Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímavý článek R^

Myslím, že u mírnějších forem může být problém vyhodnotit - co už je třeba brát jako sebepoškozování a co je vnímáno okolím "pouze" jako zlozvyk...  Setkala jsem se s okusováním nehtů až do krve, bolestivým vykusováním sliznice dutiny ústní, vytrháváním řas a vlasů...

0 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

20. 10. 2012 20:47
Velmi zajímavý článek

Četla jsem ho se zaujetím, protože v jedné podkapitole své diplomky se budu zabývat i problematikou sebepoškozování.

Byla byste prosím tak hodná a prozradila, z jakých zdrojů jste čerpala? Mohlo by mi to celkem dost pomoct - v naší univerzitní knihovně jsem na toto téma totiž našla jenom jednu knihu, v naší městské knihovně není nic a v dalších dvou knihovnách, kde by možná mohlo něco být, se nedostanu ani do on-line katalogu, protože nejsem registrovaná jako jejich čtenářka... Děkuji. :o)

0 0
možnosti
AB

Omlouvám se, že píšu takhle pozdě, ale neměla jsem dostatek dukátů, abych mohla reagovat. Já jsem pro tento článek čerpala hlavně z praxe. Pokud vím, tak v ČR vyšly jen dvě monografie na toto téma: Záměrné sebepoškozování v dětství a adolescenci od Marie Kriegelové a Sebepoškozování od A. Platznerové. Co Vám můžu poradit, je prohledat Google Scholar, tam jsou různé odborné texty. Taky můžete mrknout do psychologických časopisů. Kdybyste měla nějaké další dotazy, určitě mě můžete kontaktovat na mail. Hezký den.

1 0
možnosti
ID

Danajka

20. 10. 2012 11:39
Je toho

mezi lidmi tolik, a moc se o tom neví, co. :-/Potřebný článek!R^

2 0
možnosti

O.Sindler

20. 10. 2012 10:05
Vystavování se horku a chladu

Nevím jestli je tohle sebepoškozování. Já se každé ráno sprchuju ledovou vodou a v létě jsem se čas od času jdu proběhnout i když je třeba 30. a že bych se poškozoval mi rozhodně nepříjde.

0 0
možnosti
AB

Sasa B.

20. 10. 2012 12:45
Re: Vystavování se horku a chladu

:-) No to ani sebepoškozování není. Myšleno je samozřejmě vystavování se extrémním teplotám na hodně dlouho s cílem ublížit si. Ledová sprcha po ránu je v pohodě. Kdybyste ale měl ve zvyku stoupnout si na hodinu do ledové vody, když máte z něčeho depku, tak už je to přinejmenším trochu divné.

0 0
možnosti

dva mraky

20. 10. 2012 8:56
docela dobre

Jen ta cast o postojich spolecnosti je lamana pres koleno. Protoze konzumace alkoholu nebo zakusku je vnimana tim konzumujicim jak velmi prijemna(teda nemyslim lahev vodky nebo padesat rakvicek) takze kazdemu je jasne proc to dela, je mu ouvej tak si udela dobre. Zatimco bolest pri sebeposkozovani se podle vseho moc nelibi ani samotnemu sebeposkozujicimu se ano pak prijde uvolneni a mozna i prijemne pocity ale to srovnani je nasilne a nefunkcni a k pochopeni neprispeje.

0 0
možnosti
JK

kotja

20. 10. 2012 8:34
A co

Udeření pěstí do zdi? Je to sebepoškozování nebo legálnější tebepoškozování.

0 0
možnosti
C

chmod_5777

20. 10. 2012 18:22
mno legalni - se zeptej pravnika ;-)

je to akcetovatelne a ocekavatelne reseni napeti

naopak pokud do niceho neprastis i kdyz mas duvod budes pro ostatni jemnouch

0 0
možnosti
JM

jamijam

20. 10. 2012 6:46
Takže dokumentujete, že ta přehnaná ochrana práv dítěte je

poněkud zcestná.

Jak vidět, facka v pravou chvíli je k nezaplacení. Dítě pocítí bolest, uvolní se, ustoupí deprese, vidí, že rodičům na něm záleží...

Zkrátka idylka ;-)

1 0
možnosti
C

chmod_5777

20. 10. 2012 2:48
Dobrej clanek ale vysvetlujes jim to spatne (to neznaji)

kazdej zna pocit kdy potrebuje do neceho prasknout a to je mirnou formou

napr lidi se otevrene priznaj ze schvalne prasti do stolu aby je to bolelo

.

Prirovnani s chlastem (a cokoladou) presne ukazuje (bez urazky) tvou profesionalni deformaci. Mezi uplnymi abstinenty a ozraly co otoci 20 panaku za vecer je drtiva vetsina lidi ktera se pohybuje mezi tim. Stejne tak mezi zavilymi narcisy a lidma co delaj demonstracky jednou do tydne je vetsina lidi, kteri se sebeposkozuji zpusobem, ktery okoli akceptuje. Typicky to bouchnuti do stolu nebo do zdi nebo do neceho je uplne normalni a ve spolecnosti akceptovatelny zpusob reseni. Pritom je jasne, ze ten stul to bolet nebude. Bolet bude akorat tvoje ruka.

A jinak by bylo zajimavy provest studii dopadu na populaci. Protoze pokud se sebeposkozuji lidi, kteri maji pocit ze je nikdo nema rad tak by se dalo rict, ze jde o metodu spolecnosti jak se rychle zbavit bezprolemovych jedincu. Napr. ze neutecou "natruc" pred tygrem. Ale rict se da cokoliv,ze

0 0
možnosti

dva mraky

20. 10. 2012 8:50
Re: Dobrej clanek ale vysvetlujes jim to spatne (to neznaji)

Bouchnuti do stolu je uvolneni napeti presmerovanim agrese proti nezivemu predmetu.  Uvolneni vam to prinese i kdyz vas to neboli, takze to nema souvislost se sebeposkozovanim.

0 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3216x
Psycholog působící ve společnosti EBLO (www.eblo.cz). Pokud Vás některé téma mých článků zaujme, můžete mě kontaktovat buď v diskuzi pod článkem, nebo přímo na e-mail. Těším se na Vaše reakce, náměty, připomínky a dotazy.