Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

Odpověď je překvapivě jednoduchá. Za všechno může… fyzika a její mladší sestra chemie.

Barva minerálů totiž přímo závisí na jejich složení (tedy jejich chemii) a na barevném vjemu v našem oku (za který může nejen biologie ale také fyzikální zákony).

Co je to barva

Náš mozek reaguje na informace, které mu dodávají smyslové orgány. Pokud by byli všichni lidé identičtí, viděli bychom také různě barevné předměty identicky - měly by tedy pro nás stejné barvy. Ve vnímání barev různými lidmi existují ale větší i menší rozdíly. Pokud tedy budeme dál mluvit o barevných vjemech, bude se jednat o většinovém vnímání barev.

Naše smysly jsou přitom značně omezené. Vidíme jen úzkou část elektromagnetického spektra - vlnovým délkám fotonů přitom přiřazujeme různé barvy.

Příroda nám ovšem nedala možnost pozorovat infračervené záření, které sousedí s červenou barvou - ani ultrafialové světlo, které sousedí s barvou modrou a fialovou. Nevidíme také ani rádiovou část spektra ani tvrdé gama paprsky.

Jak vzniká barva

Vycházíme z toho, že na povrch minerálu nebo horniny dopadá bílé (sluneční) světlo. Pokud se minerál zdá být bílý, znamená to, že jeho povrch neabsorboval přednostně žádnou z různých vlnových délek, ze kterých se skládá bílé světlo přicházející ze Slunce. Všechny vlnové délky se odrazily od povrchu ve stejném vzájemném poměru, v jakém na předmět dopadaly. Vidíme tedy odražené světlo stejného složení, jaké mělo dopadající světlo.

Pokud naopak vidíme černý předmět, znamená to, že se pohltily všechny vlnové délky dopadajícího světla - povrch minerálu nebyl vybíravý.

Barva různých minerálů je pak logicky následkem určité vybíravosti povrchu - jinými slovy: povrch absorbuje jen určité vlnové délky. Ty pak z odraženého světla zmizí a my vnímáme odražené světlo určité barvy.

Otázka, co způsobuje barvu minerálů, se tedy mění na jinou otázku - co způsobuje absorpci různých vlnových délek povrchem daného minerálu? A právě tady přichází ke slovu chemie.

Absorpce světla - a co má společného se školní třídou

Za absorpci světla materiálem jsou zodpovědné některé z elektronů, obklopujících jádro atomu. Každý chemický prvek (ve své neutrální formě) má své specifické a neopakovatelné množství protonů v jádře - a tedy i elektronů v elektronovém obalu. Elektrony totiž kompenzují elektrický náboj protonů v jádře.

Elektrony jsou kolem jádra rozloženy podle určitých pravidel, která by se dala přirovnat k zasedacímu pořádku ve školní třídě. Zatímco se od těch elektronů, které jsou nejblíže jádru (sedících nejblíže učiteli), nedá očekávat, že se budou rozptylovat nějakými vnějšími vlivy - je tomu u nejvzdálenějších elektronů (v zadních lavicích třídy) přímo naopak.

A stejně jako ve třídě plné žáků - i v minerálu záleží na tom, kolik žáků se nachází v zadních lavicích, kdo přesně tam sedí a čím se poslední řada ráda zabývá. Barva závisí na chemickém složení a ochotě elektronů v daném složení vzájemně interagovat.

To, že se ve složení minerálu nachází například měď, pak v praxi zdaleka neznamená, že bude minerál mít nutně modrou barvu. A zároveň to znamená, že různé minerály mohou mít stejnou nebo podobnou barvu i když mají různé složení.

Zjednodušeně řečeno - jev spočívá v tom, že elektrony, které spolu „zlobí“, absorbují určité vlnové délky světla. Přitom mohou „zlobit“ různé party elektronů, které mohou mít i rozdílné složení - a výsledek může být přesto identický.

Barva jako výsledek „zlobení“ elektronů

Konkrétní proces „zlobení“ přitom může probíhat následujícím způsobem. Žáci během vyučování vyrušují tím, že se mohou přesouvat mezi posledními dvěma řadami lavic (elektrony mohou mít dva různé energetické stavy). K tomu, aby žáci z předposlední řady mohli přejít do poslední řady, musí obdržet určitou motivaci (energii fotonu dopadajícího světla). Každá třída je jiná a každá třída má jiné uspořádání nábytku (různé druhy molekul). U každé třídy je vzdálenost posledních dvou řad lavic specifická (rozdíly mezi oběma energetickými hladinami elektronů jsou u různých látek různé).

Fotony viditelného světla si nesou různé množství energie - právě v závislosti na vlnové délce.

Je jen logické, že přemístění zlobivého žáka z předposlední lavice do poslední (přechod elektronu z jedné energetické úrovně na druhou) vyvolá jen určitý foton, který má vhodnou vlnovou délku.

Výše v textu jsem mimochodem zmínila, že podobně jako na tvorbě barvy se vnější elektrony účastní i chemických reakcí. Rozdíl spočívá v tom, že při tvorbě barevného vjemu žáci ruší jen ve své třídě. V případě chemické reakce jdou obtěžovat do vedlejší třídy (elektrony přitahují volná místa v elektronovém obalu reagujícího chemického prvku).

Příště: Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti ve vaší třídě zlobivé?



Autor: Dana Tenzler | pondělí 6.5.2024 8:00 | karma článku: 18,56 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Minulost měsíců Marsu a japonská mise MMX

Japonská vesmírná agentura pracuje na misi, která bude zkoumat minulost a vývoj měsíců naší sousední planety, Marsu. O sondě, misi a marsovských měsících. (délka blogu 3 min.)

25.7.2024 v 8:00 | Karma: 15,27 | Přečteno: 165x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Co je nového na Marsu?

Co se v minulých měsících událo na naší sousední planetě? Jak přímo na jejím povrchu tak na její oběžné dráze pracuje několik automatických sond. (délka blogu 3 min.)

22.7.2024 v 8:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 326x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Proč se má při vaření luštěnin přidávat jedlá soda?

Chemie v kuchyni - jedlá soda pomáhá při vaření čočky, fazolí a hrášku. Jak funguje trik se sodou a proč urychluje vaření luštěnin? (délka blogu 3 min.)

18.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,21 | Přečteno: 603x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - kdy se mají solit luštěniny?

Luštěniny se prý mají solit až po uvaření. Jinak se prý doba, nutná ke změknutí, značně prodlužuje. Je to jen mýtus - nebo je to pravda? (délka blogu 3 min.

15.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,43 | Přečteno: 590x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Čím se projeví kolaps magnetického pole Země?

Sluneční bouři způsobuje silný proud nabitých částic a elektromagnetického záření ze Slunce. Bez magnetického pole Země by tyto sluneční bouře mohly být nebezpečné pro naši technologii a dokonce i pro nás lidi.

11.7.2024 v 8:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 412x | Diskuse | Věda
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - OLOMOUC (A12493)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 996
  • Celková karma 21,05
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.