Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dá se těžit zlato pomocí běžného levného… pigmentu?

Dá se těžit zlato pomocí běžného levného… pigmentu? Nápad zní zvláštně: nedalo by se těžit zlato pomocí modré barvy? Když se na věc podíváte očima chemika, začíná dávat smysl. (délka blogu 5 min.)  

“Pokud nějaký výrobek funguje, můžete do něj dát mikročip a bude ještě lepší.” To je možná pravda, zároveň je ale dnešní trend výroby super chytrých přístrojů skrytou pastí na drahé kovy. 

Ty totiž často putují s pokaženými přístroji přímo na skládku. Možná si některé z nich ponecháte z nostalgických důvodů, takový osud ale nejspíš potká jen malé předměty - jako například staré mobilní telefony. (Kontrolní otázka: Kolik leží ve vašich šuplících starých mobilů? Já jich tam mám dvanáct. Celých dvanáct.) 

Jen těžko ale bude někdo schraňovat dvanáct starých praček nebo myček na nádobí. A právě tyto (“chytré”) moderní přístroje v sobě mají elektroniku, ve které se nacházejí různé kovy, tedy cenný a recyklovatelný materiál. 

Výrobci mikroelektroniky se pochopitelně snaží vyrábět své čipy co nejlevněji a snížit tak obsah drahých kovů na minimum, přesto se bez nich neobejdou. A tak se budou i v budoucnosti stříbro, zlato, palladium, rhodium a další vzácné a drahé kovy ztrácet v odpadu spolu s přístroji, ve kterých sloužily. 

Když si uvědomíme, že například jedna tuna chytrých telefonů obsahuje kolem 300-400 gramů zlata, zatímco ve zlatonosné rudě je žlutého kovu obvykle 10-80x méně, je očividné, že by bylo užitečné, kdyby se daly cenné suroviny z nepotřebných přístrojů nějak vytěžit. Respektive vytěžit nějakým jednoduchým a levným procesem. 

Jinými slovy a poněkud zjednodušeně - pokud chcete dnes těžit zlato, nevyplatí se už dojíždět na Aljašku a rýpat se tam v zemi. Daleko větší úspěch budete mít, když se budete věnovat zásuvkám v něčí skříni. Je to podobné jako s meteority: největší šanci na střet s meteoritem máte … v něčí poštovní schránce. S fragmenty meteoritů totiž probíhá čilý obchod. 

Recyklace vzácných kovů z vysloužilých přístrojů se samozřejmě provádí už v dnešní době - to ale neznamená, že ji nelze vylepšit, zrychlit a zlevnit. 

Pomoci by přitom mohla - jedna z královen přírodních věd … chemie. 

Berlínská modř

Chemici z Nagojské univerzity a Tokijského technologického institutu navrhli použít k extrakci vzácných kovů z roztoků kyseliny dusičné (rozpuštění těchto kovů v kyselině je jednou z fází recyklace odpadu) nanočástice modrého pigmentu - pruské modři. 

Pruská modř (berlínská modř, pařížská modř)

... je jedním z nejlevnějších a nejznámějších pigmentů s tmavě modrou barvou. Chemicky se jedná o hexakyanoželeznatan železitý (Fe4[Fe(CN)6]3).

Jeho název "pruská modř" je odvozen od barvy pruských uniforem. Označení berlínská modř odkazuje na město, kde byl pigment poprvé vyroben, a jméno pařížská modř si pigment vysloužil tím, že ho jeho vynálezce a výrobce barev Diesbach a jeho student de Pierre poprvé vyrobili ve velkém množství právě v jedné z pařížských továren. 

Obrázek: Berlínská modř. Zdroj: NadirSH, Public domain, Wikimedia Commons, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Prussian_Blue.svg

Ukázalo se, že se pomocí nanočástic tohoto pigmentu dají “lovit” drahé kovy, rozpuštěné v roztocích. Atomy vzácných kovů mají totiž tendenci obsazovat pozici, kterou má v pigmentu dvou- nebo trojmocné železo. Jak můžete vidět na horním obrázku - je iont železa v berlínské modři obklopen skupinami C-N, které se také podílejí na propojení jednotlivých fragmentů molekuly. 

Chemický proces je tak úspěšný, že se v laboratorních podmínkách podařilo pomocí 1 gramu pigmentu získat z roztoku 0,13 gramů ruthenia, 0,16 gramů rhodia, 0,30 gramů palladia nebo 0,107 gramů molybdenu. 

Berlínská modř je levný a na výrobu nenáročný pigment, takže je poměrně pravděpodobné, že jeho použití coby “lovce” drahých kovů nebude stát nic v cestě. Vědci se dnes snaží vysvětlit všechny procesy, které ovlivňují výměnu iontů kovů za železo - a optimalizaci procesu pro různé varianty drahých kovů. 

Berlínská modř se tedy s největší pravděpodobností v budoucnosti dočká uplatnění, o kterém se jejímu vynálezci v roce 1706 - ani nesnilo. 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 6.6.2022 8:00 | karma článku: 23,10 | přečteno: 383x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč se někdy nepovede dort nebo koláč?

Už se vám někdy při pečení „srazil“ dort, i když jste dodrželi recept i pracovní postup? Pečení dortového korpusu nebo koláčů je komplikovaná záležitost. Na vině je (a vy to tušíte) ... chemie a někdy i fyzika.

24.6.2024 v 8:00 | Karma: 23,81 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Jak funguje lidová medicína?

Jsou cibulové, tvarohové a octové zábaly spíš jen pro uklidnění nervů - nebo mají skutečný léčebný vliv? Dá se vysvětlit působení lidové medicíny vědeckými metodami?

20.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Proč se po alkoholu tloustne?

Alkohol (přesněji řečeno etylalkohol) je opravdu zajímavá chemická látka. Mohl by nás jednoduše otrávit, kdyby evoluce nezařídila, že nám může být svým (dnes kontraproduktivním) způsobem prospě ̈

17.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,29 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Modrý pigment - ftalocyanin mědi - PB 15

Ftalocyanin mědi je komplex mědi a ftalocyaninu. Je to nejvýznamnější moderní modrý pigment, který známe už asi 100 roků. (délka blogu 4 min.)

13.6.2024 v 8:00 | Karma: 14,27 | Přečteno: 164x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Mayská modř - PB 8

Dalším zajímavou malířskou barvou, se kterou se stojí za to seznámit, je starodávná, blankytně modrá, mayská modř. Možná ji znáte pod zkratkou PB 8 (pigment blue 8).

10.6.2024 v 8:00 | Karma: 17,23 | Přečteno: 230x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

„Bránila jste se až po půl minutě.“ Italka prohrála soud o sexuální obtěžování

26. června 2024  20:39

Informace o tom, že oběť sexuálního obtěžování může v daný moment takzvaně zamrznout, se zřejmě...

Havárie obytného vozu na Nymbursku, pro dítě musel letěl vrtulník

26. června 2024  20:37

U Dymokur na Nymbursku ve středu v podvečer havaroval obytný vůz. Zranění byli tři lidé, z toho dvě...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 987
  • Celková karma 18,92
  • Průměrná čtenost 1283x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.