Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Já chci taky do Izraele, aneb já těm Bulharům ukážu!!

Není to tak dávno, co našimi médii proběhla scénka z jedné francouzské televize. V místním politicko-satirickém pořadu, používajícím tzv. Gumáky, si dělali legraci z prezidenta Sarkozyho. Dotyčná postava si pletla Čechy s Bulhary, házela na všechny stránky povýšenecké hlášky o Slovanech na žebřiňácích, a vůbec dávala najevo přesvědčení o historickém poslání své osoby v čele EU.

Všichni jsme se minimálně pousmáli, protože scénka to byla povedená. Tím to ale končilo, pan Sarkozy by rozhodně nebyl prvním, kdo se proslavil nedostatky v zeměpisu. Už Henry S. Trumana předcházela pověst nedouka, který se prý před cestou na Postupimskou konferenci musel doučovat evropské reálie, a stejně si pak pletl rakouskou Vídeň s francouzským Vienne, a Belgii s Bulharskem (zase ti Bulhaři!).

Méně směšné už ale bylo, když prosákly informace, že Francie opravdu sondovala možnost prodloužení svého předsednictví – vždyť jim to přece tak jde a mají tak úžasného prezidenta. Vůbec mne nepřekvapuje, že by EU byla schopna porušit další ze svých pravidel, když už se například dále ratifikuje právoplatným referendem odmítnutá tzv. Lisabonská smlouva.

Co by už ale měla veřejnost zaznamenat je fakt, že pan Sarkozy nejspíš vnímá i svoji osobní důležitost jako nadřazenou nějakým ubohým pravidlům. Pana Sarkozyho evidentně nějaká pravidla netrápí, protože se vypravil se svojí mediálně doznívající funkcí „šéfa EU“ řešit konflikt Hamas vs. Izrael. Bude samozřejmě jedině dobře, když se tam přestane střílet, na umírání není nic hezkého. Nevěřím ale ani za mák tomu, že tam letí z nějakých lidských pohnutek, aby zastavil krveprolití - letí tam jen a pouze kvůli vlastní politické kariéře, a hlavně kvůli kandidatuře na budoucího celoevropského prezidenta.

Proč se tam tedy vypravuje nákladná delegace za celou EU, v čele se SOUČASNÝM šéfem diplomacie předsednické země EU, když si tam stejně jezdí kdejaký hejhula za každou zemi samostatně? Co kdyby se tam takhle rozjel ještě rakouský kancléř, nebo nizozemská královna? Nebo že bych tam zajel já, také jako nikým nepověřený zastupitel občanů EU?

Sarkozyho cesta je výsměchem českému předsednictví, veřejný výkřik:“Sebrali jste mi moji drahou funkci, ale já vám ještě ukážu, jak se to dělá!“

Na co tedy je celá ta slavná EU, když se někteří cítí a chovají jako rovnější mezi rovnými? Na co je všechno to divadlo kolem předsednictví malých zemí, když si ty velké stejně dělají, co se jim zachce? Pokud si tu už tedy hrajeme na jednu velkou evropskou federaci/společenství/národ - nazývejme to jakkoliv - pak by se ale všichni zúčastnění měli podřizovat stejným pravidlům. Tak ale EU evidentně nefunguje, a na to také jednou dojede…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Čekal | pondělí 5.1.2009 13:41 | karma článku: 32,20 | přečteno: 2170x
  • Další články autora

Jan Čekal

Červené úterý

Není to tak dávno, co psala Iva Pekárková o solidaritě, a o obdobném stylu oblékání na protest proti televiznímu hlasateli. (http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/126074/O-kozackach-kratkych-suknich-a-solidarite.html). Londýňané, resp. Londýňanky tak daly jednak najevo, co si o dotyčném myslí, ale především daly najevo solidaritu, daly najevo fakt, že vnímají, co se děje, a že jim to není jedno.

19.4.2010 v 10:06 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Béme, jdi už konečně do...

Pražští měšťané mají hezkou tradici, a to čas od času vtrhnout na magistrát, a osazenstvo vyházet z okna na ulici. Defenestrace je krajním, avšak občas evidentně nezbytným krokem, jak připomenout „panstvu“, že za okny limuzín existuje reálný svět. Možná by nebylo od věci tuto tradici oživit.

3.1.2010 v 15:02 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Překvapivě rozumný územní plán

Na iDNESu proběhl článek o návrhu územního plánu Prahy z pohledu dopravy. Rozhořela se diskuse, která se ale většinou přesunula do roviny MHD vs. auta. I o tom územní plán samozřejmě je, ale všichni víme, že je nutno hledat kompromis. Oba protipóly - rušit MHD, anebo naopak všude vystavět značky zákazu vjezdu a z magistrály udělat cyklostezku – nejsou samozřejmě reálné. Zkusil jsem se tím plánem prohrabat, a nalézt ty zásadní věci sám.

24.11.2009 v 14:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Jan Čekal

Zrušte Český rozhlas!

Česká mediální scéna je zahlcena bulvárními novinami. Trvalo mi dlouho, než jsem skousnul fakt, že mají větší náklad, než noviny, které přinášejí opravdu nějaké informace. Fakt, že si nadpoloviční většina národa raději přečte dvoustránkovou reportáž o údajném opilství cojávím Martina Maxy, založenou na fotce pořízené tzv. novinářem pode dveřmi WC... Nedivil bych se, kdyby se objevily „zaručené“ informace, že si Karel Gott nechal přioperovat prsa, nebo že u Strakonic přistáli mimozemšťani. Trvalo mi ještě déle skousnout, že takovým zprávám někdo dokonce i věří.

16.11.2009 v 14:13 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Média

Jan Čekal

Jsou zemědělci nadlidé?

Většina, nebo alespoň velká část z nás, má v sobě jistou profesionální čest, hrdost na svůj obor. Kdysi existovalo zprofanované heslo: „Já jsem havíř, kdo je víc?“. Když pominu politické zneužití této fráze, je to do jisté míry asi i dobrá věta - práce by neměla být jen a pouze o penězích, a zrovna havířina určitě není žádná sranda, a její vykonavatelé mají být na co hrdí.

28.6.2009 v 22:31 | Karma: 46,07 | Přečteno: 12834x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

KOMENTÁŘ: Evropa udělala osudovou chybu. Migrace je druh nevojenské expanze

11. května 2024

Premium Věcně nesmyslnou teorií multikulturalismu Evropa rozpoutala migrační vlnu, která starý kontinent...

Polsko tíží migrační tlak z Běloruska. Na hranici si vybuduje opevnění

11. května 2024  14:39

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik