Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je to - teplo?

Jak teplý je můj čaj? Senzory v naší kůži nám poměrně spolehlivě hlásí, když cítíme teplo. Ne každý sice vnímá teplo stejně, ale všichni umíme jistě odlišit teplý objekt od studeného....

Tím ale naše možnosti končí. Jen málokdo je schopen odlišit, jestli má jeho hrnek s čajem 64 nebo 67 stupňů Celsia. 

Daleko přesnější měření dovolují různé teploměry. Ty nejznámější využívají schopnost látek se rozpínat při vyšší teplotě a naopak zmenšovat svůj objem při teplotách nižších. To napovídá, co se děje při zvyšování teploty - a jaký fyzikální jev se za pojmem “teplota” skrývá. 

Jak rychlá je moje mrkev?

Tahle zvláštní otázka se stala v naší rodině okřídlenou. Odstartovala obědovou přednášku o tom, co je to teplota, jak se měří a proč je mrkev nečekaně rychlá, i když se nehýbe. Výsledkem bylo, že chytré dítě raději rychle mrkev snědlo, aby se vyhnulo dalšímu poučování. 

To, co cítíme jako teplotu, je něco, co by člověk nejspíš nečekal. Je to pohybová energie jednotlivých molekul v dané látce. Čím teplejší je objekt, tím rychleji jeho molekuly kmitají nebo se vůči sobě navzájem pohybují. Přitom se nepohybují všechny částice stejně rychle. Naopak. Některé jsou poměrně pomalé, většina z nich disponuje typickou rychlostí, která odpovídá určité teplotě - a malé množství molekul je pro změnu daleko rychlejší. I u běžných, nám známých, teplot může taková rychlost dosahovat několika kilometrů za vteřinu. 

Existuje záporná nebo nulová teplota?

Experimentátoři si toho poprvé všimli u plynů. Čím víc je plyn zahřátý, tím větší objem zaujímá. Napadlo je, že při ochlazování to bude právě naopak - a dlouho se zdálo, že bude existovat také nulová teplota, při které má plyn objem nulový. Pak je jen logické, že tak, jako neexistuje záporný objem, neměla by existovat ani záporná absolutní teplota. 

Dnes víme, že se skutečně nedá dosáhnout ani záporné ale dokonce ani nulové teploty a tím zároveň i objemu plynu.  

Částečně proto, že se látka skládá z molekul a ty prostě nikdy do jednoho jediného bodu nestlačíme. Brání v tom například elektromagnetické síly elektronových obalů samotného atomu. Jednotlivé elektrony se vzájemně odpuzují a dokud nevyvineme opravdu velkou sílu (jaká je dostupná například neutronových hvězdách), ponechá si atom původní strukturu. Ale ani ve chvíli, kdy donutíme elektrony z obalu jádra, aby se do jádra zhroutily, nepřestane mít výsledná neutronová hmota kladný objem. A už vůbec nebude mít teplotu, která by se dotkla nuly. 

Další výmluvu pro nestlačitelnost plynu do nulového nebo jen velice malého prostoru poskytla kvantová fyzika. Atomy a molekuly se nedají odsoudit k absolutní nehybnosti. Jinými slovy atomy nebo molekuly se nemohou nacházet bez pohybu (na jednom určitém místě). Přitom se nejedná o následek nedokonalého měření, ale o fyzikální zákonitost. 

Poprvé ji formuloval v roce 1927 Werner Heisenberg a dnes ji známe jako Heisenbergův princip neurčitosti. 

Maximální možná teplota

Ještě zajímavější je situace na druhém konci stupnice - v oblasti extrémně vysokých teplot. Teoreticky si můžeme představit obrovské teploty, odpovídající miliardám stupňů. Má to ale hned několik háčků.

Už u poměrně (na Zemi) běžných vysokých teplot nastává problém s jejich měřením. Běžný teploměr by se během experimentu poničil nebo rovnou vypařil. A tak se na celou věc musí jít trochu důmyslněji. Poměrně vysoké teploty (od 600 °C výše) se dají například měřit na základě … barvy horkého předmětu. Ten totiž začíná žhnout - vyzařovat elektromagnetické vlny ve viditelné oblasti spektra. 

600 stupňů Celsia se dá zaregistrovat nejlépe potmě - jako nepatrný načervenalý efekt. Záření, které vydávají ještě teplejší předměty se jeví intenzivněji - jsou naoranžovělé. O hodně teplejší pak “svítí” žlutě a jejich barva postupně přechází do bílé. Takto se daří měřit teplotu až do přibližně 1400 °C, kdy začínáme vnímat světlo jako oslňující. Bělejší než bílé pak už světlo nebude - tady naše lidské senzorické schopnosti končí. Pro vyšší teploty existují samozřejmě různé pyrometrické teploměry. Ale i ony mohou měřit teplotu jen do několika tisíc stupňů. 

Vrchní hranice

Nezávisle na tom, jestli takovou teplotu umíme změřit, musí ovšem vedle nejnižší teploty existovat také nejvyšší fyzikálně možná teplota. Při těchto úvahách se samozřejmě dávno pohybujeme v oblasti, kdy teplotu už nelze nijak definovat na základě našich zkušeností, natož měřit a nejspíš ani odhadnout nebo rozlišit dvě různé teplotní hodnoty. 

Nejspíš vás napadne, co definuje vrchní hranici, u které se dá ještě mluvit o teplotě látky. Je to nejvyšší možná rychlost teplé molekuly nebo atomu: rychlost světla. 

Teoreticky by se mělo jednat o 1,4 x 1032 ° C, tedy teplotu, která mohla teoreticky existovat ve vesmíru jen jednou. Mohlo to být bezprostředně po Velkém třesku.

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 23.8.2021 8:00 | karma článku: 27,49 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Voyager 1 - sonda je zachráněna

Na staré sondě, která startovala do vesmíru ze Země v roce 1977, stále ještě fungují čtyři přístroje. Voyager 1 se nyní nachází zhruba 24 miliard kilometrů od Země. Opustil Sluneční soustavu a nachází se v mezihvězdném prostoru.

27.6.2024 v 8:03 | Karma: 25,11 | Přečteno: 316x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč se někdy nepovede dort nebo koláč?

Už se vám někdy při pečení „srazil“ dort, i když jste dodrželi recept i pracovní postup? Pečení dortového korpusu nebo koláčů je komplikovaná záležitost. Na vině je (a vy to tušíte) ... chemie a někdy i fyzika.

24.6.2024 v 8:00 | Karma: 24,25 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Jak funguje lidová medicína?

Jsou cibulové, tvarohové a octové zábaly spíš jen pro uklidnění nervů - nebo mají skutečný léčebný vliv? Dá se vysvětlit působení lidové medicíny vědeckými metodami?

20.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,38 | Přečteno: 544x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Proč se po alkoholu tloustne?

Alkohol (přesněji řečeno etylalkohol) je opravdu zajímavá chemická látka. Mohl by nás jednoduše otrávit, kdyby evoluce nezařídila, že nám může být svým (dnes kontraproduktivním) způsobem prospě ̈

17.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,42 | Přečteno: 706x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Modrý pigment - ftalocyanin mědi - PB 15

Ftalocyanin mědi je komplex mědi a ftalocyaninu. Je to nejvýznamnější moderní modrý pigment, který známe už asi 100 roků. (délka blogu 4 min.)

13.6.2024 v 8:00 | Karma: 14,54 | Přečteno: 166x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

V AfD si nechali staré vedení. K volbě šli kvůli odpůrcům v ulicích přes zátarasy

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  14:35

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

  • Počet článků 988
  • Celková karma 19,36
  • Průměrná čtenost 1282x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.