Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

bbybonek

1. 8. 2011 13:00
nechce se mi to číst,

dá se tu nadávat na zbytečnou "pomoc" evropy neevropě?

0 0
možnosti
MV

marek,voksay.idnes

1. 8. 2011 12:57
Ujasněme si něco ........

vzhledem k politicko-hospodářské situaci je stávající forma pomoci Somálsku a podobně postiženým zemím naprosto neúčinná, a ke skutečně potřebným se reálně dostává zhroba 10 maximálně 20% pomoci. zbytek je rozkraden a prodán a jsou za zisk nakoupené zbraně a střelivo pro místní ozbrojené skupiny, které se narozdíl od uprchlíků mají mnohem lépe a hladem netrpí. Za takových podmínek se posílání peněz nebo jiná forma pomoci naprosto míjí účinkem, a pomáhající místo hladových a zubožených lidí a dětí podporuje vrahy a zločince. ......... NE- je mi líto - toto podporovat nehodlám. Jinak gratuluji tomu přispěvateli co psal, že poslal 10 tisíc. Za vašich 8-9000 se nakoupí již slušné množství munice.

0 0
možnosti
D

dannny

1. 8. 2011 10:44
Autore, promiňte, ale o problematice nevíte zhola nic.

Pokud se chcete rozepisovat na téma poválečný vývoj v Africe a hodnotit příčiny současného stavu v Somálsku, musíte použít více zdrojů, než jen blogy podobně vzdělaných a ideově zaměřených expertů, jako jste Vy. Jinak vaše příliš dlouhé pojednání šlo shrnout do prostého "nedám těm línejm černejm tlamám ani korunu" a mohl jste si odpustit tu pseudoargumentaci. Jinak pokud by Vás ve světlé chvilce napadlo zabývat se tématem trochu seriózněji, místo předkládání primitivních jednoduchých řešení, tak populárních mezi populisty napříč celou Evropou, zkuste se podívat, jak takový vznik zbídačené země sužované vleklou kmenovou válkou a vyžadující humanitární pomoc probíhá v praxi - samozřejmě, zcela bez přičinění západu. Zrovna se něco takového děje v Lybii. Zkuste se nad tím zamyslet za tři - čtyři roky, až se bude pořádat sbírka na vybudování latrín v uprchlickém táboře někde u Tripolisu a média budou plná expertních názorů, jak se ti arabáši umějí akorát střílet a flákat.

0 0
možnosti
MV

marek,voksay.idnes

1. 8. 2011 12:58
Disktutére promiňte, ale o problematice nevíte zhola nic.

Rv

0 0
možnosti
TB

Primak

1. 8. 2011 10:01
Budu stručný

Somálsko účinnou pomoc potřebuje. Pro mne osobně není přípustné si jen tak po pilátovsku umýt ruce a jít pryč. Účinnou pomoc ovšem nespatřuju jen v huminitární pomoci, která pouze zmírňuje důsledky (což je chvályhodné, ale nic neřešící). Je potřeba pomoci s nalezením příčin a jejich odstraněním.

TB

0 0
možnosti
VB

velky bratr

9. 8. 2011 21:07
Re: Budu stručný

A prekvapive - nejucinejsi pomoci by bylo se jim do toho nemichat a nelovit jim ryby ve vysostnych vodach.

0 0
možnosti
TP

assco

1. 8. 2011 8:17
Mno je mi tedy dost blivno.

Literarne zhodnoceno: Hrbetem maste ruky jste si prave otrel hubu, zhluboka se napil pivsona a odrihnul si: " a tem linym negrum matko, nasrat, at klidne pochcipaji" napul ohryzanou kost odhodil do kose a urval si z nedelni husy druhe stehno." To je vazeny pane moralni a lidsky vzkaz vaseho blogu. Jen jste vzdelanejsi demagog a egocentrik a tak jste to zabalil do peknych frazi. Pokud umiraji lide a deti po stovkach a tisicich hlady jsou to, vazeny pane, jen prazdne zvasty. Vas osobne bude ta pomoc stat tak stovku rocne, presto jste za tech "pet pivsonu" ochoten se verejne zostudit vyse popsanym. Je mi lito, ale pokud se vasim rodicum nepodarilo predat vam zaklady nasi civilizace jako je soucit, humanita a samaritanstvi, je zbytecne s vami polemizovat. Nemate kapacity to pochopit. Koukam i zminka o Darvinove prirozenem vyberu druhu, pan bude navic tak trochu fasista, ze? Tak dobrou chut k nedelnimu obedu a progarm v televizi si prepnete na Slunce seno... Kdo by taky mel chut cumet pri jidle na ty vychrtliky.

1 0
možnosti
CAS

cara al sol

1. 8. 2011 8:49
Re: Mno je mi tedy dost blivno.

Mám návrh. Namísto své stovky dej tři - jednu i za autora blogu a za mě. Ale ty dvě hezky ze svého. Já bych s dovolením tu svoji stovku z daní raději věnoval na splacení státního dluhu.

1 0
možnosti

Ormir

1. 8. 2011 7:52
Jsem proti tomu, aby byla poskytována humanitární pomoc

zemím, ve kterých obyvatelé většinově vyznávají nám nepřátelské náboženství usilující o celosvětovou nadvládu a taky Africe. Tam si lidé tak zvykli na přísun pomoci, že nejsou sami schopni ani ochotni něco udělat, aby se jejich situace zlepšila.

Pomáhejme těm, kteří o to stojí a přinese to prokazatelně nějaký užitek. Krmit nějakého somálce, aby pak přicestoval do Evropy, bral tady celý život soc.dávky, páchal kriminalitu a znásilňoval bílé ženy protože je považuje za děvky, to fakt nepotřebujem. To radši pomáhat nějakým indům, kteří jsou schopni pílí dosáhnout nějakého vzdělání a uplatnit se v pracovním procesu. Nechci nějak generalizovat, ale není tak těžké si všimnout, kdo je k práci a kdo k povalování a zevlování.

1 0
možnosti
MV

marek,voksay.idnes

1. 8. 2011 10:00
Re: Jsem proti tomu, aby byla poskytována humanitární pomoc

R^

0 0
možnosti
G

gogo

31. 7. 2011 20:47
Je mi z toho nevolno...

Tolik hloupých kydů na téma proč (ne)pomáhat lidem v Somálsku, jsem už dlouho nikde nečetl. Titulek Somálská demagogie se plně vztahuje na autora (bohužel). Doufám, že na jeho "humanitě" bude v budoucnu závislých co nejméně lidí.Rv

2 0
možnosti
LK

liuk

31. 7. 2011 16:18
Saldo

A teď si porovnejte transfery peněz z chudých zemích na Západ s těmi transfery ze Západu do chudých zemí, o kterých píšete. Budete překvapen bilancí. Začněte třeba jen u slavné správy státních dluhů úroky nebo u těch structural adjustmentů. A pak se zamyslete, jestli je moudré psát o tom, jak Západ někam sype peníze. 

"Naprosto esenciální nutnost zkopírovat určité západní vzory, jež se pojí s ekonomickým rozvojem, byla okamžitě odmítnuta" - jak jste na to přišel? Vždyť samotný antikolonialismus byl založen na nacionalismu, tedy západním vzoru. Nové hlavy států studovaly na Západě, a tak použily západní osvícenské učení pro své nové země - socialismus i Laissez-faire, sekularizace, veřejné financování školství, infrastruktury. Že to z dlouhodobého hlediska nevyšlo, to je věc druhá. Ale opravdu nikdo západní vzory neodmítnul - ať už Lumumba, Násir nebo Nkrumah, když mám vybrat ty nejprominentější.

2 0
možnosti
PSV

Pavel Skeptik V

31. 7. 2011 18:29
Re: Saldo

Jsem rád, že jste mi vysvětlil, že se Afrika bez nás obejde! Děkuji! R^

0 0
možnosti
K

Krasavicee

31. 7. 2011 16:02
neumíme se dohodnout s poradit si ani s přemnoženým

kůrovcem na Šumavě, takže těžko se domluvíme a vyřešíme přelidněné hladové Somálsko.

Nakrmíme-li je dnes, co zítra? A pozítří? A za měsíc? Vydržíme-li ty hladové děti v táborech krmit do jejich pohlavní dospělosti,  jedinou jejich činností mezi čekáním na jídlo v táboře bude sex a plození dalších smutných hladových dětí do přelidněného tábora ......  Umíme jim nabídnout jinou alternativu?

0 0
možnosti
MV

marek,voksay.idnes

31. 7. 2011 17:29
Re: neumíme se dohodnout s poradit si ani s přemnoženým

správná otázkaR^

0 0
možnosti
PS

JeDicz

31. 7. 2011 14:16
*

Já osobně v tom identifikuji poustu různých pohledů na věc. Jeden pohled je ten, že dokud se tam bude sypat pomoc, bude tenhle region pořád v těch samých problémech. Čím déle se bude tohle období prodlužovat, tím hůře se obyvatelům podaří z té spirály vystoupit. Druhý pohled je chladný kalkul, má mít naše civilizace zájem na svobodné a prosperující africe? Máme tu silnou čínu, indii, pákistán..chceme tu mít ještě další silnou ligu afrických států? Třetí pragmatický pohled, peníze a pomoc které se tam sypou mají jediný efekt, nárůst populace. Nárůst populace v regionech, které tuhle populaci nemohou nikdy uživit je pro naši civilizaci další riziko. Začíná to obrovským exodem uprchlíků a skončí to třeba i válkou o zdroje a území. Čtvrtý pohled, afrika má velké zásoby nerostných bohatství. Dokud bude díky pomoci slabá, budou suroviny levné a dostupné i bez nákladné kolonizace. Pátý pohled, silná prosperující afrika to jsou další odbytiště a ekonomická zóna. Ale co voda, suroviny, jídlo?

0 0
možnosti
TP

assco

1. 8. 2011 10:08
Re: *

Řešíte nesmrtelnost brouka - jinak řečeno řešíte něco co vy ani řešit nemůžete. Otázka na mojí nebo Vaší úrovni stojí: Mám já pomoci potřebným a hladovým. Žiji opravdu jen proto abych si pořádně nacpal teřich?

0 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1440x
Jan Železný se narodil v "revolučním roce 1989" v Ostrově u Karlových Varů, kde v květnu 2009 maturoval na tamním gymnáziu. V současné době studuje obor politologie na FF ZČU v Plzni. Zabývá se zahraniční politikou a historií USA, VB a asijských komunistických zemí, neopomíjí ovšem sledovat ani domácí dění. Je držitelem mnoha studentských literárních cen (Cena Josefa Škvoreckého - studentská próza 2008, Cena Bronislavy Müllerové 2008, atd.) Působí jako zastupitel města Ostrova, předseda regionální organizace TOP 09 Karlovy Vary a šéfredaktor Ostrovského měsíčníku.

Seznam rubrik