Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrušte Český rozhlas!

Česká mediální scéna je zahlcena bulvárními novinami. Trvalo mi dlouho, než jsem skousnul fakt, že mají větší náklad, než noviny, které přinášejí opravdu nějaké informace. Fakt, že si nadpoloviční většina národa raději přečte dvoustránkovou reportáž o údajném opilství cojávím Martina Maxy, založenou na fotce pořízené tzv. novinářem pode dveřmi WC… Nedivil bych se, kdyby se objevily „zaručené“ informace, že si Karel Gott nechal přioperovat prsa, nebo že u Strakonic přistáli mimozemšťani. Trvalo mi ještě déle skousnout, že takovým zprávám někdo dokonce i věří.

Chápu i, že se „normální“ média musí trochu bulvarizovat, aby si z toho příjmového koláče také ukousla, a že se tu prostě neuživí noviny ve vážném konzervativním stylu, jaký bych si představoval já. Nelíbí se mi to, ale budiž; naštěstí disponuji angličtinou natolik, abych si pustil BBC, nebo něco takového. Že se ale bulvarizují i tzv.veřejnoprávní média, to už se mne dotýká, protože na ta jsem nucen přispívat, přestože je sleduji tak možná hodinu týdně.

Bohužel takovéto období zase jednou nastalo při nedávné cestě autem – nemám v autě CD přehrávač se schopností čtení mp3, a tudíž se omezená zásoba CD brzy vyčerpá. Abych nemusel neustále přecházet mezi stanicemi, naladil jsem Radiožurnál. Že mají omezenou audiotéku a hrají donekonečna „Oh, Mandy“, „Over My Shoulder“ a dvacet dalších starých songů, to bych také ještě přežil. Že písničky usekávají před koncem, to by mne také ještě tolik netrápilo, i když netuším, z jakého důvodu, když nejde zrovna o celou hodinu, nebo tak něco. Ale proč proboha dělají reportáže, které jsou v lepším případě o ničem, v tom horším pak hraničí s šířením poplašné zprávy?? Většinu jsem jich naštěstí zapomněl, ale dvě mi utkvěly v hlavě. První byla o klesajících znalostech českých studentů.

ČEŠTÍ MATURANTI MAJÍ O 20% NIŽŠÍ ZNALOSTI, NEŽ PŘED DVACETI LETY!!

Pod tímto názvem by člověk očekával reportáž o nějaké studii, kdy vybraný vzorek studentů vyplňoval znalostní testy, nejlépe stejné jako před dvaceti lety (pomiňme teď posun společenský a technologický, těžko někdo v roce 89 znal rozdíl mezi harddiskem a operační pamětí). Bohužel, paní redaktorka následně vyrukovala s reportáží na téma zmenšující se slovní zásoby. Vzala si na paškál slovo „obšírný“, a nějaký pán tam argumentoval, že studenti málo čtou, a tudíž že dnes zná toto slovo jen dvacet procent maturantů, zatímco před dvaceti lety to bylo procent čtyřicet. A na základě tohoto tvrzení vznikl onen vyčítavý název reportáže. Nedivím se, že si pak lidé (z větší části asi konzumenti výše zmíněných novin) myslí, že za komunistů bylo líp, když i údajně seriózní rozhlas vysílá takovéhle bláboly…

Druhá reportáž, o asi dvě „Oh, Mandy“ později, byla ještě lepší. Pojednávala o zhroucení železničního tunelu u Jablunkova. Probořil se prý rekonstruovaný tunel, dráhy zastavily dopravu, vlaky se rozjely až po x hodinách. První vlak projel desetikilometrovou rychlostí, a i další jezdí maximálně padesátkou.

Českému rozhlasu se jaksi nedoneslo, že jsou tam tunely dva - že se v jednom jezdí, a ve druhém staví, a že se tudíž nejezdilo ne proto, že se musel odházet zával, ale protože se vše nejspíš preventivně prohlížel i ten provozovaný, nepoškozený; možná musela přijet i komise z Báňského úřadu… Kdybych čistou náhodou tamní situaci jakžtakž neznal, protože se zajímám o obor, tak bych podle této reportáže usoudil, že prostě do tunelu naběhlo pár chlapíků s lopatami, proházelo díru, opřelo pár klád o strop, aby dráhy mohly poslat vlaky plné lidí do nestabilního, kilometr dlouhého tunelu těsně po závalu… Jakou důvěru bych asi k takovému dopravci pak měl? Jak bych se asi cítil, kdyby měl takovým vlakem jet někdo blízký?

Mluvím jen o špičce ledovce, o dvou reportážích, které mne vyloženě praštily přes nos. Kolik takových bludů vysílá ČRo o jiných oborech, o kterých nemám tušení, a které jsou plné podobně (chci věřit, že ne cíleně) pokroucených informací? A hlavně - proč mám ještě za takový rozhlas platit???

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Čekal | pondělí 16.11.2009 14:13 | karma článku: 21,92 | přečteno: 1563x
  • Další články autora

Jan Čekal

Červené úterý

Není to tak dávno, co psala Iva Pekárková o solidaritě, a o obdobném stylu oblékání na protest proti televiznímu hlasateli. (http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/126074/O-kozackach-kratkych-suknich-a-solidarite.html). Londýňané, resp. Londýňanky tak daly jednak najevo, co si o dotyčném myslí, ale především daly najevo solidaritu, daly najevo fakt, že vnímají, co se děje, a že jim to není jedno.

19.4.2010 v 10:06 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Béme, jdi už konečně do...

Pražští měšťané mají hezkou tradici, a to čas od času vtrhnout na magistrát, a osazenstvo vyházet z okna na ulici. Defenestrace je krajním, avšak občas evidentně nezbytným krokem, jak připomenout „panstvu“, že za okny limuzín existuje reálný svět. Možná by nebylo od věci tuto tradici oživit.

3.1.2010 v 15:02 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Překvapivě rozumný územní plán

Na iDNESu proběhl článek o návrhu územního plánu Prahy z pohledu dopravy. Rozhořela se diskuse, která se ale většinou přesunula do roviny MHD vs. auta. I o tom územní plán samozřejmě je, ale všichni víme, že je nutno hledat kompromis. Oba protipóly - rušit MHD, anebo naopak všude vystavět značky zákazu vjezdu a z magistrály udělat cyklostezku – nejsou samozřejmě reálné. Zkusil jsem se tím plánem prohrabat, a nalézt ty zásadní věci sám.

24.11.2009 v 14:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Jan Čekal

Jsou zemědělci nadlidé?

Většina, nebo alespoň velká část z nás, má v sobě jistou profesionální čest, hrdost na svůj obor. Kdysi existovalo zprofanované heslo: „Já jsem havíř, kdo je víc?“. Když pominu politické zneužití této fráze, je to do jisté míry asi i dobrá věta - práce by neměla být jen a pouze o penězích, a zrovna havířina určitě není žádná sranda, a její vykonavatelé mají být na co hrdí.

28.6.2009 v 22:31 | Karma: 46,07 | Přečteno: 12834x | Diskuse| Ekonomika

Jan Čekal

Kdepak jste, pane Tamáši?

Severní Korea nám zase chrastí atomovkami. Země, jejíž obyvatelstvo hladoví, zatímco komunističtí papaláši dávají drtivou většinu rozpočtu na armádu a její výzkum jaderných bomb. Dokonce požaduje OMLUVU (!!!) od OSN za její sankce po posledním testu rakety dlouhého doletu. Od té samé OSN, která KLDR usmiřuje co to jde, která uhlazuje rozčepýřená pírka, aby se náhodou chudáčci korejci neurazili a neodešli od jednacího stolu. Té samé OSN, která spolu s Jižní Koreou (postiženou nostalgií po jednotné Koreji) a s tradičně humanisticky naivními USA drží při životě její obyvatelstvo a chatrné zbytky ekonomiky zdarma dodávkami jídla a surovin.

29.4.2009 v 12:32 | Karma: 35,85 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 200 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno  12:52

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly nejméně 200 obětí....

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik