Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Mayská modř - PB 8

Dalším zajímavou malířskou barvou, se kterou se stojí za to seznámit, je starodávná, blankytně modrá, mayská modř. Možná ji znáte pod zkratkou PB 8 (pigment blue 8).

Anglicky se jí říká Maya Blue, francouzské jméno zní bleu Maya. Její chemický vzorec je (jak jinak…) komplikovaný. Jasně modrý pigment se totiž skládá ze dvou komponent. Jednou z nich je Indigo - druhou pak buď minerál palygorskit nebo attapulgit.

Tuto extrémně stabilní a zářivou barvu kdysi vynalezli Mayové. Fascinuje nás dodnes. Modrá barviva jsou totiž obvykle nestálá - ale mayská modř neztrácí svou sytou barvu, a to ani tehdy, když se nachází v surových klimatických podmínkách severního Yucatanu. Zjevně jí nevadí dokonce ani střídání suchých a naopak velmi vlhkých období.

Minerál palygorskit je vrstevnatý silikát s chemickým složením (Mg,Al)4[OH|(Si,Al)4O10]2·(4+4)H2O. Prvky hořčík a hliník nebo křemík a hliník (to jsou ty, které jsou uvedeny v kulatých závorkách) se mohou ve vzorci navzájem zastupovat, nacházejí se ale vždy v příslušném poměru k ostatním atomům.

Obrázek: Palygorskit. Zdroj: John Krygier, Public domain, via Wikimedia Commons https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Palygorskite-265077.jpg,

Minerál krystalizuje v podobě průsvitných až neprůhledných jehličkovitých krystalů nebo vláken, tvoří ale i masivnější agregáty.

Palygorskit má jednu zajímavou vlastnost - umí ve své struktuře vázat nízkomolekulární látky. Tím se mimochodem vysvětluje tajemství tajuplné mayské modři. Do tohoto jílového minerálu se totiž během procesu výroby pigmentu integruje molekula Indiga tak pevně a spolehlivě, že komplexní struktura odolává i nepříznivým klimatickým podmínkám a zubu času.

Indigo je organického původu - jedná se tu tedy o spojení organické a neorganické molekuly, což je samo o sobě dost výjimečné. Organická molekula indiga v mayské modři hraje roli látky, která způsobuje barevnost pigmentu - palygorskit bez něj totiž modrou barvu postrádá. Na rozdíl od čistého Indiga je ale barva mayského pigmentu tyrkysově modrá - a ne čistě sytě modrá.

Výroba pigmentu

Palygorskit se dobývá v klasických dolech, zatímco druhá komponenta se získává z listů rostliny s latinským jménem Indigofera guatemalensis, případně Indigofera suffruticosa. Během procesu výroby se původně ve vodě nerozpustné barvivo z listů rostlin mění pomocí fermentace na barvivo rozpustné ve vodě (indigotin). Spolu s jílovým minerálem se pak indigotin a kopálová pryskyřice zahřívají na 120 až 200 °C. Z minerálu se přitom odpařuje voda, takže se na jejím místě ve struktuře jílového minerálu mohou usídlit molekuly indigového pigmentu. Protože při takovém procesu nevzniká jen modrá verze ale také dehydrovaná forma indiga, která je žlutá, má výsledný pigment nazelenalou tyrkysovou barvu. S Indigem se do barvy dostávají mimochodem také příměsi železa. To ovšem vůbec nevadí, protože atomy železa jen zvyšují jeho jasnost a zářivost, tedy optickou kvalitu pigmentu.

Modř rituálních obřadů

Mayská modř byla součástí obětních obřadů mayské civilizace. Nanášela se na předměty ze dřeva nebo keramiky ale také na lidské oběti. O jejím použití máme první zmínky v 5. století našeho letopočtu.

Obrázek: Mayská keramika. Zdroj: Daderot, CC0, Wikimedia Commons, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/Female_dignitary_in_the_form_of_a_whistle%2C_Mexico%2C_Jaina_Island%2C_Campeche%2C_Late_Classic_Maya%2C_600-900_AD%2C_earthenware_and_pigment_-_De_Young_Museum_-_DSC00686.JPG, Odkaz

S příchodem kolonizace se začal pigment používat v klasickém malířství - jako olejová barva.

Mayská modř je ovšem velmi odolná, takže se dá použít i v ostatních malířských technikách. Vzhledem k tomu, že pigment je odolný vůči alkáliím, je vhodný dokonce i pro fresco (malba do vlhké omítky). Je také stabilní vůči kyselinám, rozpouštědlům a ultrafialovému záření. Odolává navíc také zvýšeným teplotám - až do 250 °C v něm neprobíhají žádné významné změny struktury.

Pigment je biologicky neškodný jak pro člověka, tak pro životní prostředí, takže ho můžeme používat bez špatného svědomí.

Zdroje: Kremerpigmente, J. Inorg. Biochem. 101, 1958–1973, 2007/11–12)

Autor: Dana Tenzler | pondělí 10.6.2024 8:00 | karma článku: 17,69 | přečteno: 237x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Minulost měsíců Marsu a japonská mise MMX

Japonská vesmírná agentura pracuje na misi, která bude zkoumat minulost a vývoj měsíců naší sousední planety, Marsu. O sondě, misi a marsovských měsících. (délka blogu 3 min.)

25.7.2024 v 8:00 | Karma: 15,27 | Přečteno: 165x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Co je nového na Marsu?

Co se v minulých měsících událo na naší sousední planetě? Jak přímo na jejím povrchu tak na její oběžné dráze pracuje několik automatických sond. (délka blogu 3 min.)

22.7.2024 v 8:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 326x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Proč se má při vaření luštěnin přidávat jedlá soda?

Chemie v kuchyni - jedlá soda pomáhá při vaření čočky, fazolí a hrášku. Jak funguje trik se sodou a proč urychluje vaření luštěnin? (délka blogu 3 min.)

18.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,21 | Přečteno: 603x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - kdy se mají solit luštěniny?

Luštěniny se prý mají solit až po uvaření. Jinak se prý doba, nutná ke změknutí, značně prodlužuje. Je to jen mýtus - nebo je to pravda? (délka blogu 3 min.

15.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,43 | Přečteno: 590x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Čím se projeví kolaps magnetického pole Země?

Sluneční bouři způsobuje silný proud nabitých částic a elektromagnetického záření ze Slunce. Bez magnetického pole Země by tyto sluneční bouře mohly být nebezpečné pro naši technologii a dokonce i pro nás lidi.

11.7.2024 v 8:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 412x | Diskuse | Věda
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 996
  • Celková karma 21,05
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.