Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

Malířské barvy určitě žrát budu, to se zase pohneme k té organice! Ale k tomuto miniseriálu: vidím, že prvotní idea, tedy model s neposednými žáky v zadních lavicích, stačila jen na základní přiblížení, a naprosto chápu, že by důsledné setrvávání na tomto modelu byla šílená hokna (tak to říkáme v Brně). A právě proto bych do čtenářů napral (tak se tady vyjadřujeme taky ) ty nezjednodušené vědecké poznatky - jak to je s pronikáním fotonů strukturou hmoty atd., však víte. Vždyť Vy jste naše náhrada Technetu!

0 0
možnosti
DT

Děkuju, ale myslím, že to už by bylo moc komplexní. Vlastně o tom sama moc nevím, jako chemikovi mi vždycky stačila ta představa, že fotony reagují s elektrony v obalu atomu. Dnešní fyzika je určitě už daleko dál - a ví, jak přesně. Mám dokonce pocit, že to umí vypočítat.

Teď se připravuju na ty barvy, možná to bude trochu suché téma, tak to zkusím převést do lidského života. Barvy jsou vlastně taky jen lidi. Bude to i pro mě legrace, jestli najdu nějaké vhodné příměry.

A bude pro mě nová ta organika, mám vztah spíš k té anorganice. Ale rozhodně je průmysl, co vyrábí barvy, dnes hezky rozvinutý, malíři kdysi neměli ani maličký zlomek toho, co máme my. Žijeme v krásně barevné době (což by mohla být rovnou úvodní věta).

Předtím přijde ještě několik blogů o planetách, nahromadilo se mi několik témat.

Krásný den, Tomáši, ať se vám hezky vydaří.

1 0
možnosti
Foto

A to přibarvení taky nebude navěky, že?

0 0
možnosti
TT

Dá se to tak nějak shrnout, že barvy pomíjejí. Ono se tedy v technice říká, že degradují, ale v této sérii se vlastně nachází vysvětlení, proč nejsou barvy stabilní - barevné jsou většinou struktury, které nejsou dvakrát stabilní. Prvky samy o sobě, jak jsou pěkně seřazeny v Mendělejově tabulce, zrovna barevností nevynikají, normálně jsou nějak šedé nebo do stříbrna, pokud vůbec. Vymyká se tomu zlato, jehož nevídanou žlutou barvu si umíme vysvětlit až na základě Einsteinovy teorie relativity, ale když se podíváme na sloučeniny, pestré jsou ty, které mají mezi těmi jednotlivými prvky řekněme trochu divočejší vztahy (a tím pádem neposedné žáky).

2 0
možnosti

Tak ještě jednou pochvala za celý seriál o barvě minerálů.

0 0
možnosti
DT

Děkuju, jste na mě moc hodný. Mějte krásný den, Milane.

0 0
možnosti
  • Počet článků 996
  • Celková karma 21,05
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.