Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mimochodem prvotřídní karton, kaolinem bělený používají Finové na krabičky k čokoládě Gejša. Finové a Švédové - také papírenské výrobní pojmy.

2 0
možnosti

Jen bych Dani doplnila, že osoba, která se tak mnoho zasloužila o vynález papíru, je dodnes známa. Byl to Čai-Lun, kdo se v r. 105 n.l. o tuto převratnou věc z hlediska kultury celého lidstva zasloužil. Byl eunuchem a vysokým úředníkem ve službách císaře dynastie Chan. Po 2WW proběhla v Praze velká výstava historie vynálezu papíru a jeho expanze světem až do dnešních dnů. V té době jsme byli největší výrobci ve střední Evropě a vyrábělo se zde tisíce druhů papírů. Od nejjemnějších cigaretových, přes nejluxusnější ruční (pohyb, kterým se papírová kaše nabírala na síto archu, se dělník učil v Losinách léta) až po asfaltovaný bitumenovy izolační papír. Vlastně i nezdolný umakart je důkladně slepený papír. To jen, že jde skutečně o vynález, který lidstvo zkulturnil nevídaně.

1 0
možnosti
DT

R^ To o umakartu jsem netušila. R^ Zajímavé!

Možná je papír nejvýznamnější vynález světa, kromě internetu. :-) Krásný den, Dani, ať se vám vydaří! :-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
TT

Jak jsem se pustil do článku o papíru, napadlo mě, starého jízlivce, rčení "papír snese všechno". Ale v průběhu čtení jsem se začal věnovat technice a vzpomněl si, že relativně nové knihy - tak do 200 let věku - podléhají rozpadu papíru, způsobenému právě nějakou tou sírou, která se v nich vyskytuje, tak jestli se náhodou nejedná o onen kamenec (na který jsem hned poté narazil), ze kterého se uvolňuje atakdále. Tak snad jsem sem neumístil spoiler čtvrtečního pokračování. ;-)

0 0
možnosti
DT

:-) Umístil. :-) Ale to nevadí. Bude o tom příští díl. Ještě nevím, o čem budou ty další, ono se něco objeví, něco zajímavého.

Ten úplně starý papír mě fascinuje - je v daleko lepším stavu než to, co produkovali před sto lety. Máme doma dokonce i kousek papíru ze 17. století - je v lepším stavu než knížky co jsou o 200 let mladší... Je s podivem, kolik se jich vlastně uchovalo...

Krásný den, Tomáši, ať se hezky vydaří. R^

0 0
možnosti
VF
DT

Mějte krásný den Vlastíku a děkuju. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^Vzpomněla jsem si na samo-domo výrobu recyklovaného papíru. Výsledek mě tehdy docela zklamal, kousíček čehosi nepoužitelného po takovém zaneřádění kuchyně...

2 0
možnosti
DT

R^ Taky jsem to zkoušela ale zklamalo. Takové práce! Takového nepořádku a nakonec šedivé trhavé cosi. Jsme rozmazlení průmyslovou výrobou a dvěmi sty roky perfekce a vylepšování. Můj obdiv má každý, kdo to zvládne a udělá papír slušného stavu a vzhledu. :-)

Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky. :-)

1 0
možnosti

R^ U nás se teď v obchodech rozmohl takový nešvar, že papíry na balení uzenin a sýrů jsou z jedné strany potažené mikrotenovou fólií. Já tu fólii vždycky pracně strhávám, protože představa, že se do procesu recyklace starého papíru dostává i plast, mě znervózňuje. Obávám se ale, že všichni to tak nedělají a v dobré víře, že třídí papír, ho vyhodí do modrého kontejneru i s tou fólií.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
PV

P17a41v74e73l 81V37é31b60r

27. 2. 2023 9:56

Pěkný článek, paní Dano, o materiálu, který údajně snese všechno |(tedy, poslední dobou toho snesl opravdu dost).

Posílám pěkné pozdravení po dlouhé době - celou tu dobu jsem měl neodbytný pocit, že ve svých odpovědích jenom dětinsky žvatlám a tak jsem to pokaždé raději smazal a neposlal.

1 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Klidně posílejte, já taky v podstatě odpovídám pořád to stejné - a nestydím se, protože to pokaždé přesně tak cítím, když lidem přeju krásný den.

Krásný den Vám i Čumáčkovi, náš Čumák si užívá zimy. Ochutnává vodu z každé louže, i když to nevidím ráda. :-)

0 0
možnosti
Foto

Viděl jsem zajímavou ruční výrobu papíru ve Velkých Losinách.

Ještě chybí informace jak dlouho si už papírem utíráme zadky :-)

2 0
možnosti
Foto

A do čeho si je utírali předtím.

0 0
možnosti