Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osudy herců jako důkaz, nacisté a komunisté jsou stejné bestie

Včera jsem byl v kině na filmu Lída Baarová. Někteří ho kritizují, ale mně se celkem líbil. A při něm jsem si tak nějak uvědomil, že herci slouží často jako otloukánci za selhání společnosti v boji proti totalitním režimům.

Nehodlám být soudcem Lídy Baarové, podle mého názoru byla naivní, poněkud jednodušší, ale nebyla kolaborantkou. Spíše si některé záležitosti nedokázala domyslet. Filmu Filipa Renče je kromě jiného vytýkáno, že prý neukázal hrůzy nacismu. Nesouhlasím! Kdo tohle tvrdí, zřejmě ho neviděl, protože třeba děs Křišťálové noci z pogromů na Židy 9. listopadu 1938 je ztvárněn velmi přesvědčivě.

Shodou okolností vyšel minulý týden v příloze MF DNES Víkend článek Lukáše Hrona, který se zabýval osudy českých herců za nacistické okupace v Protektorátu Čechy a Morava. Píše v něm také o shromáždění český herců a filmařů 24. června 1942 v pražském Národním divadle, tedy po atentátu na Reinharda Heydricha, na kterém tito umělci vyjádřili podporu Třetí říši. Na dobových fotkách je vidět les hajlujících rukou hvězd českých filmů a divadel. Mezi nimi byl také herec Karel Höger, na jehož osudu se dá demonstrovat zločinnost a spřízněnost nacismu a komunismu. On se totiž nedlouho před smrtí v lednu 1977 zúčastnil opět shromáždění umělců v Národním divadle, které se tentokrát konalo v komunistické režii a naše známé osobnosti v něm pro změnu, jako reakci na protikomunistický manifest Charta 77, podepsali tzv. Antichartu a slíbili věrnost socialismu.

Podobnost obou akcí je více než výmluvná, totalitní režimy si na nich vynucovaly poslušnost umělců pod hrozbou existenční likvidace. A to uměly dokonale. Nataša Gollová uvedla, že se bránila za války hraní v německých filmech, a snažila se tomu vyhýbat, ale nakonec podlehla nátlaku okupační moci. „Němci nás zastrašovali a hrozili, že budeme dělat to, co chtějí, nebo si nezahrajeme a své hrozby splnit uměli,“ zdůraznila.

Známý je také osud proslulého komika Vlasty Buriana, který byl po válce souzen za údajnou kolaboraci kvůli rozhlasové skeči, ve které parodoval Jana Masaryka. Všichni, kdo ho znali, tak řekli, že to vyloženě odflákl a nebyl to typický Burian. I sám Masaryk mu to po válce nijak nevyčítal. Burian ve svém divadle kryl před nacisty hodně svých hereckých kolegů a bránil v jejich totálním nasazení v hitlerovském Německu. Sám profesor Václav Černý, jinak tvrdý kritik kolaborace, ho vzal v druhém díle Pamětí na milost, právě z důvodu, že tímto ústupkem chránil ostatní lidi.

O tom jak komunisté dokázali likvidovat své oponenty, není třeba dlouze mluvit, stačí připomenout osudy herečky Vlasty Chramostové a zpěvačky Marty Kubišové.

Neříkám, že mezi umělci nebyli za nacistů i komunistů otevření kolaboranti, to jistě byli, ale většina z nich byli lidé, kteří chtěli hrát a zpívat a tak dělali ústupky bestii. Uvědomme si, že my často odsuzujeme oběti, avšak nikoliv zločince. A těmi zločinci jsou komunisté a nacisté, kteří brutálně ničili osudy lidí a brali jim jejich svobodu.

Umělci jsou jaksi také poměrně více vidět než zbytek populace a více jsou tedy známá i jejich selhání. Co říci třeba na dělníky jisté kolínské továrny, kteří 25. prosince 1944 nastoupili na mimořádnou pracovní směnu za zvýšené příděly kořalky a cigaret. Takoví lidé si po válce rádi hráli na soudce, ale umělcům neměli co vyčítat.      

               

  

Autor: Jan Ziegler | sobota 30.1.2016 16:35 | karma článku: 31,92 | přečteno: 2099x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Jak Češi nepřátelsky zabrali v roce 1920 rakouské Valtice

Mezi obyvateli tohoto dolnorakouského města převažovali Němci a ti razantně odmítali, aby se stalo součástí nového Československa. Jejich názor však nebyl brán vážně a Češi na tuto zbytečnou provokaci doplatili.

13.6.2024 v 15:35 | Karma: 16,70 | Přečteno: 622x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Velký úspěch! Rakovničtí lékaři odstranili obří kýlu

Majstrštyk se povedl chirurgům Masarykovy nemocnice v Rakovníku. Ti použili novou operační metodu přístrojem Fasciotens, který umožňuje operovat velké kýly bez změny anatomie břišní stěny.

12.6.2024 v 10:19 | Karma: 13,19 | Přečteno: 262x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Děsivá dopravní neštěstí budou v Rusku přibývat

Byla to hrozná podívaná, v ruském Kemerovu se „splašila“ tramvaj, která za jízdy vyhazovala lidi na silnici. Jeden cestující zemřel, více než stovka jich byla zraněných. Kvůli válce proti Ukrajině se nic nezmění.

10.6.2024 v 13:12 | Karma: 17,57 | Přečteno: 579x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Chci více kapitalismu, Západ však ničí populismus a tzv. sociální jistoty

Neustále změkčování podmínek, přemrštěné sociální jistoty a vymýšlení nesmyslů jako minimální mzda za 70 tisíc korun a minimální důchod za 50 tisíc korun. I to hlásá nějaká partaj kandidující do Evropského parlamentu.

7.6.2024 v 11:43 | Karma: 21,34 | Přečteno: 608x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Hajlující Filip Turek je nevolitelný ostatně jako každý nácek

Upřímně řečeno, ani jsem nevěděl, kdo to je. Takoví jako on mne nezajímají. Jenomže lidé, kteří píší na facebook „zlatej tatíček Hitler“ patří před soud za propagaci nacismu a nikoliv do parlamentu.

6.6.2024 v 15:29 | Karma: 20,85 | Přečteno: 1532x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Motorkář v Troji na přechodu srazil školačku, skončila v umělém spánku

17. června 2024  16:29

Vážná zranění pánve a kyčle utrpěla v pondělí ráno nezletilá dívka, když ji na přechodu před ZŠ...

Ve francouzských Metách řeší útok bodnou zbraní, pět lidí je zraněných

17. června 2024  16:07,  aktualizováno  16:25

Pět lidí v pondělí utrpělo zranění při násilném činu spáchaném sečnou nebo bodnou zbraní ve...

Od přátel a příbuzných vylákal skoro 52 milionů, za podvod dostal pět let

17. června 2024  16:23

Krajský soud poslal dnes na pět let do vězení za podvod čtyřiašedesátiletého Zdeňka Starého, který...

Američané vyhlížejí klíčovou bitvu slov. Trump je v ráži, Biden tvrdě trénuje

17. června 2024  15:25

Premium Spojené státy čeká příští týden první debata prezidentských kandidátů. Oba ke klíčovému bodu...

  • Počet článků 3343
  • Celková karma 23,55
  • Průměrná čtenost 1801x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz