Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechte si se mnou zajít chuť na … margarín

Dlouholetý souboj mezi průmyslem, který vyrábí máslo a margarín, skončil remízou. Nedá se říci, co je zdravější - nové a nové studie nevrhají na věc ani trochu světla. (délka blogu 5 min.)

Zatímco je máslo považováno za nepříliš zdravé kvůli svému obsahu cholesterolu, skrývá v sobě i margarín nejednu nezdravou past.

Výroba margarínu

Zatímco se máslo vyrábí z jedné přísady, kravského mléka, může být výchozí surovinou pro margarín téměř každý tuk. Dříve se používal dokonce i hovězí lůj.

Dnes je samozřejmě něco takového vyloučeno - k dispozici máme daleko levnější a přístupnější tuky. Margarín se dnes vyrábí převážně z rostlinných surovin. Bývá to burákový, slunečnicový, palmový, řepkový nebo sojový olej. Stejně tak ale může výrobce využít lůj, mléčný tuk nebo rybí olej, EU nařízení totiž neurčuje, jakou surovinu smí nebo nesmí používat.

Olej se získává lisováním z rostlinných semen nebo jiných částí rostlin. Nedělejme si iluze, že se pro výrobu margarínu používá panenský olej, získaný pouze mechanickou a studenou cestou. Je daleko pravděpodobnější, že je surovinou ten nejlevnější zbytek, který se z rostlin dostává až po zahřátí na vyšší teplotu a extrakcí pomocí chemikálií - rozpouštědel jako jsou například hexany.

Takový výlisek je samozřejmě “ušpiněný” různými cizorodými látkami, je neprůhledný a nedá se v tomto stavu použít. Musí se tedy ještě vyčistit - tady přichází ke slovu jiná chemikálie, kyselina fosforečná. Ta se používá například při výrobě koly a má dokonce své vlastní číslo, E338.

V budoucím margarínu jsou teď pořád ještě volné mastné kyseliny. Odstraňují se sodným louhem, sloučeninou, kterou v domácnostech používáme k čištění odpadů.

Budoucí náhražka másla má v sobě ještě stopy po původních semenech - barviva. Ta jsou samozřejmě nežádoucí - pryč s nimi! K odstranění se používá hlinka. To je směs vrstvených silikátů, které jsou schopny bobtnat a vázat na sebe nežádoucí příměsi. Velkou část hlinky tvoří minerály smektit a montmorillonit.

Filtrováním a napařováním se odstraní zbylé příměsi a aromata, která by budoucímu margarínu jen škodila. Surovina pro jeho výrobu má být totiž pokud možno co nejvíce neutrální jak vzhledem, tak chutí a vůní. To, co budeme později vnímat jako chuť a vůni výrobku, je připraveno uměle.

Aby se dal původně tekutý olej později namazat na chleba, čeká ho teď velká změna. Říká se jí ztužování.

Na horním obrázku je znázorněn proces, který při ztužování probíhá. Klikatá linie zobrazuje molekulu tuku. Tam, kde se linie lomí, sedí v molekule atom uhlíku. Vzoreček se zjednodušuje tím, že se do něj tyto atomy nepíší. Uhlík se se svým sousedem pojí buď jednoduchou nebo dvojitou vazbou. Jednoduchá vazba je znázorněna prostou linkou, dvojitá dvojitou linkou. Uhlík je schopný vytvářet čtyři vazby - zbylá “volná” místa obsazuje vodík - ani ten se pro zjednodušení do vzorečku nepíše.

Původní molekula tuku obsahuje hned několik míst, kde se atomy uhlíku pojí dvojitou vazbou (jsou tu označené šipkami). Takové tuky se jmenují nenasycené a jsou většinou tekuté. Za zvýšené teploty se do nich uměle zavádí vodík (reakci se musí trochu napomoci katalyzátorem), který obsadí místa, která by tvořila dvojitou vazbu. Výsledkem je tuk, ve kterém se už vyskytují víceméně jen jednoduché vazby mezi atomy uhlíku - tuk, který je pevný a taje až při vyšší teplotě.

Po ztužování následuje další krok, který by se mohl na první pohled zdát kontraproduktivní. Vzniklý pevný tuk se pak znovu míchá s původním tekutým tukem. To má minimalizovat vznik nebezpečných transmastných kyselin, které se nacházejí v částečně ztuženém tuku. Proto se tuk ztuží “na doraz” (chemickou cestou se z něj odstraní všechny dvojité vazby) a podíl nenasycených složek (tuk nemá být úplně pevný, má se dá ještě namazat na chleba) se dodá pomocí původní suroviny. V chemickém procesu, kterému by se dalo říkat “přeesterování” pak přesedlají části molekuly jednoho tuku do druhých a naopak.

Ano, opravdu to trochu připomíná pohádku o chytré horákyni, která přišla obutá - neobutá…

Takový margarín ale pořád ještě není jedlý. Při výrobě se z něj vylouhovaly všechny složky, které by mohly nést nějakou chuť nebo vůni a barvu. Než původně světlá nechutná masa skončí na našem stole, musí se do ní nejprve přidat barviva, aromata a sůl, někdy také vitamíny a mléko.

Máslo nebo margarín, co je zdravější?

Nenasycené mastné kyseliny (ty, které byly z margarínu odstraněny při ztužování) jsou zdraví prospěšné, tělo si z nich vyrábí některé hormony. Margarín tedy není přímo  nezdravý ale není také vyloženě přínosný. Jak si s tím průmysl poradil?

Nenasycené kyseliny se do margarínu přidávají pomocí smíchání s původní olejovou hmotou a hotového ztuženého tuku.

Zatímco se nenasycených kyselin logicky nedostává, dají s v margarínu díky chemickému průmyslu nalézt různé mastné kyseliny, které se v přírodních látkách nevyskytují. Při ztužování se totiž odbourávají dvojité vazby mezi sousedními atomy uhlíku, zároveň se přitom může měnit i prostorová orientace molekuly a vznikají dvě verze -  s názvy“cis” a “trans”.

Verze “cis” je přírodní a je považována za neškodnou. Kolem trans-mastných kyselin se vede mezi vědci dlouhá a složitá debata. Ukázalo se, že jsou schopné podporovat srdeční onemocnění.

Zatímco se dnes názor na škodlivost cholesterolu obsaženém v másle z vědeckých kruhů pomalu vytrácí, objevují se naopak informace o tom, že i margarín může způsobovat některé srdeční choroby. Aby nebyla situace tak jednoduchá - i konkurent margarínu, máslo, obsahuje tyto transmastné kyseliny. Margarínový průmysl se dnes snaží trans-mastné kyseliny eliminovat výše zmíněným přeesterováním, chemickým procesem, doprovázejícím smíchání kompletně ztuženého tuku s původní tukovou komponentou. Dosahuje tak hodnoty, známé u másla.

Na otázku, co je zdravější - margarín nebo máslo - se hledá odpověď jen těžko. Nejlepší asi bude (jako vždycky) jíst s rozmyslem a nesoustředit se na jeden jediný zdroj tuku.

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 21.5.2018 8:00 | karma článku: 36,33 | přečteno: 4470x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Mohla se dostat živá hmota ze Země na Venuši?

Před několika lety oznámili vědci, že našli v atmosféře Venuše plyn, který by mohl naznačovat přítomnost života. Mohly by být život na Venuši zanesen ze Země? (délka blogu 3 min.)

23.1.2025 v 8:00 | Karma: 15,06 | Přečteno: 170x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Jak vypadá nitro exoplanet?

Vědci, kteří se zabývají výzkumem exoplanet, nalezli fascinující objekt, který by mohl vysvětlit, z čeho se skládá nitro planet - rychle se vypařující se exoplanetu ve vzdálenosti 42,67 světelných roků. (délka blogu 3 min.)

20.1.2025 v 8:00 | Karma: 17,61 | Přečteno: 218x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Hmota, ze které se skládají naše těla, může pocházet z jiné galaxie

Hrdinou dnešního blogu je uhlík - chemický prvek, který je základem všech organických molekul. Uhlík v našem těle může mít za sebou dlouhou cestu vesmírem. (délka blogu 3 min.)

16.1.2025 v 8:00 | Karma: 22,33 | Přečteno: 318x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Záhada rezavých koček

Všimli jste si, že naprostá většina zrzavých koček jsou ... kocouři? Jen jedna z pěti zrzavých koček je kočičí dáma. Vědci nedávno zjistili, čím je to způsobeno. (délka blogu 3 min.)

13.1.2025 v 8:00 | Karma: 27,12 | Přečteno: 600x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Dva starší přístroje - jeden nový pohled na věc

Dokonce ani starší teleskopy nepatří do starého železa - i když dnes existují daleko novější a citlivější přístroje. S letitou technikou se dá dělat i úplně nová věda. (délka blogu 3 min.)

9.1.2025 v 8:00 | Karma: 17,60 | Přečteno: 266x | Diskuse | Věda

Nejčtenější

Ohnivé peklo v lyžařském centru. Lidé skákali z oken, mrtvých je přes sedmdesát

21. ledna 2025  7:19,  aktualizováno  20:21

Při nočním požáru v tureckém lyžařském středisku Kartalkaya zemřelo nejméně 76 lidí a 51 utrpělo...

Havárie historické bojové techniky na jihu Čech: dva mrtví, osm zraněných

18. ledna 2025  16:06,  aktualizováno  19:27

Při ukázkách historické bojové techniky u Horního Dvořiště na jihu Čech došlo k tragické nehodě....

Zelenskyj si řekl o 200 tisíc evropských vojáků. Britové jsou pro

22. ledna 2025  12:19

Jen co v Bílém domě usedl Donald Trump, vyzval Volodymyr Zelenskyj evropské státy, aby převzaly...

Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci

16. ledna 2025  15:06

Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá...

Žádná pomoc hořící Kalifornii a hrozba Bidenovi. Trump v rozhovoru překvapil

23. ledna 2025  10:03

Donald Trump poskytl v noci na čtvrtek první rozhovor po návratu do Bílého domu. V rozpravě s...

Místo 1550 Kč zaplaťte jen 490. iDNES Premium a streamovací služba Max s HBO

24. ledna 2025

Do konce tohoto týdne můžete získat členství v iDNES Premium za nejnižší možnou cenu. Předplatné na...

Výtržníci z Kapitolu slibují odplatu. Mám na zádech terč, říká policista

24. ledna 2025

Premium Policisté, kteří 6. ledna 2021 bránili Kapitol před davem radikálních příznivců amerického...

Práci zdaňme méně, víc peněz dejme na vědu a vzdělávání, radí ekonomové

24. ledna 2025

Zdanění zaměstnanců v tuzemsku často nemotivuje k práci. Špatně nastavené jsou i další daně či...

Chystá se zmenšování bytů. V cizině od něj přitom spíš ustupují

24. ledna 2025

Premium Dvacetimetrový byt v Klánovicích za 13 tisíc korun měsíčně? Nebo si raději koupit 38metrový byt v...

Antibiotika nemusejí jen pomáhat, příliš časté užívání škodí.
Antibiotika nemusejí jen pomáhat, příliš časté užívání škodí.

Antibiotika lze považovat za velký zázrak medicíny. Dokážou rychle a účinně pomoci. Na druhou stranu, pokud se s nimi zachází nevhodně a užívají se...

  • Počet článků 1048
  • Celková karma 23,83
  • Průměrná čtenost 1275x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.