Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Béme, jdi už konečně do...

Pražští měšťané mají hezkou tradici, a to čas od času vtrhnout na magistrát, a osazenstvo vyházet z okna na ulici. Defenestrace je krajním, avšak občas evidentně nezbytným krokem, jak připomenout „panstvu“, že za okny limuzín existuje reálný svět. Možná by nebylo od věci tuto tradici oživit.

 

Pražský magistrát totiž předvedl další z dlouhé řady svých neskutečných kousků, které volají po jejím zopakování. Po všech těch aférách typu Opencard, zužování magistrály, stavbách metra do polí za městem - o „Jančíkově Království“, dříve známém jako Praha 5, ani nemluvě - tu máme další genialitu, která se opět dotkne dopravy. Myslitelé přišli s úžasným nápadem, jak vylepšit dopravu ve městě – snížením rychlosti na Jižní spojce a dalších místech. Údajně kvůli hluku. Která hlava pomazaná mohla přijít na takovou kravinu?? Pominu logiku, že podle našeho úžasného magistrátu je auto při vyšší rychlosti automaticky hlučnější. Podle mne je to otázka otáček motoru – a když pojedu 50 na řvoucí trojku nebo škytající čtyřku, je to podle mne to samé, jako jet 80 na řvoucí čtyřku nebo škytající pětku...

Navíc samotný výběr lokalit veškerou takovou logiku popírá! Jižní spojka od Barrandovského mostu až po D1? Dlouhý rovný úsek dálničního typu se šesti pruhy, obehnaný protihlukovými stěnami, že potřebuje snížit hlučnost? Podle mne potřebuje spíš zvýšit plynulost, ale toho se snížením rychlosti rozhodně nedosáhne. Naopak, díky téhle idiocii tam budou zácpy mnohem častěji a déle, s desetitisíci brzdících a rozjíždějících se aut, se všemi emisemi z toho plynoucími. Obyvatelé krčského údolí budou určitě vděčni.

Ještě více pak bije do očí další úsek – začátek dálnice D8 od letňanského obchodního centra dál. To už je naprosto čistokrevná dálnice, uprostřed polí, nejbližší domy jsou 300-500 metrů daleko. To ale našim géniům nebrání tam zavést padesátku. Co bude dál? Zavedeme na D1 padesátku v celé délce, protože je pokaždé někde za kopcem vesnice? Co třeba přikázat letadlům startovat pomaleji? Že jich pár spadne? Co na tom, hlavně že bude o 1% nižší hluk...

Byl jsem celá léta věrným voličem ODS, ale pohár mé trpělivosti už přetekl. Dokud tam bude Bém se svým Richelieu Jančíkem, tak budu volit snad radši i komunisty...


 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Čekal | neděle 3.1.2010 15:02 | karma článku: 23,97 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Jan Čekal

Červené úterý

Není to tak dávno, co psala Iva Pekárková o solidaritě, a o obdobném stylu oblékání na protest proti televiznímu hlasateli. (http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/126074/O-kozackach-kratkych-suknich-a-solidarite.html). Londýňané, resp. Londýňanky tak daly jednak najevo, co si o dotyčném myslí, ale především daly najevo solidaritu, daly najevo fakt, že vnímají, co se děje, a že jim to není jedno.

19.4.2010 v 10:06 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Překvapivě rozumný územní plán

Na iDNESu proběhl článek o návrhu územního plánu Prahy z pohledu dopravy. Rozhořela se diskuse, která se ale většinou přesunula do roviny MHD vs. auta. I o tom územní plán samozřejmě je, ale všichni víme, že je nutno hledat kompromis. Oba protipóly - rušit MHD, anebo naopak všude vystavět značky zákazu vjezdu a z magistrály udělat cyklostezku – nejsou samozřejmě reálné. Zkusil jsem se tím plánem prohrabat, a nalézt ty zásadní věci sám.

24.11.2009 v 14:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Jan Čekal

Zrušte Český rozhlas!

Česká mediální scéna je zahlcena bulvárními novinami. Trvalo mi dlouho, než jsem skousnul fakt, že mají větší náklad, než noviny, které přinášejí opravdu nějaké informace. Fakt, že si nadpoloviční většina národa raději přečte dvoustránkovou reportáž o údajném opilství cojávím Martina Maxy, založenou na fotce pořízené tzv. novinářem pode dveřmi WC... Nedivil bych se, kdyby se objevily „zaručené“ informace, že si Karel Gott nechal přioperovat prsa, nebo že u Strakonic přistáli mimozemšťani. Trvalo mi ještě déle skousnout, že takovým zprávám někdo dokonce i věří.

16.11.2009 v 14:13 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Média

Jan Čekal

Jsou zemědělci nadlidé?

Většina, nebo alespoň velká část z nás, má v sobě jistou profesionální čest, hrdost na svůj obor. Kdysi existovalo zprofanované heslo: „Já jsem havíř, kdo je víc?“. Když pominu politické zneužití této fráze, je to do jisté míry asi i dobrá věta - práce by neměla být jen a pouze o penězích, a zrovna havířina určitě není žádná sranda, a její vykonavatelé mají být na co hrdí.

28.6.2009 v 22:31 | Karma: 46,07 | Přečteno: 12834x | Diskuse| Ekonomika

Jan Čekal

Kdepak jste, pane Tamáši?

Severní Korea nám zase chrastí atomovkami. Země, jejíž obyvatelstvo hladoví, zatímco komunističtí papaláši dávají drtivou většinu rozpočtu na armádu a její výzkum jaderných bomb. Dokonce požaduje OMLUVU (!!!) od OSN za její sankce po posledním testu rakety dlouhého doletu. Od té samé OSN, která KLDR usmiřuje co to jde, která uhlazuje rozčepýřená pírka, aby se náhodou chudáčci korejci neurazili a neodešli od jednacího stolu. Té samé OSN, která spolu s Jižní Koreou (postiženou nostalgií po jednotné Koreji) a s tradičně humanisticky naivními USA drží při životě její obyvatelstvo a chatrné zbytky ekonomiky zdarma dodávkami jídla a surovin.

29.4.2009 v 12:32 | Karma: 35,85 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Izrael nejspíš zneužil americké zbraně v Pásmu Gazy, tvrdí Bílý dům

11. května 2024  8:38,  aktualizováno  9:19

Je opodstatněné se domnívat, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které...

Ruské rafinerie kvůli dronům postrádají pracovníky, vojáci žádají brokovnice

11. května 2024

Kvůli útokům ukrajinských dronů se ropné rafinerie potýkají s nedostatkem pracovníků. Ti z obav...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik