Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sebepoškozování

S lidmi, kteří ubližují druhým, se setkáváme celkem běžně. Většinou už ve školce se najde někdo, kdo bije ostatní děti víc, než je obvyklé. Rodiče nás taky odmala upozorňují, že jsou na světě lidé, kteří by pro nás mohli být nebezpeční. Jedinci, kteří jsou agresivní vůči ostatním nás tedy mohou nepříjemně zaskočit, ale zase to není tak, že bychom o jejich existenci neměli ani tušení. Se sebepoškozováním je to jiné. Pro většinu lidí je nějakým způsobem pochopitelné, že někdo ublíží jinému člověku, i když je motiv takového chování často bezvýznamný, ale ubližovat sám sobě?

A přesto takoví lidé jsou a rozhodně jich není málo. Výzkumy ve Velké Británii ukázaly, že se sebepoškozováním má zkušenost 13,2% adolescentů ve věku 15-16let. V USA je to dokonce 15,9% šestnáctiletých. Mnoho osob začne se sebepoškozováním již v pubertě nebo adolescenci, ale potíže zpravidla vrcholí kolem dvacátého roku.

 

Proč to dělají?

Příčiny, které je vedou k sebepoškozování, bývají různé. Jednou z nejčastějších příčin je nějaké duševní napětí, ať už je to úzkost, vztek, psychická bolest či sebenenávist nebo naopak pocity prázdnoty a naprosté otupělosti, kdy je bolest jedinou možností něco cítit. Pro některé je to zase forma trestu za skutečné nebo domnělé osobní selhání. Pro jiné lidi může být sebepoškozování způsobem, kterým se na sebe snaží upozornit. Ať už je důvod pro sebepoškozování jakýkoliv, společným prvkem zde bývá potřeba sebekontroly. To, jestli si ublížíte nebo ne, je totiž jedna z mála věcí v životě, která stoprocentně závisí jen na vás.

Ať už vám tento způsob vypořádávání se s problémy přijde jakkoliv zvrácený, faktem je, že má i svůj fyziologický podklad. Při bolesti se totiž v těle uvolňují endorfiny, adrenalin a další látky, které působí povzbudivě. Po krátkodobé bolesti dojde k uvolnění, zmírní se úzkost a díky tomu je člověk schopen zbavit se svého „tunelového“ myšlení a vidět třeba i další možné perspektivy. Navíc fyzická bolest odvede na nějakou dobu pozornost od té psychické. Je v tom i určitá symbolika. Člověk na chvíli „převede“ duševno do fyzična, udělá svůj pocit hmatatelnějším a například v případě řezání jasně vidí ránu, může se o ni nějakým způsobem postarat, ošetřit ji a potom sledovat, jak se postupně hojí.

 

Metody sebepoškozování

Způsobů sebepoškozování existuje velké množství, fantazii se nekladou meze. Asi nejznámější je řezání (žiletkou, nožem nebo čímkoliv, co je po ruce), pálení, propichování kůže a bití sebe sama. Mezi další patří požívání nestravitelných nebo dokonce jedovatých látek a předmětů, hladovění nebo přejídání, vystavování se mrazu nebo naopak horku.

Nejběžněji poškozenými částmi těla bývají horní a dolní končetiny. Většina lidí se svá zranění a následně jizvy snaží skrývat, ale jsou i jedinci, kteří se jimi nijak netají, ať už proto, že si touto cestou říkají o pomoc nebo jim to připadá „cool“.

 

Postoj společnosti

Většina lidí při zmínce o tom, že si někdo záměrně ubližuje, nechápavě poklepe na čelo nebo se vyděsí, což jim nelze příliš zazlívat. Ale na druhou stranu, proč je považováno za natolik zavrženíhodné, když se někdo s cílem se uvolnit řízne? Člověk, který se zbavuje stresu tím, že si dá pět panáků vodky, zpravidla nebývá brán jako nenormální. Někdy dokonce bývá povzbuzován, ať „to“ pořádně zapije. A přitom tvrdým alkoholem své tělo poškozuje dokonce více. Nebo osoba, která má ve zvyku sníst na uklidnění tři zákusky a navrch ještě tabulku čokolády… Taky tím škodí svému zdraví – zakládá si na cukrovku, vysoký cholesterol a nadváhu. A to jsou daleko závažnější zdravotní komplikace než jizvy.  Sebepoškozování samozřejmě není v pořádku. Není to něco „normálního“. Ale to není ani již zmíněné nadměrné pití nebo přejídání, které ovšem takové pozdvižení v okolí nevzbuzuje.

 

Mýty o sebepoškozování

Chtějí na sebe jen upozornit, aby je všichni litovali

Ano, takoví jedinci samozřejmě mohou existovat, ale ve většině případů sebepoškozující osoba nemá nejmenší zájem o to, aby o jejím způsobu „řešení“ problémů vědělo okolí. Obvykle se za své počínání stydí a rány se snaží skrývat. Jejich cílem nebývá manipulace okolím, je to prostě jen jejich způsob, jak se vyrovnat se zátěží.

Ti, pro které je sebepoškozování cestou, jak získat pozornost okolí, zpravidla pocházejí z rodiny, kde se pocitům jednotlivce nepřikládal moc velký význam. Jeho problémy nikoho příliš nezajímaly a fyzické potíže byly víceméně jedinou šancí, jak dosáhnout nějaké péče, protože jedině ty byly brány vážně. Také je faktem, že poranění, které si člověk navíc zcela očividně způsobil sám, spolehlivě zalarmuje téměř každého rodiče/sourozence/partnera/kamaráda.

Každopádně ať už na sebe dotyčná osoba chce „jen“ upozornit nebo ne, pokaždé její konání signalizuje nějaký problém a zasluhuje si zájem svého okolí.

Kdo se řeže, patří mezi EMO

V povědomí veřejnosti bývá sebepoškozování často spojováno s emo nebo goth subkulturou. Sice je pravda, že sebepoškozování je součástí stylu těchto komunit, ale v tomto případě si lidé ubližují spíš z toho důvodu, aby tak potvrdili své členství ve skupině než z nějakého vnitřního tlaku. Naprostá většina sebepoškozujících se osob tyto styly nevyznává.

Jde o pokusy o sebevraždu

V případě sebepoškozování není smrt primárním motivem. Tak je i sebepoškozování definováno – musí být bez vědomého suicidálního záměru. Je to jen nevhodný způsob zvládání náročné životní situace. Samozřejmě se stává, že jedinec neodhadne tu „správnou“ míru a na následky poškození, které si způsobil, zemřít. Ale účelem to není.

Jsou to jen sebelítostní slaboši

Mnozí lidé se domnívají, že osoby, které si vědomě ubližují, své problémy nijak neřeší, ale jen zoufají nad svým špatným životem a řežou se, pálí apod. Přístup k problémům je u nich ale různý, stejně jako v celé populaci a není spravedlivé házet všechny do jednoho pytle. Většina se snaží vyřešit problémy efektivním způsobem a sebepoškozování často slouží jen ke zbavení se úzkosti, která často brání produktivnímu myšlení. Taky může sloužit ke zvládnutí jiného silného negativního prožitku, který člověka paralyzuje natolik, že nemůže fungovat jako obvykle. 

Dělá mi to naschvál, chce mě jen trápit

Na to lze říct jediné… nedělá a nechce.

 

Co s tím?

Léčba sebepoškozování sestává z psychoterapie a případně farmakoterapie, především antidepresiv. Většinou však problémy odezní přirozeně po 5-10 letech. Přestat se sebepoškozováním není tak lehké, jak se může zdát. Vzniká na něm závislost, která je podobná té na drogách nebo alkoholu – člověk na něj myslí, přestože je relativně v klidu a pokud nezačne svůj problém řešit včas, může dospět o stadia, kdy si ubližuje ne proto, že se cítí z nějakého důvodu špatně, ale jen proto, že mu chybí samotná bolest. Tělu chybí látky, které se ve zvýšeném množství vylučují právě při bolesti.

Pokud zjistíte, že se někdo z vašich blízkých poškozuje, není dobré jeho problémy ignorovat, ale ani ho, obrazně řečeno, hned strkat do svěrací kazajky. A to přestože budete z tohoto zjištění šokovaní, nervózní a možná i vystrašení. Vhodné je dát mu prostor k tomu, aby si s vámi mohl o svých potížích promluvit a nabídnout mu vaši pomoc. Tou může být i pouhé vyslechnutí. Naopak nevhodné je odsuzování, vyčítání, zakazování a vydíráníAť už se daný člověk poškozuje z jakéhokoliv důvodu, pamatujte, že to není vaše vina a vaším úkolem není ho spasit. To, jestli se sebepoškozováním přestane, je čistě jeho zodpovědnost a pokud ho na této cestě chcete podpořit, mělo by to být jen v rámci vašich možností.                                                                  

Autor: Alexandra Bobelová | pátek 19.10.2012 23:23 | karma článku: 13,52 | přečteno: 2653x
  • Další články autora

Alexandra Bobelová

Proč se bojíme jít k psychologovi

Přestože v některých zemích už je celkem běžné mít svého psychologa, stejně jako zubaře, kadeřníka a fitness trenéra, u nás tomu tak ještě není. Důvody, proč lidé nechodí k psychologovi, jsou různé. Buď nemají žádné vážnější problémy nebo pokud je mají, poradí si s nimi sami. Případně mají dobré kamarády, kteří jim psychologa nahradí (kamarádská pomoc se ale od té odborné liší). Často však lidem brání v návštěvě psychologa různé obavy nebo předsudky. A jaké jsou ty nejčastější?

18.1.2013 v 15:00 | Karma: 9,53 | Přečteno: 1631x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Musíme si vybírat mezi rodinou a kariérou?

Před sto lety tuto otázku zpravidla nikdo řešit nemusel. Převládal tradiční model rodiny, kdy muž vydělával a žena se starala o domácnost a děti. Dnes tomu už tak není. Ženy se mohu realizovat i v profesní oblasti a v zaměstnání mají šanci zastávat stejné pozice jako muži. A i kdyby toužily zůstat doma, vařit, uklízet a věnovat se dětem, ve většině případů by to nebylo možné. Obvykle totiž jeden plat na uživení rodiny nestačí.

12.12.2012 v 18:33 | Karma: 7,83 | Přečteno: 898x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 3

Toto je poslední část typologie babiček. Je dost možné, že ta vaše do žádného z uvedených typů nepasuje. Jak jsem psala již v úvodu prvního dílu, tak nevycházím z ničeho vědeckého, ale jen z osobních zkušeností. Takže pokud tu svou babičku nenajdete, tak je to proto, že jsem ji pravděpodobně nikdy nepotkala.

19.11.2012 v 17:45 | Karma: 7,47 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Jaké je být operátorem call centra

Zřejmě každému z vás se už někdy stalo, že se vám rozezvonil mobil, na němž se zobrazilo neznámé číslo. Vy jste nic zlého netušili (aspoň poprvé) a hovor jste tedy přijali. A v telefonu se ozval více nebo méně podbízivý hlas, který vám začal nabízet (nebo spíš vnucovat) něco úžasného, co prostě musíte mít (hrnce, deky, internet, tarif, kapsle na praní, finančního poradce, televizi, kreditní kartu, ponožky...). Ve většině případů člověk po chvilce šokovaného mlčení vysvětlí (nebo se o to pokusí), že nic takového nepotřebuje a tím hovor skončí. Prodejci mívají různě dobrou vytrvalost a od toho se také odvíjí to, jak moc rozladění po telefonátu budete.

17.11.2012 v 18:26 | Karma: 40,46 | Přečteno: 18173x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 2

Pro babičky je zpravidla charakteristický vyšší věk a k tomu už obvykle patří také větší množství zdravotních problémů. Babičky už na ně prostě mají nárok a je potřeba to tak brát.

17.11.2012 v 14:59 | Karma: 7,95 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3216x
Psycholog působící ve společnosti EBLO (www.eblo.cz). Pokud Vás některé téma mých článků zaujme, můžete mě kontaktovat buď v diskuzi pod článkem, nebo přímo na e-mail. Těším se na Vaše reakce, náměty, připomínky a dotazy.