Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Malala (15let) - pákistánská dívka s šancí na Nobelovu cenu za mír

Středoškolačka Malala Yousafzai se narodila 12. července 1997, je etnická paštunka, vyznávající sunitský islám a aktivistka za práva žen na vzdělání, žijící v městě Mingora v pákistánském regionu Svát (Swat Valley) blízko hranic s Afghánistánem.

V tomto regionu Svát začal od roku 2009 vládnout Taliban a mezi jím nově zaváděnými zákony, jako zákaz hudby či TV byl i zákaz všem dívkám navštěvovat školu. V té době jako 11 letá začala pro BBC psát anonymně svůj blog pod pseudonymem „Gul Makai“, kde popisovala svůj život. Mediální zájem o ni začal po čase stoupat a vygradoval až do podávání rozhovorů nejen pro národní televize a tisk, ale i pro New York Times či Toronto Star.

Malala získala za svůj postoj několik národních i mezinárodních ocenění a v Pákistánu se stala celebritou a pro Taliban zase symbolem nevěřícího a nemorálního člověka. Jak to v této oblasti vypadá pod vlivem Talibanu ukazuje následující video.

Její často citované texty z blogu Diary of a Pakistani schoolgirl jsou: 

- "Měla jsem včera strašný sen s vojenskými vrtulníky a Talibanem. Mám takové sny od zahájení vojenské operace ve Svátu. Moje matka mi udělala snídani a šla jsem do školy. Bála jsem se tam jít, protože Taliban zakázal všem dívkám školní docházku. Díky tomuto zákazu v naší třídě zbylo jen 11 z 27 žáků. Moje tři kamarádky se po tomto zákazu přestěhovaly i s rodinami do Peshawaru, Lahore a Rawalpindi. Cestou ze školy domů jsem slyšela jednoho člověka říkat "Zabiju Tě". Přidala jsem do kroku a po chvíli jsem se ohlédla, zda ten člověk jde ještě stále za mnou. Ale k mé naprosté úlevě jsem si uvědomila, že mluvil do svého mobilu a musel do něj vyhrožovat někomu jinému".

- "Lidé neopouštějí svoje domovy ze své vlastní svobodné vůle – pouze chudoba nebo láska obvykle způsobí, že jej opustíte tak rychle".

- "Přemýšlím o tom často a představuji si jasně ten okamžik. I když mě přijdou zabít, tak jim řeknu, že to co se snaží udělat je špatné a že vzdělání je naše základní právo". 

Dne 9. října 2012, nastoupil při její cestě domů do školního autobusu talibanský ozbrojenec a zařval: „Která z vás je Malala? Mluvte nebo Vás postřílím všechny“. Když zjistil, kde sedí, tak zahájil střelbu a nejen, že ji zasáhl do hlavy, krku a ramene, ale zranil také další dvě dívky.

Tento pokus o atentát vyvolal v následujících dnech světovou mediální pozornost včetně hněvu a protestů v několika pákistánských městech. Také např. zpěvačka Madonna následující den jí na svém koncertu v Los Angeles věnovala píseň „Human nature“Angelina Jolie o čtyři dny později napsala článek „My všichni jsme Malala“ či ex-první dáma USA Laura Bushová napsala článek do Washington Post o srovnání Malaly a Anny Frankové. Pákistánská vláda poté nabídla odměnu 10 milionů rupií (cca 105 tisíc dolarů – cca 2,1 milionů Kč) za informace vedoucí k zatčení útočníků.

Bezprostředně po útoku byla Malala v bezvědomí a ve vážném stavu ve vojenské nemocnici v Peshawaru a institutu kardiologie v Rawalpindi, ale když se její stav zlepšil byla 15. října 2012 přemístěna do britské nemocnice v Birminghamu pro intenzivní rehabilitaci. Dne 12. října, skupina 50 islámských pákistánských duchovních vydala fatvu proti těm, kdo se jí pokusili zabít, ale i přesto Taliban opakovaně ohlásil svůj záměr zabít ji i jejího otce Ziauddina.

Její příběh inspiroval nejen ostatní dívky z regionu Svát, které o sobě říkají, že nyní jsou všechny Malala, že se budou vzdělavat samy a nikdy od svého záměru neustoupí, ale také místní samosprávu, která chce po Malale pojmenovat místní školu. Dále také zvláštního vyslance OSN pro globální vzdělávání, britského expremíéra Gordona Browna, který v OSN předložil petici "I am Malala", která požaduje, aby všem dětem na celém světě nebylo bráněno chodit do školy. Její postoj také oficiálně zdůraznil generální tajemník OSN Ban Ki-Moon, když oznámil, že 10. listopad bude slaven jako „Den Malaly“ a řada osobností jí také sama aktivně navrhuje na Nobelovu cenu za mír pro rok 2013, kterou můžete také svým podpisem rozšířit  zde.

Její celý příběh je také shrnut v následujích dvou videích.

 

 

Čtěte na podobné téma:

Malala Yousafzai: Thousands sign Nobel Peace Prize petition

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Zbořil | sobota 24.11.2012 20:34 | karma článku: 15,60 | přečteno: 1507x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Havel a Fialova „šifra demokracie“

1.7.1988 vyšel Václavovi Havlovi v samizdatových „alternativních“ Lidových novinách článek „Šifra socialismu“. Dnes by psal o tom jak mocenský byrokratický aparát odvrací kritiky trikem, že sám sebe nazývá demokracií a „Dobrem“.

15.5.2024 v 6:00 | Karma: 21,32 | Přečteno: 456x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Jaký byl prostějovský LOUTKOFEST 2024? Aneb „Loutkáři: Youtubeři minulých století“

Od 5.3. do 6.4.2024 probíhala v městské galerii na Zámku Prostějov interaktivní výstava LOUTKOFEST. Jejím cílem bylo k příležitosti světového dne loutkářství (21.3.) poukázat na minulost i současnost loutkářství na prostějovsku.

30.4.2024 v 6:00 | Karma: 3,96 | Přečteno: 61x | Diskuse| Kultura

Josef Zbořil

Komunikace s adminy BLOGU IDNES aneb dvojmetrovost široce kritizované „Terezy Janků“

Po nedávném přechodu na nové rozhraní BLOGu IDNES mi připadá horší vše kromě přehlednější komunikace s HELPDESKem, kdy je zachycena nejen mnou vnímaná „cenzura“ a „dvojmetrovost“ od 3/2022.Tudíž uveřejňuji pro budoucí sebereflexi.

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 20,32 | Přečteno: 674x | Diskuse| Hyde park

Josef Zbořil

Stand-up comedy Tyrše: O zpronevěře desítek milionů v SOKOLu

Generovaný, lidsky podobný, text pomocí chatbotu ChatGPT o tom, jak by zakladatel SOKOLa Miroslav Tyrš glosoval zpronevěru desítek milionů v účetnictví.

31.3.2024 v 6:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

15.3.2024 v 6:00 | Karma: 6,19 | Přečteno: 98x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 282
  • Celková karma 12,39
  • Průměrná čtenost 1750x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".