rozkrojené jablko před hnědnutím ochránit, musíme přerušit tyto chemické reakce. Nejspíš nepřichází v úvahu zbavit se kyslíku ze vzduchu. Vždyť kyslík sami potřebujeme k dýchání.
Přístup kyslíku se prý dá ale omezit - traduje se, že jablko nehnědne například při ponoření do vody nebo okyselením povrchu (pokapání citronem nebo octem).
Můžete se ale sami přesvědčit, že ani ponoření do vody ani úprava octem moc úspěšné nejsou. Při použití octa se dokonce zdá, že je jablko ještě snědší, než kontrolní vzorek.
Inhibice oxidace vitamínem C
Pomáhá ale pokapání jablka citronovou šťávou. Vliv tu ale nemá samotná kyselina, spíše je to vitamín C, který citronová šťáva obsahuje. Kyselina askorbová je totiž všeobecně známým antioxidantem.
Vitamín C (chemické jméno kyselina askorbová) na vzduchu sama oxiduje působením vzdušného kyslíku. Kyslík se spotřebuje a není už k dispozici k oxidaci polyfenolu. Pokud už v daném místě k oxidaci polyfenolu na chinon došlo, umí dokonce kyselina askorbová nažloutlý chinon znovu přeměnit na bezbarvý fenol. Lehce nahnědlé nakrájené kousky jablka se tedy dají opticky vylepšit citronovou šťávou.
Toho si samozřejmě nemohl nevšimnout potravinářský průmysl. Kyselina askorbová se označuje šifrou E 300. U různých trvanlivých potravin (například marmelád) pomáhá mimo jiné déle udržet barvu ovoce, které po zavaření pomalu ale jistě svou příjemnou barvu ztrácí a hnědne.
I kyselina askorbová má ovšem své limity. Může působit logicky pouze do doby, než se sama úplně zoxiduje.
Staré odrůdy jablek mimochodem oxidují a hnědnou rychleji a intenzivněji než moderní odrůdy ze supermarketů. Není to ale bohužel tím, že by nové odrůdy obsahovaly více přírodního vitamínu C. Nově vyšlechtěné odrůdy jablek často obsahují jednoduše méně polyfenolů, které jsou zodpovědné za hnědnutí rozkrojeného jablka.
Dana Tenzler
Minulost měsíců Marsu a japonská mise MMX
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835650.jpeg)
Japonská vesmírná agentura pracuje na misi, která bude zkoumat minulost a vývoj měsíců naší sousední planety, Marsu. O sondě, misi a marsovských měsících. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Co je nového na Marsu?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835494.jpeg)
Co se v minulých měsících událo na naší sousední planetě? Jak přímo na jejím povrchu tak na její oběžné dráze pracuje několik automatických sond. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Proč se má při vaření luštěnin přidávat jedlá soda?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835304.jpeg)
Chemie v kuchyni - jedlá soda pomáhá při vaření čočky, fazolí a hrášku. Jak funguje trik se sodou a proč urychluje vaření luštěnin? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Chemie v kuchyni - kdy se mají solit luštěniny?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835093.jpeg)
Luštěniny se prý mají solit až po uvaření. Jinak se prý doba, nutná ke změknutí, značně prodlužuje. Je to jen mýtus - nebo je to pravda? (délka blogu 3 min.
Dana Tenzler
Čím se projeví kolaps magnetického pole Země?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf834583.jpeg)
Sluneční bouři způsobuje silný proud nabitých částic a elektromagnetického záření ze Slunce. Bez magnetického pole Země by tyto sluneční bouře mohly být nebezpečné pro naši technologii a dokonce i pro nás lidi.
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
- Počet článků 996
- Celková karma 21,05
- Průměrná čtenost 1281x