Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč je Andrej Babiš nevinen?

Bohužel, zákonodárci tvoří zákony, které jsou v rozporu se zdravým selským rozumem, které jsou v rozporu s tradičními morálními předpoklady a které jsou podřízeny politickému byznysu.

Všichni již dávno víme, že justice (justus=spravedlivý) nemá nic společného se spravedlností. Naše justice (spravedlnost) v pozitivním právu nehledá pravdu (která je podle mnohých z nás nepoznatelná), ale hledá prostou shodu našeho jednání s dikcí zákona.

 Jenže často úmyslně nepřesná dikce zákona vede k rozdílným výkladům práva. Základem tedy není hledání pravdy, morální integrity a spravedlnosti, ale prosté hledání shody s textem zákona. A toto umožňuje nebezpečné vnímání justice jako instituce postavené mimo spravedlnost.

Společensky nepříjemné a rizikové je toto pojetí naší justice, která tak může být snadno vydávána za instituci podléhající moci výkonné. Prostý občan snadno podléhá dojmu, že u nás je nedostatečná demokratická dělba moci. To je však vysoce rizikové pro naši demokracii a svobodu.

Jde o rozdělení moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní, které se mezi sebou nesmí znásilňovat, pokud má být zachována demokracie, právní stát a občanská svoboda. Naše společnost je bohužel poznamenána komunistickým znásilněním moci soudní po druhé světové válce, se kterým jsme se ve společnosti dosud nevyrovnali.

Pak obyčejný člověk snadno podléhá desinformačním severům, že u nás není žádná demokracie a svoboda je jen iluzorní. Tomuto dojmu ochotně napomáhají mnozí naši politici (Václav Klaus, Miloš Zeman), kteří opakovaně usilovali o porušování demokratické dělby moci.

Přesto já osobně věřím, že naše justice je svobodná, a není podřízena moci výkonné, i když to tak na první pohled nevypadá, zejména pak nyní po zastavení trestního stíhání českého premiéra státním zástupcem Jaroslavem Šarochem. Také ale věřím tomu, že naše české zákony si zákonodárci udělali tak, že k odsouzení našeho premiéra nemůže dojít.

Je třeba si uvědomit, že jsme si premiérem dobrovolně nezvolili politika, ale byznysmana, který nemusí ctít běžné normy politiků a který si zachovává svůj základní pohled hledání osobního prospěchu a prospěchu své firmy. Byli to občané našeho státu, kteří svojí volbou odvrhli morální normy politiků a rozhodli se pro normy podnikatelského predátora.

Naše zákony mohou být v rozporu se zákony Evropské unie, se selským rozumem i s tradičními morálními premisemi. A tak také věřím, že nakonec po všech těch peripetiích může být náš premiér Andrej Babiš podle našich zákonů nevinen.

Andrej Babiš je charismatický vůdce, má vynikajíc PR agenturu, má ve svých rukou moc ekonomickou, politickou a mediální, což jsou předpoklady pro dlouhodobé ovládnutí naší společnosti. Tak ho tu budeme mít na věčné časy? Nikoliv! I když tandem Zeman-Babiš umožňuje totální uchopení moci pod patronací komunistické strany, která s tím má svoji historickou zkušenost. Dnes se to jeví tak, že třetina občanů stojí za premiérem Andrejem Babišem a polovina občanů stojí za prezidentem Milošem Zemanem. Očekávám vzestup důvěry k těmto politikům.

Do kdy nám tedy tady budou vládnout? Dokud nezvýšíme svoji politickou kultivaci občanů, dokud většina z nás nepochopí nutnost demokratické dělby moci a dokud většina z nás se nevrátí k základům morálky Ježíše Krista.

Pravda není nepoznatelná, ale těžko se hledá. Stejnětak spravedlnost se obtížně hledá bez morálky a bez morálního vyššího principu. Po našem čtyřicetiletém komunistickém vymývání našich mozků se budeme těžko navracet k židovské morální tradici a morální tradici Ježíše Krista. Ale bez návratu k této tradici si těžko udržíme demokracii, právní stát i občanské svobody.

............................................................................

Článek byl napsán po zveřejnění zprávy Deníku N, když jsme se dověděli, že státní zástupce změnil svůj náhled na Čapí hnízdo o 180 stupňů. Pak bez ztráty kytičky je možné jen jediné řešení, o kterém píši, že naše zákony jsou tak udělány, že Andrej Babiš je a priori nevinný, jak ostatně nám to tvrdí od počáku.

Jenže mnozí občané jsou přesvědčeni, že naše justice není svobodná, že stále přímo podléhá našim politikům, jako tomu bylo za vlády Petra Nečase, což bylo potvrzeno ve zveřejněném rozhovoru Petra Tluchoře s Kristýnou Kočí. A tak mnozí považují za příčinu obratu státního zástupce Šorocha v přímém ovlivňování jeho osoby našimi politiky.

Nic není zřejmé! Proces obžaloby Andreje Babiše měl skončit do konce srpna. Nestalo se tak. Proč? To je ta otázka, která dnes umožňuje řadu nepodložených dohadů. Dnešní (4/9-2019) vystoupení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana snad naši fantazii zklidňuje, zejména když nám veřejně garantoval, že on sám před žádným tlakem neuhne, pokud bude muset i on rozhodovat v kauze Andreje Babiše. Pavel Zeman má čistý štít a nehodlá si ho poskvrnit v žádném případu! A já mu věřím!

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 2.9.2019 14:51 | karma článku: 27,25 | přečteno: 1930x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

Stát má budoucnost, pokud na tvorbě zákonů spolupracuje vláda s opozicí. Pokud se politici jen perou o moc, takový stát snadno přijde o svoji státní svrchovanost. Položme si otázku, jak jsme na tom u nás.

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 10,07 | Přečteno: 178x | Politika

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

Jen slepý a hluchý ještě nevnímá aktivity ruských agentů u nás po otočení kormidla na Slovensku od směřování k liberální demokracii, občanským svobodám a právnímu státu přímo k obrazu ruské totality.

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06 | Přečteno: 1763x | Politika

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

Žijeme v postfaktické době, kdy pravdu proměňujeme v lež a lež proměňujeme v pravdu, kdy úmyslně klameme společnost, aby volila naše populistické až anarchistické strany.

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46 | Přečteno: 557x | Politika

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55 | Přečteno: 752x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01 | Přečteno: 5010x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 639
  • Celková karma 27,79
  • Průměrná čtenost 1077x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!