Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Qui bono? Somálská demagogie

V posledních dvou týdnech se zraky světa opět upnuly na černý kontinent, který prožívá další ze svých humanitárních krizí. Vlna veder, údajně největší za posledních x let, způsobila rozsáhlé ztráty na úrodě a uvrhla tak Africký roh do vražedných bojů o přežití. Ve dvou provinciích na jihu zhrouceného Somálska byl dokonce vyhlášen stav blížící se hladomoru, bezprostředně ohroženo je dle odhadů UN WFP (United Nations World Food Programme) až 10 miliónů lidí. Světové organizace všeho ražení v čele s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem volají po okamžitém zásahu západního světa, k prvotnímu odvrácení „katastrofy století“ (jak ji nazval francouzský ministr zemědělství na summitu v Římě) je údajně potřeba až 220 miliónů amerických dolarů. Všechny tyto výzvy jsou pak následně doprovázeny děsivými fotografiemi hladovějících dětí a plamennými komentáři humanistů a „osvícenců“, kteří velmi hbitě nalézají viníka této katastrofy: Západ (nezdá se vám tento scénář povědomý? – ano, opakuje se takřka každoročně). My čtenáři euroatlantického prostoru se tak dozvídáme, že žijeme v sobecké společnosti zahleděné do svých problémů s finanční krizí, která dlouhodobě nepřispívá dostatkem peněz na pomoc v rozvojových oblastech, a tím brání jejich rozvoji. V případě současné somálské krize je nám dáno za vinu, že jsme nevyslyšeli volání humanitárních pracovníků a „odborníků“, kteří nás již minulý rok varovali, že východní Afrika není na možnost veder dostatečně připravena. Jinak řečeno, neseme za utrpení milionu Afričanů svůj podíl viny a současná krize tak nastavuje zrcadlo naší společnosti!

iDnes.cz

Ano, autoři těchto článků mají se svým posledním tvrzením svatou pravdu! Somálsko opravdu nastavuje zrcadlo a nabízí nám jedinečnou možnost k sebereflexi a přehodnocení našeho přístupu k rozvojové pomoci v dobách světové finanční krize. Odmítneme-li však povrchní a laciná tvrzení již zmíněných komentátorů, závěry této sebereflexe budou velmi rozdílné! Úvahy svalující vinu na „sobecký Západ“ jsou totiž nepředstavitelnou demagogií a pouze učebnicovým příkladem podivné potřeby pseudointelektuální části naší euroatlantické civilizace mrskat sebe sama. Somálsko by nás totiž spíše mělo nasměrovat k úvaze, nakolik je pro nás užitečné a morálně ospravedlnitelné donekonečna financovat regiony bez sebemenšího rozvojového potenciálu na úkor ochuzování vlastního obyvatelstva, tedy těch, kteří ono přerozdělovací bohatství (jež neemanuje ze vzduchoprázdna) již desítky let svou prací vytvářejí. Západ by se dle mého názoru měl zaměřit především na vyřešení svých domácích potíží, zvýšit investice do vlastního lidského myšlenkového kapitálu a přesunout prostředky do rozvoje oblastí s růstovým potenciálem, které ve střednědobém horizontu vyústí k vytvoření recipročních vztahů užitečnosti a zvýší tak celkové globální bohatství.

                Dovolte mi zde uvést několik pro potřeby blogu zjednodušených argumentů, které by podpořily má tvrzení:

                Somálsko se již vlastním přičiněním od svržení prezidenta Muhameda Siada Barre roku 1991 nachází uprostřed brutální bratrovražedné války, která destabilizovala celý již tak křehký region a uvrhla zemi do chaosu barbarství. Výsledkem je mimo jiné totální rozpad hospodářství a z něho plynoucí vlny hladomorů. Pro příklad dodejme, že Somálsko hladomor daleko větších rozměrů zasáhl již rok po převratu, kdy podle odhadů bezprostředně trpělo smrtelným hladem až 23 miliónů obyvatel. Minimálně od této doby náš Západ nalévá do oblasti humanitární pomoc astronomických hodnot. V současnosti se tato snaha projevuje tak, že převážně Západem financované humanitární organizace nejenže v rámci rozvojové pomoci dovážejí každý týden tuny léků, komodit a potravin do občanskou válkou zasažených oblastí, avšak navíc platí nemalé prostředky místním pánům, aby jim udělili povolení jejich lidu vůbec pomoci. Toto je každodenní praxe minimálně na územích spravovaných ultrakonzervativní muslimskou organizací al-Šabab, jež je dle odhadů amerických a britských bezpečnostních služeb spojena s al-Kajdou a tajnými službami nedaleké Eritreje. Velká část humanitární a Západem financované pomoci navíc musela být v posledních letech zásadně omezena, neboť islamisté nezřídka v humanitárních táborech rabovali a vydali přísný zákaz na působení žen v záchranných týmech.

                Výše zmíněná situace je pouze nejviditelnějším projevem trendu, který můžeme sledovat ve většině afrických států. Jejich obyvatelé totiž neustále považují za větší prioritu vzájemné válčení zastřené náboženskými či kmenovými spory než rozvoj vlastních společenství. Od nás se přitom očekává, že následky tohoto nezodpovědného chování budeme donekonečna financovat a ošetřovat v rámci programů rozvojové pomoci, investicemi do neexistující infrastruktury a vytvářením potenciálu tam, kde dosud žádný neexistuje. Pokračuje tak upevňování „závislostní kultury“, která od doby, kdy Afrikou zavál „wind of change“ a došlo k rozpadu koloniálních říší, vládne celému prostoru. Především evropské velmoci tak měly donekonečna nést vinu za koloniální minulost a projevit ji v nikdy nekončících transferech peněz.

                Problém spočívá ve faktu, že jakékoli množství prostředků přijde zákonitě vniveč, pokud subjekty, do nichž jsou investovány, nejeví sebemenší zájem či snahu o rozvoj svých domovin. A právě toto je učebnicový příklad Afriky a našeho Somálska. Africké elity totiž nebyly na přechod k samosprávě připraveny (zde je přitom nutno dodat, že ne vždy to byla jejich vina – pro příklad uveďme belgické Kongo, kde evropští kolonizátoři záměrně bránili sebemenšímu rozvoji vzdělanosti), a pochopili tak tento historický okamžik jako příležitost k vyřízení starých kmenových sporů a uchopení absolutní moci. Naprosto esenciální nutnost zkopírovat určité západní vzory, jež se pojí s ekonomickým rozvojem, byla okamžitě odmítnuta jako tzv. „plíživý neokolonialismus“ a snaha rozbořit původní způsob života místních kultur. Je přitom překvapivé, jak velký ohlas tento bizarní přístup našel mezi „pokrokovými intelektuály“ Západu. Výsledkem je, že donekonečna financujeme životní náklady kočovných pastevců, kteří se logicky při sebemenší změně počasí stávají životně ohroženi, protože je kulturně nepřijatelné, aby změnili svůj tradiční způsob života. Naši komentátoři navíc přidávají kuriózní tvrzení o bezprecedentním dopadu globálního oteplování na rovníkový region, za něž samozřejmě opět můžeme my, a proto plaťme!

                Není těžké pochopit, že tato situace nemůže pokračovat do nekonečna a to především nyní, kdy Západ, tedy povinný dárce, sám přešlapuje na místě a trpí nejrozsáhlejší hospodářskou krizí za posledních 70. let. Neuběhne den, kdy bychom od našich politických elit nezaslechli slova o nutnosti utahování opasků a nutnosti šetřit. Rozhodně nechci zpochybňovat relevanci těchto tvrzení popřípadě nutnost pozměnit naše vnímání udržitelnosti žití na dluh. Každopádně jsme v situaci, kdy vzhledem k chybějícím miliardám zvyšujeme stále rostoucím zástupům seniorů platby za zdravotní péči, tedy generaci, která po celý svůj život tvořila naše bohatství. Současné pracující třídě hrozíme neudržitelností důchodových systémů a požadujeme po ní větší úspory, které ovšem logicky podemílají agregátní poptávku. Nově narozeným a mladistvým jsou poté odepírány možnosti prvotřídního vzdělání a mizí rovněž podpory pro nové absolventy, kteří ačkoli mají touhu pracovat a vytvářet další bohatství, jsou nuceni přežívat na sociálních dávkách (španělská nezaměstnaná mládež by mohla vypovídat) . Nejsou zkrátka prostředky! Jinak řečeno říkáme sami sobě, že nemůžeme žít dosavadním stylem a musíme změnit naše uvažování. Ono darwinovské tvrzení „přizpůsob se nebo zanikni“ tak dostává i v lidské společnosti 21. století jasné kontury.

                Jak se však zdá, Západ toto poselství chápe. Dokonce i nejhalasnější levicoví kritici současných úsporných opatření povětšinou pravicových vlád uznávají, že je potřeba šetřit a změnit přístup. Afrika toto však očividně nechápe a s nimi i řada našich komentátorů, kteří se nás snaží přesvědčit, že je pro kulturní bohatství lidstva nutné zachovat přirozené a staletími „ověřené“ způsoby žití pastevců, kočovníků a zastánců kmenového života. Jinak řečeno je třeba nalévat nekonečné množství prostředků do oblastí s minimálním či spíše nulovým lidským potenciálem na úkor rozvoje a investic do vlastní budoucí generace, od níž ovšem zároveň očekáváme, že vytvoří dostatek prostředků nejen pro sebe, penzisty a děti, ale i pro naše donekonečna válčící a myšlenkově rigidní kmeny!

                Nemusíme být zdatnými ekonomy, abychom pochopili, že tento postup je pro Západ naprosto zničující! Somálsko nám opravdu nastavilo zrcadlo a je potřeba se do něj hluboce podívat a zamyslet se nad vlastní budoucností a zvážit priority. Máme pouze omezené prostředky (které jsme si SAMI vytvořili) a je pouze na nás, zdali je použijeme k investicím do vlastního rozvoje a lidského kapitálu, nebo přijmeme stupidní argumenty o naší amorálnosti a budeme je donekonečna vyhazovat do neudržitelných projektů na pomoc lidem, kteří o skutečnou pomoc očividně ani nestojí. Chceme-li už tedy investovat v zahraniční (což bychom v rámci udržitelnosti globálního rozvoje měli), vybírejme si země a oblasti s dostatečným potenciálem. Výsledek totiž bude znamenat zvýšení bohatství nás všech.

                Jako příklad si můžeme uvést dnešní mimoevropské ekonomické velmoci a významné ekonomiky typu Jižní Koreje, Japonska či nově Indie a Číny. Zvláště posledně jmenovaná se utápěla v opakujících se hladomorech, bídě a Mao Ce-tungových brutálních experimentech, dokud její elity nepochopily, že je potřeba přesměrovat národní úsilí od nekonečných bojů a vražd k hospodářskému a společenskému rozvoji. Tato myšlenková změna přitom Číně trvala sotva půl desetiletí od Maovy smrti po nástup reformisty Teng Siao-pchinga na přelomu 70. a 80. let. Zdůrazněme přitom, že bez zahraniční rozvojové pomoci!

                Dokud tedy Afričané nezmění způsob svého rigidního myšlení a nepromění pohled na váhu lidského života a opravdovou cenu 1 dolaru měřenou vlastní lidskou tvůrčí prací, měli bychom odhodit často až demagogické obviňující závěry některých komentátorů a naše úsilí zaměřit jinam! Místem, které před námi logicky vyvstává, jsou investice do vlastní konkurenceschopnosti a rozvoji budoucí euroatlantické generace. Bude to totiž právě ona, která pak bude vytvářet bohatství, které bude moci býti investováno i do samotné Afriky, která snad již v té době „dostane rozum“.               

Autor: Jan Železný | neděle 31.7.2011 10:00 | karma článku: 36,72 | přečteno: 2978x
  • Další články autora

Jan Železný

Ostrovský skatepark: historie na U-rampě

Ač nepatřím k pravidelným čtenářům dvoustránkových Ostrovských novin, v jejich posledním vydání mě jako mladého člověka zaujal článek kolegy zastupitele Palivce (ODS), který se zpovídá ze své skepse ohledně realizace projektu skateparku, především ve vztahu k jeho ekonomičnosti a využitelnosti. Jako studenta politologie je pro mě vždy fascinující sledovat situaci, při níž se tématem politických disputací stane téma, jež očividně významně neformuje diskurz veřejného života. Avšak právě na něm dochází k profilování jednotlivých osobností a jejich pohledů, nadneseně řečeno vizí. Z daného tématu se tak stává významné politikum, je tedy nevinnou obětí mocenské hry. Obávám se, že v této nezáviděníhodné pozici se v současnosti ocitl již zmiňovaný skatepark.

22.11.2013 v 8:48 | Karma: 6,12 | Přečteno: 250x | Diskuse| Karlovy Vary

Jan Železný

Komunisté mě neohrozí, ve škole jsem neopisoval

Během proběhlého víkendu unikla do médií zpráva, že karlovarští komunisté zahajují přípravy na schůzku s námi studenty - organizátory výzvy za odstoupení náměstka hejtmana pro školství bývalého politruka JUDr. Václava Sloupa - a to opravdu ve velkém. Krom špiček krajského vedení KSČM se jí má účastnit i europoslanec za tuto stranu teplický rodák Jaromír Kohlíček, účast dalších republikových kádrů není do budoucna vyloučena. Původní spíše formální schůzka, která vznikla jako reakce náměstka Borky na náš studentský dopis hejtmanovi Novotnému (proč na něj reagoval dříve právě Borka zůstává malou záhadou), se tak odívá do mnohem dramatičtějšího hávu. Osobně však tento krok velmi vítám, neboť v něm spatřuji poměrně úsměvný veletoč pana Borky i celé karlovarské KSČM.

4.3.2013 v 8:23 | Karma: 20,06 | Přečteno: 851x | Diskuse| Karlovy Vary

Jan Železný

Hlupák stát platí aneb Civitas ex machina!

Před nedávnem jsem v karlovarské regionální příloze jednoho z celostátních deníků četl analýzu možných dopadů špatně provedených výběrových řízení na čerpání prostředků z regionálního operačního programu ROP Severozápad na rozpočet Karlovarského a Ústeckého kraje. Daleko více než samotná podstata problému mě však zaujalo navrhované řešení, dle něhož by se na zalátání dvou a půl miliardové rozpočtové díry měl zásadně podílet i stát v podobě ministerstva financí. Nechci zde vést polemiku o míře zavinění té které strany a případné legitimitě tohoto konkrétního požadavku. Spíše bych se rád obecněji zamyslel nad rolí státu jako věřitele poslední instance, lidověji řečeno jakéhosi anonymního plátce všech podobných pokut a dluhů s bezedným kouzelným měšcem, který vždy nakonec vše zachrání a vyřeší. Zdá se totiž, že toto vnímání se stává jakýmsi evergreenem. Jen tak mimochodem, dle článku v jiném celostátním deníku ze stejného týdne v současnosti policie prošetřuje případy možné korupce za cca 100 miliard korun, což téměř odpovídá schodku ročního hospodaření tohoto kouzelníka se zdánlivě bezedným měšcem.

19.2.2013 v 8:42 | Karma: 9,98 | Přečteno: 461x | Diskuse| Karlovy Vary

Jan Železný

Rozbijme ulitu naší malosti! Tupý euroskepticismus v Česku

Blíží se federalizace eurozóny. Dvourychlostní Evropa realitou? Evropský finanční val se ukazuje jako nedostačující. Krize v Řecku se prohlubuje. Nečas a Cameron proti spojené Evropě. Koruna vs. Euro. Podobné titulky vévodí již více než dva roky předním stranám našich tištěných médií, tedy nejsou-li vystřídány aktuálními zprávami o nové korupční aféře z pater nejvyšší politiky. Obsah všech se přitom přímo i nepřímo týká postavení České republiky v krizí zasažené Evropě. Ta měsíc po měsíci prodlužuje svůj taneček na rozcestí, vedoucím buď k hlubší ekonomické avšak i politické integraci, nebo k umělému udržování současného stavu. První varianta sice svým supranacionálním charakterem dráždí nejednu národní politickou reprezentaci, nabízí však vcelku srozumitelnou jízdní mapu budoucích událostí. Hlavní devizu přitom představuje předvídatelnost/čitelnost jednotlivých kroků, která může poskytnout politické krytí kolísajícím se státnickým špičkám a přinést zasloužený klid volatilním finančním trhům. Je to totiž právě možnost dopředu zakalkulovat potenciální budoucí rizika do svých investičních plánů, po níž velcí i drobní investoři již dlouho bezútěšně prahnou. Druhá varianta slibuje zdánlivé zachování suverénního rozhodování, vyžaduje ovšem značnou stoickou odolnost vůči tlaku okolních událostí především hospodářského ražení. Schopnost nasadit pověstný „poker face“ a vsadit na své odvážné rozhodnutí politickou kariéru představuje při volbě této cesty naprostou nutnost. Jak se však ukazuje, evropští lídři, nacházející se v hledáčcích dnes již fakticky globálních médií a „sociálních sítí rychlé reakce“, však spíše nejsou schopni držet se zmíněné filosofie slavného římského císaře Marka Aurelia. Tato debata se přitom netýká pouze zemí eurozóny, ale(jak nedávno trefně poznamenal italský premiér Mario Monti) i EU jako celku.

16.7.2012 v 8:43 | Karma: 13,60 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Železný

Rudé memento aneb další „promarněná“ pieta

Koncem minulého týdne jsem měl tu čest se již podruhé zúčastnit pietní akce u Rudé věže smrti v Ostrově u Karlových Varů konané pod záštitou Konfederace politických vězňů v rámci Jáchymovského pekla. Genius loci daného místa, jemuž dominuje vysoká věž z rudých cihel – součást prostor bývalé třídírny radioaktivního smolince, jež připravila o život, zdraví a ideály mnoho tzv. vězňů svědomí – na člověka dýchne neopakovatelnou atmosférou. Tu barvitě dokreslují pamětníci, kteří se sem navzdory pokročilému věku každoročně v hojném počtu scházejí, aby uctili památku těch svých kamarádů, již svůj zápas se zrůdnostmi komunistické moci prohráli. Pozorný pozorovatel přitom nemůže zůstat vnitřně nepohnut, jeho každodenní problémy občanského života jakoby ve světle zde popisovaných událostí bledly a ztrácely se v bezvýznamnosti. Tyto pocity mě doprovázeli letos stejně jako loni. Přesto jsem se tentokrát nemohl vyhnout palčivé otázce hlubšího významu celé této akce a určitého „znásilnění“ jejího obsahu. Kde se ve mně tato myšlenka vzala nevím, snad ji probudilo několik procházejících osob, které se ještě před dvaceti lety honosili rudou stranickou knížkou, někdy i legitimací StB, aby nyní s kamennou tváří uctívali hrdinství bývalých politických vězňů. Možná to byl pouze věčný kritik ve mně, jenž najednou dostal příležitost se projevit. Kdo ví?

1.6.2012 v 8:25 | Karma: 11,61 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1440x
Jan Železný se narodil v "revolučním roce 1989" v Ostrově u Karlových Varů, kde v květnu 2009 maturoval na tamním gymnáziu. V současné době studuje obor politologie na FF ZČU v Plzni. Zabývá se zahraniční politikou a historií USA, VB a asijských komunistických zemí, neopomíjí ovšem sledovat ani domácí dění. Je držitelem mnoha studentských literárních cen (Cena Josefa Škvoreckého - studentská próza 2008, Cena Bronislavy Müllerové 2008, atd.) Působí jako zastupitel města Ostrova, předseda regionální organizace TOP 09 Karlovy Vary a šéfredaktor Ostrovského měsíčníku.

Seznam rubrik