Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volby na Slovensku nevyhrál exkomunista Fico

Skutečným vítězem slovenských voleb je totiž Peter Pellegrini a jeho Hlas-SD. On je tou bohatou nevěstou, o kterou všichni stojí a která si bude diktovat podmínky. Bez něj nová slovenská vláda nebude a on to dobře ví.

Pellegrini se před časem s Ficem rozešel ve zlém. Nyní by se po slovenských parlamentních volbách oba mohli dát opět dohromady. Nebude to však jednoduché, za kratší konec provazu tahá Robert Fico, který si bez Pellegriniho ani ruce neumyje. Šéf Progresivního Slovenska Michal Šimečka se už nechal slyšet, že udělá všechno proto, aby Ficovi zabránil v návratu do premiérského křesla. Miroslav Kalousek dal Šimečkovi radu, jak toho dosáhnout, nabídnout Pelegrinimu post předsedy vlády. Každopádně povolební slovenské vyjednávání ještě může být hodně zajímavé.

Mimo jiné bývalý komunista Fico už zmírnil předvolební rétoriku a prohlásil, že Slovensko nebude měnit svoji zahraničněpolitickou orientaci a zůstane členem NATO a Evropské unie. Sice trvá na tom, že nebude posílat na Ukrajinu zbraně, ale, jak se říká slibem nezarmoutíš. Ono Slovensko už všechny zbraně a munici, které mohlo, na Ukrajinu poslalo, takže už nemá co posílat, a toto jsou jenom taková prázdná slova určená k uchlácholení nevědomých lidí.

O Pellegrinim je známo, že je prozápadní. Podívejme se tedy na předvolební program Hlasu, respektive na ty části, které se týkají zahraniční politiky. To je nejdůležitější. Je potřeba se nejdříve seznámit s fakty.

Európsku úniu vnímame ako jedinečný a výnimočný projekt. Budeme oveľa aktívnejšie presadzovať záujmy Slovenska a zároveň využívať slobodný ekonomický priestor na budovanie úspešnej budúcnosti Slovenskej republiky…

Ako plnohodnotný člen Európskej únie a Severoatlantickej aliancie budeme realizovať hodnotovú, ale zároveň obsahovú zahraničnú politiku s dôrazom na efektívnejší výkon ekonomickej diplomacie a dôslednejšiu ochranu záujmov slovenských občanov doma i v zahraničí...

Budeme viesť aktívnu vysvetľovaciu kampaň medzi občanmi Slovenskej republiky o výhodách členstva v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii bez osočovania tých, ktorí majú kritický názor na aktuálne zahranično-politické a bezpečnostné ukotvenie Slovenska…

Podívejme se, Hlas-SD považuje Evropskou unii za výjimečný a jedinečný projekt. Členství Slovenska v této instituci stejně jako v Severoatlantické alianci považuje za samozřejmé. K nějakému politickém zemětřesení a obratu směrem na Východ tedy na Slovensku nedojde. A Pellegrini v případě dohody se Smerem na vládní koalici si prosadí hodně ze svého programu. Prostě dá Ficovi najevo, že to bude tak, jak chce on, nebo se poohlédne po jiném koaličním partnerovi.

Robert Fico byl slovenským premiérem v letech 2006 – 2018 s výjimkou let 2010 – 2012. Za tu dobu nevykázal žádné úspěchy. I jeho vinou vystoupalo veřejné zadlužení Slovenska až na 62,2 % HDP v roce 2021. Pro srovnání, v České republice je poloviční. Ficovy vlády také neuspěly v boji s chudobou, a nezaznamenaly ani výrazné zlepšení dopravní infrastruktury. Například slovenské železniční tratě jsou v poměrně špatném stavu.

Je tedy otázkou, jak by si vedli Fico a spol. nyní, když je prázdná státní kasa, jsem přesvědčen, že životy obyčejných Slováků nijak nezlepší, protože to dosud nedokázal a nemá na to. Koneckonců, každý zdravý člověk je povinen se o svůj život starat sám a nečekat od vlády, kolik mi nasype.

Já bych si na Slovensku volbách asi nevybral, chybí mně tam silná autentická pravicová strana. Smer a Hlas jsou levicové. Stejně tak je levicové i Progresivní Slovensko, fakt to není pravicová strana, jak se nám snažila namluvit politická mrtvola Jiří Paroubek, který v posledních třinácti letech v politice prohrál, co se dalo. Opravdu to nefunguje tak, že každý kdo s tímto zkrachovalým politikem nesouhlasí, je pravicový. Na Slovensku však nevolím, takže je mi to jedno. Obecně však nesnáším levici, která akorát bere schopným a pracovitým, a rozdává líným a neschopným.

https://strana-hlas.sk/wp-content/uploads/2023/09/Rezortny-program-HLAS.pdf

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 2.10.2023 12:36 | karma článku: 24,30 | přečteno: 811x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Bezcharakterní Zeman si vyznamenání nezaslouží, to už spíše „sudeťák“ Posselt

Návrh na ocenění bývalé hlavy státu v Poslanecké sněmovně neprošel. A to je dobře. Člověk, který akorát škodil vlastní zemi, lhal a rozeštvával lidi, má pouze nárok na hluboké opovržení.

14.5.2024 v 10:46 | Karma: 21,33 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Rusín Mondič: Češi se bojí ruských čekistů více než německých gestapáků

„Nepřinášeli jsme svobodu, ale smrt,“ uvedl výstižně Rusín Michal Mondič k chování Sovětů v Československu období po květnu 1945. Ruští směršovci perzekuovali čs. občany a řádili stejně jako předtím nacisté.

10.5.2024 v 10:36 | Karma: 20,04 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Příchod Američanů zabránil v Plzni masakru civilistů

Není pravdou, že americká armáda vstoupila do již osvobozené Plzně, naopak jí zachránila před hrozícím nacistickým terorem. Tamní německý velitel generál Georg von Majewski totiž odmítl kapitulovat před českými povstalci.

8.5.2024 v 11:55 | Karma: 19,25 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Prahu neosvobodila Rudá armáda, ale povstalci s pomocí vlasovců

Je potřeba neustále naplno zdůrazňovat pro někoho krutou pravdu, že rudoarmějci si v našem hlavním městě téměř nezabojovali. Navíc kvůli netvoru Stalinovi a Sovětům zbytečně umírali čeští lidé.

7.5.2024 v 10:27 | Karma: 38,38 | Přečteno: 4464x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Jako první zavedl pětidenní pracovní týden Tomáš Baťa, nikoliv komunisté

Ano, geniální zlínský podnikatel se v roce 1930 rozhodl, že jeden den volna týdně je málo a ve své světově proslulé výrobě obuvi zavedl ve výrobních provozech volné soboty. Dokonce údajně jako první v celé v Evropě.

3.5.2024 v 16:37 | Karma: 21,14 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3324
  • Celková karma 25,24
  • Průměrná čtenost 1806x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz