Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se zbavit CO2?

Dnes je módní psát a mluvit o “škodlivosti” CO2. CO2 je potravou pro rostliny a touha zbavovat se ho je možná krátkozraká a kontraproduktivní. Ale o tom můj dnešní blog nebude... (délka blogu 5 min.)

 

S CO2 se totiž bude v budoucnosti skutečně kouzlit. A zdaleka nejen na naší planetě. Ať už jsou důvody “eliminace” CO2 v atmosféře Země jakékoliv, dovedou jednoho dne lidstvo k novým technologiím, které budou nabízet nečekané šance a možnosti. 

Obrovské zásoby uhlíku na Venuši

Myslím, že se o Venuši zajímáme příliš málo - a neprávem. Slušela by jí alespoň část pozornosti, kterou dostává další sousední planeta, Mars. Zatímco na Marsu je všeho příliš málo (slunečního světla, energie, atmosféry) - překypuje Venuše zdroji. Její neobyčejně hustá atmosféra se skládá z velkého množství CO2. Od Slunce dostává díky své menší vzdálenosti ještě více energie než Země. Sluneční panely, umístěné v její blízkosti tedy musí fungovat logicky ještě efektivněji než na Zemi. 

Materiál a energie - co víc si přát? K jejich využití chybí už jen důmyslná technologie. A právě tato technologie se teď začíná vyvíjet.

Za všechno může… chemie

Základní princip spočívá v rozkladu CO2 slunečním světlem. Nejspíš nejelegantnější je přitom na celé věci fakt, že by se čerpáním zdrojů z Venušiny atmosféry stála planeta obyvatelnější než je teď. Jako by nám příroda připravila na dosah obrovskou spižírnu a hodila nám klíče...

Úplně bez námahy se ale těžba uhlíku na Venuši (nebo “ekologická” eliminace CO2 z pozemské atmosféry) neobejde. Slunce totiž nerozkládá CO2 samo od sebe. Aby celá věc fungovala, musíme poprosit o pomoc … chemii. 

CO2

CO2 je stabilní molekula. Tak jako u ostatních uhlíkových sloučenin - v ní uhlík udržuje čtyři vazby se svými sousedy. Těmi jsou hned dva atomy kyslíku - velice reaktivního plynu. 

Můžeme si je vizualizovat jako malé skřítky, kteří se drží za ručičky. Uhlíkový skřítek má ruce čtyři a kyslíkoví skřítci mají klasicky dvě. 

S trochou nadsázky se dá říci - ti tři se hledali až se našli. Trojice atomů je v molekule CO2 velice spokojená. Dobrovolně se svého partnerství hned tak nevzdá. 

Stabilní molekula se dá rozbít jen s pomocí značného množství energie (například vysoce energetického záření, jehož vlnová délka je kratší než u viditelného spektra)... nebo intrikou, které se v chemii odborně říká katalyzátor. 

Fotokatalyzátory

První z obou možností využívají tzv. fotokatalyzátory. To jsou látky, které umí využívat vysoce energetického záření (zpravidla v UV oblasti spektra). Záření v nich způsobuje emisi volných elektronů, které pak následně pomáhají rozbití spokojené molekuly CO2. 

K využití v solárních farmách, které by mohly ve velkém likvidovat CO2 a vyrábět z něj jiné chemické látky, se ale tato metoda moc nehodí. 

Na povrch Země nedopadá dostatek UV záření. Celkový podíl UV paprsků tu činí jen několik procent. A tam, kde je ho možná dostatek, ve vesmíru (potažmo ve vrchní atmosféře Venuše) ničí UV záření nejen šťastné partnerství v molekulách CO2 - ale také vazby ve většině ostatních materiálů. Delší ozařování UV paprsky neudělá dobře materiálům, které byly použity na samotné technologické vybavení farmy. 

Katalyzátory, které pracují s viditelnou částí elektromagnetického spektra

Aby byl celý proces efektivnější - je nutné využívat viditelnou část spektra. Umí to například vylepšená varianta starého známého oxidu titaničitého, do kterého vědci určitým specifickým způsobem zabudovali atomy dusíku. Taková technologie se zatím nachází ve svém počátku. Výtěžnost chemické reakce je sice poměrně vysoká, aby se dal proces ale využívat průmyslově, musí se dál optimalizovat a zdokonalovat. 

Jednoho nepříliš vzdáleného dne se to podaří - a tak se v přítomnosti katalyzátoru bude měnit CO2 jako mávnutím kouzelného proutku na základní chemikálie, které se později budou moci využít při výrobě stavebního materiálu nebo různých jiných spotřebních surovin.

To otevře pomyslné dveře do Venušiny zásobárny - a možná zastíní i Mars, který na rozdíl od své bohaté sestry má málo co nabídnout… 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 11.1.2021 8:00 | karma článku: 27,79 | přečteno: 768x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Modrý pigment - ftalocyanin mědi - PB 15

Ftalocyanin mědi je komplex mědi a ftalocyaninu. Je to nejvýznamnější moderní modrý pigment, který známe už asi 100 roků. (délka blogu 4 min.)

13.6.2024 v 8:00 | Karma: 13,50 | Přečteno: 133x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Mayská modř - PB 8

Dalším zajímavou malířskou barvou, se kterou se stojí za to seznámit, je starodávná, blankytně modrá, mayská modř. Možná ji znáte pod zkratkou PB 8 (pigment blue 8).

10.6.2024 v 8:00 | Karma: 16,71 | Přečteno: 213x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč rozkrojené jablko na řezu hnědne

Rozkrojené jablko ale také třeba hruška hnědnou v místě řezu. Na vině je, a vy to tušíte, chemie. Jak se dá tomuto jevu předejít? (délka blogu 3 min.)

6.6.2024 v 8:00 | Karma: 18,04 | Přečteno: 270x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čínská sonda Chang-e 6 a její mise na Měsíci

Vesmírná sonda Chang-e 6 je další čínský přístroj, která se zabývá výzkumem Měsíce. O víkendu přistál na odvrácené straně Měsíce. Má dovézt zpět na Zemi vzorky tamní horniny.

3.6.2024 v 8:00 | Karma: 17,69 | Přečteno: 194x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Egyptská modř

Seriál (o malířských barvách) se bude zabývat zajímavostmi ze světa pigmentů. Čím nejlépe začít? Jedním z nejstarších, lidmi uměle vyrobených pigmentů. Umělci ho používali už před několika tisíciletími.

30.5.2024 v 8:00 | Karma: 18,07 | Přečteno: 229x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Žhář z Kolumbie je amatér, ale žádný hlupák. Nebude odporovat, tvrdí Blažek

16. června 2024  16:53

Cizinec podezřelý ze žhářského útoku v autobusových garážích pražského dopravního podniku nebyl...

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

Chtějí posílit liberální křídlo. V boji o Senát vsadili Piráti na stará jména

16. června 2024  16:12

S podporou Pirátské strany bude v letošních senátních volbách kandidovat 11 lidí. Obhajovat bude...

Nemocnice začaly odmítat ukrajinské lékaře, počáteční nadšení pominulo

16. června 2024

Premium Těsně po napadení Ukrajiny Ruskem české nemocnice přijímaly tamní lékaře s otevřenou náručí a samy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 984
  • Celková karma 17,72
  • Průměrná čtenost 1283x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.