Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

McLucas

5. 7. 2009 12:00
Nerekl bych

Je videt podle clanku ze teto problematice vubec nerozumite. Mezi zemedelcem a konecnym odberatelem v nasi trzni ekonomice je jeste nekolik subjektu at uz jsou to dalsi zpracovatele nebo obchodnici a u nas stejne jako ve zbytku evropy si zemedelec neurcuje ceny za ktere vykupuje ale ceny si urcuji odberatele kteri nakupuji od nej. Proto muzeme zjednodusene rici ze je to jeden z duvodu zavedeni dotaci do zemedelstvi. Diky tomuto je zemedelec zavisly na statnich prispevcich (v tomto pripade pokud dostava min nez soused v nemecku tak se snizuje jeho schopnost konkurovat). Inflace pusobi ze obchodnici a odberatele zdrazuji sve zbozi a zaroven se snazi snizovat ceny zroju ktere zpracovavaji. Zemedelec nema moznost jak zvysit ceny a statni politika ohledne dotaci je vetsinou predem dana na nekolik let takze nereaguje rychle na takoveto zmeny. Muj nazor je ten ze diky tomuto si zemedelec pripada naopak jako podclovek a to je duvod ktery ho tlaci do prip. blokad nebo protestu.

0 0
možnosti
JK

Amianus

5. 7. 2009 14:35
Re: Nerekl bych

Nelžete lidem, prosím, pochybuji, že zemědělci platí svým zaměstnancům 80% německé mzdy, když pro tento rok dostávají dotace ve výši 80% starých členských zemí EU15.

0 0
možnosti
HF

herdekflek

4. 7. 2009 16:19
..

Určitě nejsou nadlidé. Je ale hloupé, pokud se z nich dělají podlidé, jak se tomu děje v naší české kotlině. Co (i) s nimi dělají obchodní řetězce. Myslím, že jste to nevzal komplexně. Jste se nedostal včas na nějakou schůzku či  do zaměstnání, když prováděli ten vtipný kousek s blokádou?

Podívejte se, jak se mají zemědělci v různých zemích (EU). Přitom u nás na tom bývali docela dobře, bratr u nich dělával, po revoluci se to ale dost rozpadlo. EU se velmi hodí, aby naše celkem dobře fungující zemědělství šlo do kytek. Asi nemáte nikoho na venkově...

Podle mě tomu problému vůbec nerozumíte a plkáte naprosté hlouposti. Však to tady jiní přispěvatelé zdůvodnili a trochu vysvětlili. Pokud nebudete ihned provádět výpady proti nim, zkuste si sehnat více informací, pak na to přijdete sám....

0 0
možnosti
J

jurajik

4. 7. 2009 16:31
Re: ..Určitě nejsou nadlidé

Souhlasím s tímto příspěvkem. Napsaný blog svědčí o tom, že první setkání se zemědělcem pisatel zažil při střetu s mírnou blokádou a má na na něl strašně neblahý vliv. Normálně myslící člověk nemůže takovou pitomost napsat.

0 0
možnosti
F

framy

2. 7. 2009 20:37
ale

to je milý Jene dobře napsané,já mám úplně stejný pocit.Stejně nevím jestli to moje mléko je z Polska nebo z Kamčatky a je mi to úplně jedno.

0 0
možnosti
HF

herdekflek

4. 7. 2009 16:20
Re: ale

A myslíte si, že je to normální vozit to přes půl světa?

0 0
možnosti
N

nucleus4

30. 6. 2009 11:25
Važme si sebe navzájem

Bylo by fajn, kdybychom si našich zemědělců začali vážit. Pracují leckdy v potu tváře, musí brzy vstávat, čelit nepřízni počasí. Mnozí z nich mají opravdu těsný vztah k půdě a přírodě, který se v dnešní době vytrácí.

Jenomže to by muselo fungovat taky naopak. Zemědělci by si měli vážit ostatních zaměstnání. Některé příspěvky v této diskusi jen potvrzují, že zemědělci se za "nadlidi" opravdu považují. Respektive pohrdají prácí obchodníků (to jsou ti, kteří přece "méně pracují a mají přesto větší zisk") nebo prací lidí od počítačů ("to bych uměl taky, sedět si v teple, pár hodin něco ťukat do klávesnice a brát za to desetitisíce")... Ono shodit cizí práci, ať zemědělce, obchodníka, duševně pracujícího, managera obchodního řetězce, dojičky nebo třeba traktoristy lze strašně snadno.

0 0
možnosti
N

nucleus4

30. 6. 2009 11:28
Re: Važme si sebe navzájem

Tímto svým činem, při kterém si dělají rukojmí z lidí jiných profesí a kdy demonstrace není za odstranění nějakých barier, ale je v podstatě manifestací finančních požadavků! (dejte nám peníze, postarejte se, ať máme odbyt a takové a takové ceny, zaručte se za naše půjčky, zkomplikujte vstup konkurenci,...), si to u mne naši zemědělci dost pokazili. Nějaký čas, týden, dva, možná měsíc, budu schválně nakupovat produkty nečeských zemědělců. To je zase forma mého prostestu.

Až budou zeměděci protestovat v EU proti dotacím třeba francozských, německých zemědělců a ze zrušení kvót (místo výhodné kvóty pro všechny), a tím za narovnání poměrů, pak budou mít i mé sympatie.

0 0
možnosti
KH

Karban Hazard

30. 6. 2009 9:58
Potravinova sobestacnost

Vazeny pane,

v zajmu kazde zeme je udrzet si tolik orne pudy a takovou produkci potravin, aby v pripade potreby bylo mozne uzivit vlastni obcany z vlastnich zdroju. Rika se tomu potravinova sobestacnost. Mozna Vas to prekvapi, ale i v ramci EU si prakticky vsechny zeme sve narodni zajmy hlidaji (podivejte se na politiku Francie, pripada Vam evropska? me ne) a v Bruselu si tak rikajici ukrajuji pro sebe. Ne tak politici CR.

Pri pristupu do EU jsme se zavazali, ze budeme produkovat mleko s indexem 0,7. Tzn., ze jsme pristoupili s tim, ze budeme produkovat 70% mleka, ktere sami potrebujeme a zbytek budeme dovazet. Napriklad Francie nebo Holandsko maji tento index 25. Dale jsme se zavazali, ze velkou cast nasi orne pudy ulozime ladem nebo na ni nebudeme pestovat. Podivejte se do Nosovic, k Plzni, nebo na uzemi od Prahy smerem k Polabi - ta nejlepsi orna puda se nyni meni na stavebni pozemky pro montovane haly subvencovanych podniku, ktere za par let zase odtahnou, logisticke sklady...

0 0
možnosti
HF

herdekflek

4. 7. 2009 16:23
Re: Potravinova sobestacnost

R^

Dobře jste to napsal. Jenže tohle mnoha lidem, kteří tu rodí svá moudra, nedojde.

0 0
možnosti
MM

medved_cz

30. 6. 2009 9:28
Jsem zemedelec - pobiram dotace na nepestovani maku

Kazdou korunu z dotaci investuji do nakupu pody, na ktere nebudu pestovat mak. A cim vice pudy, tim vice budu nepestovat. A tim vetsi dotace dostanu.

Za ty nakoupim vice pudy a bude jeste vice nepestovat...

A komu se to nelibi, ten dostane po hube a prejedu ho traktorem!

0 0
možnosti
Z

zootechnik

30. 6. 2009 9:15
jak laciné je říci, že zemědělci se povyšují

Vážený pane, nevím jak moc znáte kolturu našeho zemědělství a jeho tradice. Řekl bych, že vůbec ne. Tradice hospodaření a práce jak na svých, tak i na panských polnostech tu byla od jakžive. Jak by taky ne. Dříve se pracovalo na panském a poté člověk s kouskem úhoru pracoval ještě na svém. Vlastnit půdu bylo základem přežití a obhospodařovat ji bylo základem přežití.

Chápu, že Vás zaujala řevnivost našich zemědělců, ale je to jediný a poslední možný krok jak na sebe upozornit.  Váš dovětek, že pokud není zemědělská produkce rentabilní, tak jí nedělejte je více než hloupá. Pracuji v živočišné výrobě a rád bych poznamenal, že krávu, prase, ovce či kozu musíte denně nakrmit a u dojných zvířat i podojit. Není to jako ve vašem nezemědělkém odvětví, kde vypnete počítač či stroj. Ošetřovatelka musí vstát a narkmit telata, ať je svátek či -15°C..

Ale chápu Vás, je vám to jedno, třeba to dopane jako na Slovensku, kde kupují Dánové a Holanďani půdu a chovy HZ.Takže vítejte sousedé a kupujte půdu

0 0
možnosti
HF

herdekflek

4. 7. 2009 16:24
Re: jak laciné je říci, že zemědělci se povyšují

R^

0 0
možnosti
J

jirkan01

30. 6. 2009 7:21
Já bych taky chtěl být zemědělcem

Pracovat dvakrát do roka - zasetí/sklizeň. Vydělat za každých podmínek - neurodilo se - dotace, urodilo se  - kvóty. Nemám na žondýra - EU a stát zaplatí. Bohužel jsem nic nezdědil a tak musím pracovat. Já vím, že zemědělci taky makaj, ale nejsou jediní. Jediná správná volba je nedotovat nic, protože je úplně jedno, jestli koupíme mlíko za 10 CZK + 15 dotace z daní nebo za 25 CZK + 0 dotace z daní. Akorát za bé máme větší možnost volby a to je správně.

0 0
možnosti
ZP

vidli

2. 7. 2009 9:11
Re: Já bych taky chtěl být zemědělcem

Kdo si myslí, že zemědělci pracují pouze dvakrát ročně - zasetí/sklizeň - dává všem najevo svou neznalost. Zajeďte se podívat třeba do jižních Čech k nějakému soukromému zemědělci a uvidíte sám. Nebo nejeďte na dovolenou ne k moři, ale na ekofarmu a poznejte to na vlastní kůži, jaká je to "pohoda".!

0 0
možnosti
V

věčnýrejpal

30. 6. 2009 0:48
neví o čem píše

Autor článku ví o zemědělství asi tolik,jako pračlověk o jaderné fyzice.Neuvědomuje si specifika zemědělství.Fabrika se může zavřít, když nejsou "kšefty", a bez větších problémů opět za měsíc či dva otevřít, ale dobytek musíte nakrmit každý den,pole obdělávat podle ročních období a agrotechnických lhůt.Když se zlikviduje stádo krav,jeho obnova je otázkou minimálně 2 let.Účelem protestů je upozornit na současný stav.Uznávám,že např.blokace komunikací může někoho v jisté míře "omezit", ale když bohužel nepomáhá klidná argumentace, musí se přistoupit k takovýmto akcím,aby se na nějaký zásadní problém upozornilo.

Zemědělci, držím palce!R^

0 0
možnosti
OM

Onddras

30. 6. 2009 2:15
Re: neví o čem píše

to je sice krásné, co jste napsal, ale zbytečné. Evropa se potácí s nadprodukcí jž od sedmdesátých let. Tedy přes 30 let. Nějaká obnova stád, nepřipadá v úvahu. Celosvětvé zásoby mléka se neustále zvětšují ... a hlavně všude ve světě je mléko levnější. A naši zemědělci to moc dobře ví, proto žádají dotace, proto se tak bojí vybíjení, protože si jsou vědomi, že jejich čas se naplňuje .... a snaží se tak jen oddálit to co je nezbytné, zreformovat evropské zemědělství a udělat z něj konkurence schopné. Současný defomovaný a pokřivený stav, nebýt obrosvkých evropských ochranářských opatření, by nevdržel ani den.

0 0
možnosti
Q

qwerk

30. 6. 2009 0:42
Hloupost kdyby nadnášela .....

Vážený pane je vidět že této problematice vůbec nerozumíte a jenom jste potřeboval "vyblít" pár řádků, aby jste se sám předváděl . Příště si prosím na vlastní sebeukájení na netu vyberte alespoň oblast, v které budete mít alespoň elementární znalosti.

0 0
možnosti
OM

Onddras

30. 6. 2009 2:15
Re: Hloupost kdyby nadnášela .....

a vy tomu rozumíte, že tady "blijete"?

0 0
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik