Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černé díry a tvorba nových hvězd

Vědci našli černou díru, která hvězdy nejen ničí ale také tvoří. Zjistili to díky Hubbleovu vesmírnému teleskopu. (délka blogu 4 min.)  

 

Henize 2-10

Hrdinkou našeho dnešního blogu je (kromě Hubbleova vesmírného teleskopu) trpasličí galaxie Henize 2-10. Nachází se v souhvězdí Kompasu, ve vzdálenosti přibližně 30 milionů světelných roků. 

V centru této poměrně malé galaxie vědci zaznamenali zdroj rentgenového a rádiového záření, který naznačuje, že je zde aktivní a neustále rostoucí superhmotná černá díra.

Zatímco má tato galaxie (známá jako ESO 495-21 nebo LEDA 24171) průměr pouhých 3000 světelných roků, odpovídá její centrální černá díra hmotnosti zhruba jednoho milionu Sluncí. Nepoměr je tedy více než zřejmý. Pro srovnání - naše Galaxie je přibližně 3000x větší, naše vlastní černá díra v centru Mléčné dráhy má hmotnost kolem 4,3 milionů Sluncí. 

Vědci si už před několika lety všimli, že se v centru této malé galaxie dějí zvláštní věci. Až vesmírný Hubbleův dalekohled ale vyjasnil, o jaké jevy jde. 

Hvězdná kolébka

Černé díry máme v povědomí jako objekty pohlcující hmotu, která se dostane do jejich blízkosti. Hvězdy, které se k nim přiblíží, jsou doslova rozervány na kusy. V galaxii Henize 2-10 probíhají ale i přesně opačné procesy. Černá díra tu nové hvězdy … tvoří. Jak je to možné?

Celá věc je vlastně jednoduchá a logická. Vědci objevili (na vesmírné poměry) tenký výtrysk rozžhavené hmoty, která spojuje tamní černou díru a oblast, ve které se tvoří nové hvězdy. Je dlouhý přibližně 230 světelných roků. 

Samotný výtrysk hmoty, která opouští polární regiony tohoto extrémně hmotného objektu, by ke vzniku hvězd samozřejmě nestačil. V trpasličí galaxii Henize 2-10 ale náhodou narazil na koncentrovaná a hustá oblaka vesmírného plynu. Výtrysk hmoty jim zjevně dodal potřebný impuls, takže se v něm začaly tvořit nové hvězdy. 

Přitom se jedná o efekt, který je celkem vzácný. Hmota, která odlétá od černé díry, totiž nesmí mít příliš vysokou energii. Pokud by měla relativistickou rychlost (tedy rychlost, přibližující se rychlosti světla), zahřála by okolní oblaka plynu na teplotu, která vylučuje schopnost vytvářet nové hvězdy. 

K tomu, aby mohly hvězdy vznikat, musí mít oblak plynu totiž právě takové parametry, aby se mohl dále ochlazovat. Ochlazování je důležitý prvek, bez něhož nedochází k dalšímu zhušťování plynu, nutnému k pozdějšímu zažehnutí termonukleární reakce. 

Rychlost materiálu, který odvrhuje běžná velice hmotná černá díra je zpravidla  příliš vysoká na to, aby takový materiál mohl dovolit vznik nových hvězd. Obří černé díry mají magnetická pole odpovídající síly - a urychlují odvrhovanou hmotu na patřičně vysokou rychlost. 

Konkrétně v případě černé díly v jádře trpasličí galaxie Henize 2-10 se jedná o rychlost kolem 450 km/s. Je tak tedy řádově desetkrát vyšší, než jakou mají běžná tělesa ve Sluneční soustavě, přesto je to rychlost, která se ani vzdáleně nepřibližuje rychlosti světla. 

Zdá se tedy, že jsme měli hned dvojnásobné štěstí. Nejen, že Hubbleův teleskop objevil vhodnou černou díru - a výtrysky hmoty, které vysílá do svého okolí mají příhodnou (relativně nízkou) rychlost. Tento jev se navíc nachází ve vhodné vzdálenosti, kde jej může teleskop dobře pozorovat v dostatečně vysokém rozlišení. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 3.2.2022 8:00 | karma článku: 21,96 | přečteno: 300x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč se někdy nepovede dort nebo koláč?

Už se vám někdy při pečení „srazil“ dort, i když jste dodrželi recept i pracovní postup? Pečení dortového korpusu nebo koláčů je komplikovaná záležitost. Na vině je (a vy to tušíte) ... chemie a někdy i fyzika.

24.6.2024 v 8:00 | Karma: 23,81 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Jak funguje lidová medicína?

Jsou cibulové, tvarohové a octové zábaly spíš jen pro uklidnění nervů - nebo mají skutečný léčebný vliv? Dá se vysvětlit působení lidové medicíny vědeckými metodami?

20.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Proč se po alkoholu tloustne?

Alkohol (přesněji řečeno etylalkohol) je opravdu zajímavá chemická látka. Mohl by nás jednoduše otrávit, kdyby evoluce nezařídila, že nám může být svým (dnes kontraproduktivním) způsobem prospě ̈

17.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,29 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Dana Tenzler

Modrý pigment - ftalocyanin mědi - PB 15

Ftalocyanin mědi je komplex mědi a ftalocyaninu. Je to nejvýznamnější moderní modrý pigment, který známe už asi 100 roků. (délka blogu 4 min.)

13.6.2024 v 8:00 | Karma: 14,27 | Přečteno: 164x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Mayská modř - PB 8

Dalším zajímavou malířskou barvou, se kterou se stojí za to seznámit, je starodávná, blankytně modrá, mayská modř. Možná ji znáte pod zkratkou PB 8 (pigment blue 8).

10.6.2024 v 8:00 | Karma: 17,23 | Přečteno: 230x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

„Bránila jste se až po půl minutě.“ Italka prohrála soud o sexuální obtěžování

26. června 2024  20:39

Informace o tom, že oběť sexuálního obtěžování může v daný moment takzvaně zamrznout, se zřejmě...

Havárie obytného vozu na Nymbursku, pro dítě musel letěl vrtulník

26. června 2024  20:37

U Dymokur na Nymbursku ve středu v podvečer havaroval obytný vůz. Zranění byli tři lidé, z toho dvě...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

  • Počet článků 987
  • Celková karma 18,92
  • Průměrná čtenost 1283x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.