Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moje vize budoucnosti Česka

Dnes nikdo nic neví. Chodíme po obcích bez roušky a divíme se, že za to mohou dva policisté člověka skolit na zem a nasadit mu pouta. To je důsledek nelogických, neustále se měnících a nepředvídatelných nařízení vlády.

Nebudu se zabývat tím, co mělo být a není, a co nemělo platit a platí. O to jsou nekonečné hádky, každý to vidí jinak a bohužel se většinou neopíráme o virologické a epidemické znalosti. Položím otázku, co v současnosti nejvíce trpí, a jak bych to řešil.

Nejvíce trpí a je z normálu vykolejená naše zdravotní péče, která už jede za hranou možného. Zdravotníci pracují za hranou svých sil v příšerném stresu a nekonečných služeb. Pod jejich rukama zbytečně umírají desetitisíce občanů, i když téměř všechna oddělení jsou předělána na koronavirová.

Nejdříve musíme stabilizovat zdravotní péči, snížit tlak na lůžka a personál. Lékaři, sestry a další personál potřebují odpočinek! Bylo by ideální umožnit jim čtyřtýdenní relaxaci v lázních, protože řada z nich to bude vyloženě potřebovat před obnovením léčebné péče v normálním rozsahu.

Dále trpí vzdělávání našich dětí! Je nezodpovědnou chybou, že od Listopadu snižujeme naše nároky na vzdělání našich dětí. Koronavirus a naše nerozumné chování tomu dodalo korunu. Rozhodně není cestou přiznání maturity bez zkoušek ex offo! Všichni by měli opakovat poslední ročník, pokud by nedokázali udělat rozdílové zkoušky.

Zcela nepochopitelné pro mne je centrální řešení problému z ministerstva. To se přece musí řešit lokálně! Kdo za vzdělání odpovídá? Ministr? Nikoliv! Za vzdělání musí odpovídat ředitel školy! Podle mne je špatně, pokud ředitel školy bude shazovat odpovědnost na ministra! Odpovědnost ředitele považuji za racionální pravicové a správné řešení. Jenže pravicová politika se u nás nenosí. Absentovala za nacistů, pak za komunistů a po Listopadu ji zde de facto Václav Klaus proměnil v prázdnou vizitku.

Co z toho, co můžeme řešit, dál nejvíce trpí? Drobní prodejci a především kultura. Absolutně nechápu, proč nemohou drobní prodejci prodávat za stejných podmínek jako supermarkety, kde se pak zbytečně hromadí nakupující a nařízení vlády stejně nedodržují. Drobný prodejce si tato nařízení podstatně snáze uhlídá!

Národ bez kultury ztrácí svoji identitu! Nechápu, proč za určitých hygienických kautel nemohou fungovat galerie a muzea. Přesto jsou zavřena! Nechápu, proč se nemohou na volných prostranstvích konat hudební a divadelní přestavení za určitých hygienických podmínek (respirátory, očkování, negativní testy).

A po té, co dojde ke stabilizaci společnosti vzhledem ke koronaviru očkováním, není důvod nadále zavírat klasické kulturní prostory, kina, divadla, koncertní sály, taneční sály..., i když zpočátku se při jejich návštěvě budeme muset prokazovat očkovacím průkazem, potvrzením prodělané koronavirózy nebo negativním PCR testem.

A na závěr poznámka. Neřešme problémy centrálně (zvláště pokud to neumíme!) a řešme je z hlediska subsidiarity lokálně! Ku příkladu: Hygiena s epidemiology přinese určitá doporučení a omezení, která nemá řešit ministr školství, který nemůže znát jednotlivé podmínky v každé škole, ale řešení musí být v rukou a odpovědnosti každého ředitele, který své místní podmínky zná a může je řešit v součinnosti s okresní a krajskou hygienou.

V rámci subsidiarity je to právě okresní a krajská hygiena, které zodpovídají za bezvadný chod všech podniků, jednotlivých pracovišť, sportovišť, škol, a které upravují všechny lokální podmínky dle pokynů centrální hygieny.

Pak bychom neměli uzavřené školy, ve kterých se za celý rok neprokázala koronaviróza, za určitých podmínek mohly být otevřené i restaurace pod dozorem hygienických služeb podle místních podmínek. Takto to mohlo fungovat, pokud by polistopadoví manažeři hygienickou službu jako zbytečnou nezredukovali k nepoužití.

Proč naše vláda dnes selhává? Protože vše chce řešit centrálně podle zastaralých postkomunistických vztahů bez lokální odpovědnosti našich občanů, a protože jsme po Listopadu lokální instituce prakticky zlikvidovali. Pravicovou občanskou svobodu a odpovědnost nahrazujeme pouze levicovou buzerací a restrikcí. To je málo! To nikdy fungovat nebude!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bohumír Šimek | sobota 13.3.2021 20:33 | karma článku: 25,15 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

Stát má budoucnost, pokud na tvorbě zákonů spolupracuje vláda s opozicí. Pokud se politici jen perou o moc, takový stát snadno přijde o svoji státní svrchovanost. Položme si otázku, jak jsme na tom u nás.

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 13,73 | Přečteno: 260x | Politika

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

Jen slepý a hluchý ještě nevnímá aktivity ruských agentů u nás po otočení kormidla na Slovensku od směřování k liberální demokracii, občanským svobodám a právnímu státu přímo k obrazu ruské totality.

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06 | Přečteno: 1764x | Politika

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

Žijeme v postfaktické době, kdy pravdu proměňujeme v lež a lež proměňujeme v pravdu, kdy úmyslně klameme společnost, aby volila naše populistické až anarchistické strany.

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46 | Přečteno: 557x | Politika

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01 | Přečteno: 5010x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Na sestru vzal nohy od stolu, líčil muž řádění pacienta. Za jeho smrt soudí policisty

21. května 2024  17:36

Trojice sanitářů z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích se v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 639
  • Celková karma 28,88
  • Průměrná čtenost 1080x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!