Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Modrý pigment - ftalocyanin mědi - PB 15

Ftalocyanin mědi je komplex mědi a ftalocyaninu. Je to nejvýznamnější moderní modrý pigment, který známe už asi 100 roků. (délka blogu 4 min.)

Je nejpoužívanější a nejrozšířenější malířskou modří, jak se ukázalo při průzkumu obrazů z dvacátého století. Zároveň se ftalocyanin mědi využívá ve velkém například i v kosmetice nebo v obalových materiálech. Taví se až při 480 °C a je prakticky nerozpustný ve vodě. Jeho zpracování trochu ztěžuje nízká hustota (1,61 g/cm3) - jemně mletý pigment se špatně smáčí vodou a je poměrně lehký, takže hodně práší. Trocha námahy při jeho zpracování se ovšem vyplácí. Má totiž vynikající stálost na světle, dobře odolává chemickým vlivům nebo počasí.

PB15 - názvosloví

Látka je známá pod mnoha různými jmény. Můžete ji nalézt pod označením monastrální modrá, ftalo modrá, heliogen modrá, Windsorská modrá, ftalocyaninová modř, C. I. Pigment Blue 15:x nebo C.I. 74160. Používá se také zkratka CuPc. V systému Colour Index se jmenuje Pigment Blue 15 (PB 15).

Celá věc je ale ještě o něco složitější. Jako PB 15 se totiž označuje celkem šest forem CuPc. Jedná se o nestabilizovanou formu PB 15:0, nekrystalizující alfa-formu PB 15:1, nekrystalizující a nesrážející se alfa-formu PB 15:2, beta-formu PB 15:4 a epsilon-formu PB 15:6.

Různé druhy tohoto pigmentu se od sebe liší stabilitou, rozpustností a odstínem. Jistě jste si všimli, že ve výčtu chybí pigment PB 15:5. Jedná se o tzv. gama-formu, která se nevyrábí proto, že je ekonomicky nevýhodná - pigment by byl příliš drahý.

CuPc se ovšem teoreticky může vyskytovat dokonce v celkem 11 modifikacích. Jen tři z nich se používají v průmyslu. Jedná se o tepelně méně stabilní červeně zbarvenou formu Pigment Blue 15:0, 15:1 a 15:2, stabilní nazelenale zbarvenou variantu Pigment Blue 15:3 a 15:4 a načervenalý Pigment Blue 15:6.

Výroba a použití PB 15

Sloučenina kovu a ftalocyaninů byla objevena už ve dvacátých letech 20. století. Konkrétně CuPc (ftalocyanin mědi) byl poprvé syntetizován v roce 1927.

V roce 1934 se objevil na trhu výrobek firmy ICI v Trafford Parku (v Manchesteru). V roce 1936 přišel německý Bayer s vlastním výrobním procesem (odlišným od procesu, používaného v Anglii a USA) a s pigmentem s obchodním názvem Heliogenblau B. Nový pigment v dalších letech prakticky nahradil v různých výrobcích dříve používané anorganické pigmenty ultramarín a pruskou modř.

Dnes je CuPc nejběžnější pigment používaný v modré barevné škále v lacích a barvách, plastech a tiskařských barvách. Určitě si ho vybavíte: tímto pigmentem se barví modré recyklační nádoby na papírový odpad.

Různé modifikace s kontrolovanou kvalitou jsou schváleny jako barviva v kosmetice a zubních pastách. Nejběžnější jsou přitom modifikace alfa a beta.

V tiskařských barvách je beta modifikace ftalocyaninu mědi (Pigment Blue 15:3) azurovým standardem pro tříbarevný tisk a čtyřbarevný tisk.

Zajímavé je, že část surového ftalocyaninu mědi je používána k výrobě … jiného pigmentu.

Jeho chlorováním totiž vzniká ftalocyaninová zeleň, známá jako CI Pigment Green 7, což je nejběžněji používaný zelený pigment. I on je poměrně levný a není toxický, takže se rychle prosadil v barevné paletě malířů ale i u různých průmyslových výrobků.

Další úpravy ftalocyaninu pak vedou ke vzniku modrého pigmentu PB 16 (což je ftalocyanin bez atomu kovu), modrého pigmentu PB 75 (ftalocyanin s atomem kobaltu) nebo třeba PB 79 (ftalocyanin s atomem hliníku).

Použití jako malířská barva

PB 15 se dostával na malířskou paletu jen poměrně pomalu. Důvodem byla jeho špatná smáčivost vodou. Aby se vůbec mohl zpracovávat, musí být vždy upraven pomocí alkoholu. Jeho krycí schopnost navíc není tak výrazná jako u starších anorganických pigmentů. Zato je jeho barva opravdu hodně intenzivní.

Pigment je o něco světlejší než (starší) pruská modř a je pronikavější, což se ukazuje například při míchání zelených odstínů. Navíc není náchylný ke změnám ani v kyselém ani v zásaditém prostředí, používá se tedy jako tempera, vodovka, gouace, v olejové barvě, akrylové barvě ale také při malbě do vlhké omítky - metodě fresky.

Na trhu jsou k dostání modifikace s načervenalým odstínem, s nazelenalým odstínem nebo varianty čistě modré.

Ftalocyanin mědi byl kromě toho součástí úplně prvních organických článků. Dnes je jedním z nejběžněji používaných donorových materiálů v moderních organických solárních článcích.

Zdroje: https://pubs.aip.org/aip/apl/article-abstract/48/2/183/1023090/Two-layer-organic-photovoltaic-cell?redirectedFrom=fulltext, https://gestis.dguv.de/data?name=013930, GHS Material Safety Data Sheet, BASF, https://www.kremer-pigmente.com/de/suche/?q=PB+15&l=+

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 13.6.2024 8:00 | karma článku: 13,88 | přečteno: 147x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč se po alkoholu tloustne?

Alkohol (přesněji řečeno etylalkohol) je opravdu zajímavá chemická látka. Mohl by nás jednoduše otrávit, kdyby evoluce nezařídila, že nám může být svým (dnes kontraproduktivním) způsobem prospě ̈

17.6.2024 v 8:00 | Karma: 24,47 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Mayská modř - PB 8

Dalším zajímavou malířskou barvou, se kterou se stojí za to seznámit, je starodávná, blankytně modrá, mayská modř. Možná ji znáte pod zkratkou PB 8 (pigment blue 8).

10.6.2024 v 8:00 | Karma: 16,75 | Přečteno: 221x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč rozkrojené jablko na řezu hnědne

Rozkrojené jablko ale také třeba hruška hnědnou v místě řezu. Na vině je, a vy to tušíte, chemie. Jak se dá tomuto jevu předejít? (délka blogu 3 min.)

6.6.2024 v 8:00 | Karma: 18,26 | Přečteno: 275x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čínská sonda Chang-e 6 a její mise na Měsíci

Vesmírná sonda Chang-e 6 je další čínský přístroj, která se zabývá výzkumem Měsíce. O víkendu přistál na odvrácené straně Měsíce. Má dovézt zpět na Zemi vzorky tamní horniny.

3.6.2024 v 8:00 | Karma: 17,91 | Přečteno: 197x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Egyptská modř

Seriál (o malířských barvách) se bude zabývat zajímavostmi ze světa pigmentů. Čím nejlépe začít? Jedním z nejstarších, lidmi uměle vyrobených pigmentů. Umělci ho používali už před několika tisíciletími.

30.5.2024 v 8:00 | Karma: 18,08 | Přečteno: 231x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

Nejásáme, ani nejsme zklamaní. Musíme cílit i na prvovoliče, říká Fiala o volbách

18. června 2024  13:13

Výsledky voleb do Evropského parlamentu nejsou pro koalici SPOLU drtivou porážkou, řekl v rozhovoru...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 985
  • Celková karma 18,01
  • Průměrná čtenost 1283x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.