Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vize obnovy kvality zdravotnictví v Česku

Všichni zodpovědní politici o reformě zdravotnictví jen mluví, ale skutečnou reformu zdravotnictví neprovádějí. Co je tím skutečným klíčem pro reformu zdravotnictví?

Vnímám to tak, že dosavadní politické strany pečující o naše zdravotnictví zatím neudělaly nic pro systém zdravotnictví vstřícný pro lékaře a jejich pacienty. A to bez rozdílu, na které straně politického spektra stojí. Týká se to ODS, TOP 09 i ČSSD. Žádná strana, a ČSSD především, se nestarala o úsporné zdravotnictví jinou cestou než spořit na personálu jeho neadekvátním zaplacením. A žádná strana se nestarala o svobodu lékařů při léčení svých pacientů a ani o osobní odpovědnost pacienta za proplacení zdravotní péče. A to je ostuda především tzv. pravicových stran. Důsledky toho stále hrneme před sebou.

 

Jedním z důsledků neochoty našich politiků zaplatit své lékaře a své sestry je jejich systematický útěk z oboru nebo ekonomická emigrace, ke které se přidal totální rozvrat vzdělávání našich lékařů. Lékař šest let studuje medicínu, náročnému studiu převážně obětuje i svůj soukromý život, promuje, dostane titul, a z hlediska praktického není vůbec nic. Naprostá nula. Skutečné studium budoucího lékaře teprve začíná. A v Česku je toto studium v rozvalu. Nefunguje.

 

Neochota zaplatit své lékaře vedla k tomu, že lékaři ve svých ordinacích jeli na hranici přežití. Měli na vybranou: Zavřít svoji ordinaci, okrádat pojišťovny nebo emigrovat. Většina se přizpůsobila pod heslem z komunistické éry „Kdo nekrade, okrádá rodinu!“ S tímto postupem na hranici legality jsme se již vcelku vyrovnali.

 

Pauperizace lékařského stavu na jedné straně a našimi politiky podporované bezbřehé zneužívání zdravotní péče našimi pacienty mělo kromě ekonomických důsledků i důsledky morální. Pacient se stal pro naše lékaře ekonomickým rizikem místo toho, aby byl ekonomickým přínosem. Rozhazovačnost našich politiků a pacientů v této zemi nehradí stát, ale lékaři a sestry cestou „regulačních mechanismů“. Jak eufemisticky řečeno! Ale pacientům se to vrací v nedostatku empatie.

 

Uzavřu jen jednou větou. Snad již jen kromě našich politiků dnes všichni ví, že nezaplatíš = nemáš. V Česku se stále snažíme vyhánět své lékaře a sestry. Budoucnost? Zachraň se, kdo můžeš!

 

A ještě alespoň stručně k druhé bezpodmínečné premise kvalitního zdravotnictví. Tou je osobní odpovědnost pacienta za proplacení zdravotní péče. To, že levicové strany žijí svým sociálním inženýrstvím a vymýšlením nefungujících systémů, mne nepřekvapí. Je to jejich politický styl.

 

Ale to, že i tzv. pravicové strany žijí typickým socialistickým inženýrstvím a odmítají osobní odpovědnost pacienta za proplacení zdravotní péče, vnímám jako absurdní. Bez osobní odpovědnosti pacienta za proplacení zdravotní péče si vyrážíme základní kolík stabilizace našeho zdravotnictví, nepotřebujeme skutečné zdravotní pojišťovny, vystačíme si s netransparentními redistributorkami našich zdravotních daní, které jsou zjevně nejen potenciálně zdrojem ztrát našich peněz na naše zdraví, ale jsou i potenciálním zdrojem financování stran, politiků a jejich soudružských kumpánů, jak o tom mnozí z nás mluví již veřejně.

 

Při těchto slovech se vždy zdvihne vlna nenávistné kritiky a prázdných klišé proti mně. Zkusme o napsaném přemýšlet bez ideologických frází, zkusme hledat souvztažnosti v systému a budeme mít tu šanci dojít k tomu, že bez adekvátního zaplacení personálu a bez osobní odpovědnosti pacienta za proplacení zdravotní péče žádnou reformu zdravotnictví neuděláme.

 

Zbývá jen najít silnou politickou stranu, která si skutečnou reformu zdravotnictví začlení do svého programu.

Napsáno pro Tempus medicorum

Autor: Bohumír Šimek | úterý 23.6.2015 10:15 | karma článku: 13,76 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

Stát má budoucnost, pokud na tvorbě zákonů spolupracuje vláda s opozicí. Pokud se politici jen perou o moc, takový stát snadno přijde o svoji státní svrchovanost. Položme si otázku, jak jsme na tom u nás.

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 11,12 | Přečteno: 196x | Politika

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

Jen slepý a hluchý ještě nevnímá aktivity ruských agentů u nás po otočení kormidla na Slovensku od směřování k liberální demokracii, občanským svobodám a právnímu státu přímo k obrazu ruské totality.

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06 | Přečteno: 1763x | Politika

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

Žijeme v postfaktické době, kdy pravdu proměňujeme v lež a lež proměňujeme v pravdu, kdy úmyslně klameme společnost, aby volila naše populistické až anarchistické strany.

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46 | Přečteno: 557x | Politika

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55 | Přečteno: 752x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01 | Přečteno: 5010x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 639
  • Celková karma 27,88
  • Průměrná čtenost 1077x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!