Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mayská modř - PB 8

Dalším zajímavou malířskou barvou, se kterou se stojí za to seznámit, je starodávná, blankytně modrá, mayská modř. Možná ji znáte pod zkratkou PB 8 (pigment blue 8).

Anglicky se jí říká Maya Blue, francouzské jméno zní bleu Maya. Její chemický vzorec je (jak jinak…) komplikovaný. Jasně modrý pigment se totiž skládá ze dvou komponent. Jednou z nich je Indigo - druhou pak buď minerál palygorskit nebo attapulgit.

Tuto extrémně stabilní a zářivou barvu kdysi vynalezli Mayové. Fascinuje nás dodnes. Modrá barviva jsou totiž obvykle nestálá - ale mayská modř neztrácí svou sytou barvu, a to ani tehdy, když se nachází v surových klimatických podmínkách severního Yucatanu. Zjevně jí nevadí dokonce ani střídání suchých a naopak velmi vlhkých období.

Minerál palygorskit je vrstevnatý silikát s chemickým složením (Mg,Al)4[OH|(Si,Al)4O10]2·(4+4)H2O. Prvky hořčík a hliník nebo křemík a hliník (to jsou ty, které jsou uvedeny v kulatých závorkách) se mohou ve vzorci navzájem zastupovat, nacházejí se ale vždy v příslušném poměru k ostatním atomům.

Obrázek: Palygorskit. Zdroj: John Krygier, Public domain, via Wikimedia Commons https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Palygorskite-265077.jpg,

Minerál krystalizuje v podobě průsvitných až neprůhledných jehličkovitých krystalů nebo vláken, tvoří ale i masivnější agregáty.

Palygorskit má jednu zajímavou vlastnost - umí ve své struktuře vázat nízkomolekulární látky. Tím se mimochodem vysvětluje tajemství tajuplné mayské modři. Do tohoto jílového minerálu se totiž během procesu výroby pigmentu integruje molekula Indiga tak pevně a spolehlivě, že komplexní struktura odolává i nepříznivým klimatickým podmínkám a zubu času.

Indigo je organického původu - jedná se tu tedy o spojení organické a neorganické molekuly, což je samo o sobě dost výjimečné. Organická molekula indiga v mayské modři hraje roli látky, která způsobuje barevnost pigmentu - palygorskit bez něj totiž modrou barvu postrádá. Na rozdíl od čistého Indiga je ale barva mayského pigmentu tyrkysově modrá - a ne čistě sytě modrá.

Výroba pigmentu

Palygorskit se dobývá v klasických dolech, zatímco druhá komponenta se získává z listů rostliny s latinským jménem Indigofera guatemalensis, případně Indigofera suffruticosa. Během procesu výroby se původně ve vodě nerozpustné barvivo z listů rostlin mění pomocí fermentace na barvivo rozpustné ve vodě (indigotin). Spolu s jílovým minerálem se pak indigotin a kopálová pryskyřice zahřívají na 120 až 200 °C. Z minerálu se přitom odpařuje voda, takže se na jejím místě ve struktuře jílového minerálu mohou usídlit molekuly indigového pigmentu. Protože při takovém procesu nevzniká jen modrá verze ale také dehydrovaná forma indiga, která je žlutá, má výsledný pigment nazelenalou tyrkysovou barvu. S Indigem se do barvy dostávají mimochodem také příměsi železa. To ovšem vůbec nevadí, protože atomy železa jen zvyšují jeho jasnost a zářivost, tedy optickou kvalitu pigmentu.

Modř rituálních obřadů

Mayská modř byla součástí obětních obřadů mayské civilizace. Nanášela se na předměty ze dřeva nebo keramiky ale také na lidské oběti. O jejím použití máme první zmínky v 5. století našeho letopočtu.

Obrázek: Mayská keramika. Zdroj: Daderot, CC0, Wikimedia Commons, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/Female_dignitary_in_the_form_of_a_whistle%2C_Mexico%2C_Jaina_Island%2C_Campeche%2C_Late_Classic_Maya%2C_600-900_AD%2C_earthenware_and_pigment_-_De_Young_Museum_-_DSC00686.JPG, Odkaz

S příchodem kolonizace se začal pigment používat v klasickém malířství - jako olejová barva.

Mayská modř je ovšem velmi odolná, takže se dá použít i v ostatních malířských technikách. Vzhledem k tomu, že pigment je odolný vůči alkáliím, je vhodný dokonce i pro fresco (malba do vlhké omítky). Je také stabilní vůči kyselinám, rozpouštědlům a ultrafialovému záření. Odolává navíc také zvýšeným teplotám - až do 250 °C v něm neprobíhají žádné významné změny struktury.

Pigment je biologicky neškodný jak pro člověka, tak pro životní prostředí, takže ho můžeme používat bez špatného svědomí.

Zdroje: Kremerpigmente, J. Inorg. Biochem. 101, 1958–1973, 2007/11–12)

Autor: Dana Tenzler | pondělí 10.6.2024 8:00 | karma článku: 16,75 | přečteno: 220x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč se po alkoholu tloustne?

Alkohol (přesněji řečeno etylalkohol) je opravdu zajímavá chemická látka. Mohl by nás jednoduše otrávit, kdyby evoluce nezařídila, že nám může být svým (dnes kontraproduktivním) způsobem prospě ̈

17.6.2024 v 8:00 | Karma: 24,32 | Přečteno: 513x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Modrý pigment - ftalocyanin mědi - PB 15

Ftalocyanin mědi je komplex mědi a ftalocyaninu. Je to nejvýznamnější moderní modrý pigment, který známe už asi 100 roků. (délka blogu 4 min.)

13.6.2024 v 8:00 | Karma: 13,88 | Přečteno: 147x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč rozkrojené jablko na řezu hnědne

Rozkrojené jablko ale také třeba hruška hnědnou v místě řezu. Na vině je, a vy to tušíte, chemie. Jak se dá tomuto jevu předejít? (délka blogu 3 min.)

6.6.2024 v 8:00 | Karma: 18,26 | Přečteno: 275x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čínská sonda Chang-e 6 a její mise na Měsíci

Vesmírná sonda Chang-e 6 je další čínský přístroj, která se zabývá výzkumem Měsíce. O víkendu přistál na odvrácené straně Měsíce. Má dovézt zpět na Zemi vzorky tamní horniny.

3.6.2024 v 8:00 | Karma: 17,91 | Přečteno: 197x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Egyptská modř

Seriál (o malířských barvách) se bude zabývat zajímavostmi ze světa pigmentů. Čím nejlépe začít? Jedním z nejstarších, lidmi uměle vyrobených pigmentů. Umělci ho používali už před několika tisíciletími.

30.5.2024 v 8:00 | Karma: 18,08 | Přečteno: 231x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

Nejásáme, ani nejsme zklamaní. Musíme cílit i na prvovoliče, říká Fiala o volbách

18. června 2024  13:13

Výsledky voleb do Evropského parlamentu nejsou pro koalici SPOLU drtivou porážkou, řekl v rozhovoru...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...

  • Počet článků 985
  • Celková karma 18,01
  • Průměrná čtenost 1283x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.