Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Pražské povstání bylo hrdinským vzepětím našeho národa proti nacistům, ale toto povstání nelze vnímat jako osamocenou izolovanou událost, která všechno rozhodla.

Pražské povstání se odehrálo v rámci závěrečného vojenského tlaku spojeneckých armád. Do začátku května při osvobozování našeho území padlo nejméně sto dvacet tisíc vojáků Rudé armády. Právě tito vojáci na sebe navázali a zničili vojenskou sílu nacistického Německa. Bez nich by Pražané neměli šanci povstání ani zahájit. Bez ohledu na nechutnou politiku současného Ruska prostě nelze popřít historický fakt, že osmdesát procent vojenských kapacit Třetí říše bylo zničeno na východní frontě.

0 0
možnosti
JD

J13a48n 43D79v45o45ř18á17k

9. 5. 2024 11:13

Při vší úctě k hrdinům Pražského povstání... Skutečně si autor článku myslí, že Němci Prahu opustili pod náporem povstalců? Nebyly tím důvodem spíš blížící se sovětské tanky?

A jestli teda nemá Rudá armáda zásluhy na osvobození Prahy, jaké zásluhy má americká armáda na osvobození Plzně?

0 0
možnosti
MB

Podle kapitulace z Remeše musely německé jednotky 8. května ve 23.01 složit zbraně a zůstat na místě. A protože Stalin nedovolil postup Američanů do Prahy, tak zůstávalo velmi málo času na to, aby se Němci dostali do americké zóny. Takže spíš hrál roli termín určený v Remeši.

1 0
možnosti
PZ

Mati mi povídala jak Německá armáda ustupovala naší ulicí ( Nad Kajetánkou) směrem Karlovy Vary. Jelo to den a noc. Potom ale mi též povídala co dělo v Praze ( Němci byli věšeni z pouličních lamp)a jiné hrůzy. Vím že Nacisté spáchali hrůzy na Českém obyvatelstvu ale taková pomsta se mi zda trochu moc. Válka je holt vůl.Matce bylo v roce 1945 13 let. Musela se s Dědou schovávat ve sklepě.

1 0
možnosti
JB

Bohužel jednotky SS po velení Wehrmachtu nespadaly, což potrvrzoval i generál Toussiant. Kdo v Praze bojoval byly převeším ony

2 0
možnosti
RP

Přemýšlím, kolik potoků krve by to povstání přineslo, kdyby Němci nevěděli, že na ně jedou Rusové a že se musí jet rychle vzdát Američanům, kteří byli k nacistům přívětivější.

Ale Češi mohou být v klidu, nevěřím, že pro ně ještě někdo pohne prstem. Musíme se spolehnout na Francouze, Angličany, případně Němce a Poláky, naše ryzí přátele, kteří nám již v historii pomohli několikrát.

3 5
možnosti

Z odstupem let musí být každému jasné, že Sovětům nešlo o žádné osvobozování, ale o "vykolíkování" sféry vlivu po skončení války. A bohužel, kam ten jejich vliv dosáhl, tam zavládla totalita a ekonomický i mravní úpadek. Na rozdíl od části Evropy, osvobozené spojenci, které se dostalo skutečné svobody a následné prosperity, a to včetně poraženého Německa.

9 1
možnosti
JZ

Válečné zločiny Rudé armády je třeba si rovněž připomínat. Jinak platí svoboda projevu. Je pozoruhodné, že svobodou projevu se ohání ti, kterým vadí můj článek. Taková schýza.

1 2
možnosti
PV

To je dobře, že se připomínají. Váš problém ale je, že vůbec nepřipomínáte zločiny jiných národů, a to prakticky vůbec, a to i včetně zločinů Čechů.....pak to vypadá, že nepíšete objektivně, ale subjektivně. Tedy jestli jste vůbec si toto uvědomit.

1 1
možnosti
JZ

Rusové by bez americké výrazné materiální pomoci nebyli schopni porazit Německo.

5 4
možnosti
JV

A já hlupák si myslel, že vyhrály společně národy SSSR, Velké Británie a USA, za přispění mnoha dalších národů Evropy, Ameriky, Asie a Afriky. Jsem rád, že jsem se od pana Zieglera dozvěděl, že vyhráli Rusové.

2 4
možnosti
  • Počet článků 3356
  • Celková karma 21,89
  • Průměrná čtenost 1798x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz