Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotbal za litr, aneb Jakou mají cenu televizní práva?

Již poněkolikáté se rozhořel spor mezi Českou televizí, přesněji její sportovní redakcí, a klubem SK Slavia Praha. Jablkem sváru je televizní přenos, respektive jeho cena. Otakar Černý, coby šéf sportovní redakce, argumentuje tím, že ceny dávají všem klubům stejné. Asi tím myslí všem tuzemským klubům, protože pochybuji, že by se odvážil jít za, řekněme, Fiorentinou, a nabídnout jí 40eur, tedy ekvivalent jednoho tisíce korun, který nabídli Slavii za domácí zápas se Žilinou o rok dříve.

Těch tisíc korun jsem si nevycucal z prstu, ale není ani podložených – ani jedna ze stran totiž neřekla, o jaké částce se vlastně jednalo. Je to tudíž jen jedna z fám, které kolují po internetu. Další verzí je pět tisíc, což mi ale nepřijde jako o mnoho lepší varianta. Pokud to bylo takhle, těžko se divit Slavii, že s tím milého Otíka poslala někam.

Fotbalová veřejnost našim předním klubům neustále vyčítá, že zaostávají za Evropou. Ale čemu se divit, když je fotbal především o penězích, a příjmy ze vstupného jsou v rozpočtu jen zlomkem. Více reklam už těžko prodají. VIP boxy v Edenu jsou téměř vyprodány, jedná se o „naming rights“, tedy pronájmu názvu stadionu. Další možnosti? Zvýšit cenu vstupného? To udělali, a to je všude řevu, jak berou obyčejným lidem jejich lidovou zábavu, a že si to obyčejní fandové nemohou dovolit. Dalším příjmem, který západní velkokluby mají, jsou televizní práva. A jsme u jádra pudla. Dá se považovat párkrát do roka pět tisíc korun za nějaký základní kámen rozpočtu klubu? Obávám se, že nikoliv… Vedení SK Slavia tedy nejspíš usoudilo, že je zapotřebí trochu rozhýbat televizní trh, a že půjde příkladem.

Jelikož komerční televize nejsou zrovna sportovně zaměřené, je možnost prodeje víceméně omezena na ČT, ať již na ČT2, nebo její ryze sportovní kanál ČT4. A spor s ní se opakuje víceméně pravidelně. Začalo to loni Žilinou. Pak Ajax, Tottenham, letos Fiorentina a Vaslui, a momentálně Aston Villa a Hamburk. Pochopím, že TV nemá zájem o rumunské Vaslui, jakkoliv fotbalově kvalitní tým to byl. Ale ostatní? Co jméno, to pojem.

ČT tvrdí, že se třeba s Ajaxem domluvila ihned, a že jen se Slavií je těžké pořízení. Ale opět neřekli, kolik mu dali. Sám váhám mezi dvěma názory – buď je to Ajaxu jedno, protože je pro něj příjem od místních televizí natolik vysoký, že cokoliv dalšího neřeší a rozdává, a tudíž mu ČT dala svoji „českou“ cenu, anebo mu zaplatila cenu tržní, vždyť je to přece Ajax! Tak jako tak je to porovnávání dost pokulhávající. Stejně tak Slavia by mohla tvrdit, že s italskou televizí se také na zápas s Fiorentinou domluvila jednoduše, a že problémy dělá jen ČT. Že Slavia tento lehce populistický argument nepoužívá je pro mne aspoň částečnou známkou profesionality a nadhledu.

Nejnovější díl tohoto seriálu se jmenuje Aston Villa. Opět slyšíme úpěnlivý nářek z Kavčích hor, jak zlá Slavia okrádá ubohé české příznivce o podívanou, a jak macešsky ignoruje zájemce, kteří se nemohou činechtějí dostavit na stadion. Tentokrát jsme se již dočkali aspoň náznaku částky, a to z úst mluvčího SK Slavia – jedná se prý o ekvivalent 400 vstupenek. Vzhledem k velkému rozpětí cen se tedy jedná o částku minimálně 200.000 a maximálně 440.000 Kč. Oproti tisícikoruně je to znatelné zlepšení, ale ruku na srdce – žádný zázrak to také není. Slavia to evidentně vnímá podobně, protože trvá na svém, a prodat nechce. Sportovními diskusními fóry to bouří, polovina obviňuje chamtivou Slavii, polovina lakomého Otu, který utrácí koncesionářské poplatky za vysílání golfu, který nikdo nesleduje, a nejsledovanější sport by chtěl dostat nejlépe zadarmo a ještě s díky, že ho pomáhá propagovat.

Pravda je asi někde uprostřed. Slavia hraje vysokou hru - nechce se prodat pod cenou, kterou považuje za odpovídající. A těžko se jí divit, fotbal je velmi tvrdý byznys, a v tom se za hezké modré oči nic nerozdává. ČT zase nechce vypláznout milion nebo kolik za přenos jednoho zápasu. Netroufám si odhadnout, jaké jsou náklady a výnosy takového přenosu, ale prodělečné to asi moc nebude. Navíc ve chvíli, kdy je Slavia již jediným českým zástupcem v pohárech, a tudíž nepřijde Sparta a další, že chtějí stejné peníze za své zápasy. Troufám si tvrdit, že jedna ze stran bude muset ustoupit. A tou podle mne bude ČT, neboť Slavia nemá moc co ztratit, protože i při půl milionu Kč za zápas se bavíme o ani ne 0,5% jejího rozpočtu. ČT by takový zápas naopak asi přinesl sledovanost (čti „zisky z reklam“) výrazně vyšší, než golf v Americe nebo basketbal ve Španělsku. Slávističtí sponzoři možná zaplatí méně za své reklamy, které uvidí jen lidé na stadionu, ale to je evidentně cena, kterou je Slavia ochotná zaplatit za udržení ceny své značky na určité úrovni. A těžko jí to vyčítat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Čekal | pátek 31.10.2008 14:21 | karma článku: 36,63 | přečteno: 5217x
  • Další články autora

Jan Čekal

Červené úterý

Není to tak dávno, co psala Iva Pekárková o solidaritě, a o obdobném stylu oblékání na protest proti televiznímu hlasateli. (http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/126074/O-kozackach-kratkych-suknich-a-solidarite.html). Londýňané, resp. Londýňanky tak daly jednak najevo, co si o dotyčném myslí, ale především daly najevo solidaritu, daly najevo fakt, že vnímají, co se děje, a že jim to není jedno.

19.4.2010 v 10:06 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Béme, jdi už konečně do...

Pražští měšťané mají hezkou tradici, a to čas od času vtrhnout na magistrát, a osazenstvo vyházet z okna na ulici. Defenestrace je krajním, avšak občas evidentně nezbytným krokem, jak připomenout „panstvu“, že za okny limuzín existuje reálný svět. Možná by nebylo od věci tuto tradici oživit.

3.1.2010 v 15:02 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Překvapivě rozumný územní plán

Na iDNESu proběhl článek o návrhu územního plánu Prahy z pohledu dopravy. Rozhořela se diskuse, která se ale většinou přesunula do roviny MHD vs. auta. I o tom územní plán samozřejmě je, ale všichni víme, že je nutno hledat kompromis. Oba protipóly - rušit MHD, anebo naopak všude vystavět značky zákazu vjezdu a z magistrály udělat cyklostezku – nejsou samozřejmě reálné. Zkusil jsem se tím plánem prohrabat, a nalézt ty zásadní věci sám.

24.11.2009 v 14:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Jan Čekal

Zrušte Český rozhlas!

Česká mediální scéna je zahlcena bulvárními novinami. Trvalo mi dlouho, než jsem skousnul fakt, že mají větší náklad, než noviny, které přinášejí opravdu nějaké informace. Fakt, že si nadpoloviční většina národa raději přečte dvoustránkovou reportáž o údajném opilství cojávím Martina Maxy, založenou na fotce pořízené tzv. novinářem pode dveřmi WC... Nedivil bych se, kdyby se objevily „zaručené“ informace, že si Karel Gott nechal přioperovat prsa, nebo že u Strakonic přistáli mimozemšťani. Trvalo mi ještě déle skousnout, že takovým zprávám někdo dokonce i věří.

16.11.2009 v 14:13 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Média

Jan Čekal

Jsou zemědělci nadlidé?

Většina, nebo alespoň velká část z nás, má v sobě jistou profesionální čest, hrdost na svůj obor. Kdysi existovalo zprofanované heslo: „Já jsem havíř, kdo je víc?“. Když pominu politické zneužití této fráze, je to do jisté míry asi i dobrá věta - práce by neměla být jen a pouze o penězích, a zrovna havířina určitě není žádná sranda, a její vykonavatelé mají být na co hrdí.

28.6.2009 v 22:31 | Karma: 46,07 | Přečteno: 12834x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik