Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Půjdeš na truhláře, říkali to v televizi!

Měl jsem tu čest vyslechnout rozhovor v rádiu. Je nedostatek řemeslníků. To je fakt, sám jsem se nedávno přesvědčil, jak strašně by jim prospěla konkurence. Takže volali nějakému panu řediteli odborného učiliště, co on na to. Pan ředitel se samozřejmě možnosti chopil, a postěžoval si.

Na tom není samozřejmě nic divného, jeho práce je důležitá, a zajisté i náročná. Co mne zaujalo, byla jeho argumentace. Učiliště nejsou schopna vyhovět poptávce firem po řemeslnících. Ne kapacitně, ale vůbec počtem přihlášených zájemců. A jako viníka vidí (jak je u nás zvykem) stát. Chápal bych to, kdyby byl učilišť nedostatek, a stovky zájemců o vyučení stály ve frontách v dešti před bránou. Nicméně podle pana ředitele je na vině stát, a jeho politika vyššího procenta populace s vyšším vzděláním! Podobný blábol jsem už dlouho neslyšel – odkdy tohle může stát ovlivnit? Může otevřít víc vysokých škol, dát na ně víc peněz, ale těžko jim ty studenty koupí, nebo je tam dokonce nakomanduje.

Za dveřmi pana ředitele stojí zástupci stavebních firem, které se přetahují o každého učně, a určitě při tom nešetří korunkami. Sám zmíněný používal jako argument, že absolventi jeho ústavu mají vyšší nástupní plat, než mnozí vysokoškoláci. Jak velký problém tedy je vytáhnout z takových firem sponzorské dary? Vždyť i v jejich zájmu je, aby bylo víc řemeslníků, a rozhodně by nešetřily na možnosti zviditelnit se před nimi! A ze získaných prostředků potenciální zájemce motivovat? Třeba internátem zdarma, kvalitním vybavením školy, možností je přece spousta. 99% ředitelů škol v ČR by určitě toužilo mít takové starosti, namísto rozhodování, jestli z hubeného rozpočtu vymalovat záchody, nebo nakoupit barevné křídy! Ne tak pan ředitel z Chrudimi. Jeho (mám podezření, že dost socialistické) myšlení je plně zaujato tím, že se stát málo angažuje.

Takže si představuji ty rodiče osmáků a deváťáků, jak po večerech studují státní vyhlášky, a rozhodují o budoucnosti svého dítěte podle nejnovějších trendů a novelizací… A jaké davy nadšených školáků se budou valit na učiliště, až jim vážený pan ministr školství (na jehož fotografie nejspíš házejí o přestávkách houbu) prozradí, co mají dělat se svým životem…

Pan ředitel evidentně žije ve svém malém světě, ve kterém vše řídí stát, a že stačí, aby představitel státu ukázal prstem, a rodiče začnou houfně posílat své dětičky na vyučení místo na vysokou.

Bohužel, pane řediteli, takhle to nefunguje. A jestli svoji školu řídíte takovýhle stylem, tak já na ní své budoucí děti rozhodně nepošlu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Čekal | pátek 10.10.2008 9:17 | karma článku: 15,07 | přečteno: 1496x
  • Další články autora

Jan Čekal

Červené úterý

Není to tak dávno, co psala Iva Pekárková o solidaritě, a o obdobném stylu oblékání na protest proti televiznímu hlasateli. (http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/126074/O-kozackach-kratkych-suknich-a-solidarite.html). Londýňané, resp. Londýňanky tak daly jednak najevo, co si o dotyčném myslí, ale především daly najevo solidaritu, daly najevo fakt, že vnímají, co se děje, a že jim to není jedno.

19.4.2010 v 10:06 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Béme, jdi už konečně do...

Pražští měšťané mají hezkou tradici, a to čas od času vtrhnout na magistrát, a osazenstvo vyházet z okna na ulici. Defenestrace je krajním, avšak občas evidentně nezbytným krokem, jak připomenout „panstvu“, že za okny limuzín existuje reálný svět. Možná by nebylo od věci tuto tradici oživit.

3.1.2010 v 15:02 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Překvapivě rozumný územní plán

Na iDNESu proběhl článek o návrhu územního plánu Prahy z pohledu dopravy. Rozhořela se diskuse, která se ale většinou přesunula do roviny MHD vs. auta. I o tom územní plán samozřejmě je, ale všichni víme, že je nutno hledat kompromis. Oba protipóly - rušit MHD, anebo naopak všude vystavět značky zákazu vjezdu a z magistrály udělat cyklostezku – nejsou samozřejmě reálné. Zkusil jsem se tím plánem prohrabat, a nalézt ty zásadní věci sám.

24.11.2009 v 14:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Jan Čekal

Zrušte Český rozhlas!

Česká mediální scéna je zahlcena bulvárními novinami. Trvalo mi dlouho, než jsem skousnul fakt, že mají větší náklad, než noviny, které přinášejí opravdu nějaké informace. Fakt, že si nadpoloviční většina národa raději přečte dvoustránkovou reportáž o údajném opilství cojávím Martina Maxy, založenou na fotce pořízené tzv. novinářem pode dveřmi WC... Nedivil bych se, kdyby se objevily „zaručené“ informace, že si Karel Gott nechal přioperovat prsa, nebo že u Strakonic přistáli mimozemšťani. Trvalo mi ještě déle skousnout, že takovým zprávám někdo dokonce i věří.

16.11.2009 v 14:13 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Média

Jan Čekal

Jsou zemědělci nadlidé?

Většina, nebo alespoň velká část z nás, má v sobě jistou profesionální čest, hrdost na svůj obor. Kdysi existovalo zprofanované heslo: „Já jsem havíř, kdo je víc?“. Když pominu politické zneužití této fráze, je to do jisté míry asi i dobrá věta - práce by neměla být jen a pouze o penězích, a zrovna havířina určitě není žádná sranda, a její vykonavatelé mají být na co hrdí.

28.6.2009 v 22:31 | Karma: 46,07 | Přečteno: 12834x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Izrael nejspíš zneužil americké zbraně v Pásmu Gazy, tvrdí Bílý dům

11. května 2024  8:38,  aktualizováno  9:19

Je opodstatněné se domnívat, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které...

Ruské rafinerie kvůli dronům postrádají pracovníky, vojáci žádají brokovnice

11. května 2024

Kvůli útokům ukrajinských dronů se ropné rafinerie potýkají s nedostatkem pracovníků. Ti z obav...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik