To je moc nóbl, toho se nenajím....a ty prachy bych za to taky nedal.

Malá sonda do definice snobství, pinzetového vaření a toho, jak se nechat vystřelit z trenek, i když je nenosíte.

Gastronomie se vrací zpátky ke kořenům a to je jedině dobře.  Navíc,  jídlo je tématem nespočty debat jak v kruzích profíků,  tak v řadách široké veřejnosti,  neboť jíst musí až na pár jogínů, úplně všichni.

Naštěstí ten návrat ke kořenům, neznamená v našem případě jen fláknout na talíř pár knedlíků a kydnout na ně naběračku nějaké vazké hmoty.

Ani kuchařina se nevyhne trendům.  Není to tak dávno co frčela a vlastně ještě pořád frčí"severská škola".  I začal každý zvesela fermentovat a sušit až to nebylo hezké.  Já sám si myslím, že všeho moc na talíři škodí. Ne, že by se mi nic ze zmíněné módní vlny nelíbilo, ale s rozumem.  Nejšťastnější jsem, když se mi povede uvařit, nebo sníst jídlo, které je prostě dobře odvařené od základu a doplněné o nějakou tu "trendy" součástku. Pokud to všechno navíc ještě dává i chuťově smysl, jsem na vrcholu blaha nejen jako strávník, ale i jako kuchař. Prosté skloubení některé ze základních kuchařských technik doplněné klidně i molekulární kuchyní. Ale každé sousto musí chutnat tak, aby vás vždycky" vystřelilo z trenek."  Jen výtvarné umění, nebo marinovaný mech mi na talíři nestačí.

Na druhou stranu ta práce s pinzetou a pěkný servis, přeci nemusí být snobárna. Často slýchám názor, že v "takovém" podniku bych se nenajedl, to skočím k nám a Franta mi dá guláš se šesti za stokorunu.. .Inu i já sám, když "skočím" někam na oběd tak nevyhledávám nic přemrštěně složitého, chci se jen prostě dobře najíst.  Ale každému fanouškovi dobrého jídla mohu jen doporučit najít si "svůj" podnik s nějakou formou vyšší gastronomie a čas od času si tam dopřát. A že to něco stojí?  Ale to mě stojí i návštěva fotbalu, kina... dovolená. A nikdo neřeší, že by byla snobárna na ten fotbal jít.  Ač jsem na fotbale strávil a ještě snad strávím hodně času, tak někdy je fajn nechat se pohladit po jazyku nějakou dobrou vychucenou espumou místo zírání na polehávajícího lempla, kterému se zrovna nechce.

Takže je lepší, se oprostit od předsudků, že je pro mne něco moc nóbl. Naopak, každý si přeci zasloužíme jen to nejlepší. Co říct závěrem?  Snad jen to, že ten kdo dává nejvíc na odiv,  že není snob, může být právě proto snobem největším.

Dobrou chuť a někdy ahoj Filip.

 

 

Autor: Filip Vracovský | čtvrtek 27.2.2020 14:54 | karma článku: 26,74 | přečteno: 1542x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Místo rumu kousek melounu ? To nic, to se ti jen mění preference. Ty starej vole...

... není třeba hned propadat panice. Ale za menší zamyšlení to určitě stojí. A nebyl bych to já, kdych do něj nezamotal i pár dalších věcí...

1.7.2024 v 6:29 | Karma: 5,22 | Přečteno: 160x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Všem nám schází zakouřená putyka...

To je pořád řečí o rozdělený společnosti... Tak se mrkneme na to, kde se to kouzlo spojování ztratilo...

29.6.2024 v 6:36 | Karma: 35,85 | Přečteno: 3814x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Jaké jsou Ukrajinské děti?

Po skoro dvou desítkách let kdy jsem zjistil, že je fajn pomáhat Ukrajincům tak nějak celkově , mám za sebou dva roky výuky ...

26.6.2024 v 16:39 | Karma: 30,05 | Přečteno: 4009x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Drazí soudruzi !

Pár slov nejen o skvělém filmu ruské režisérské legendy . Byť dílo samotné je strhující výpovědí o jednom z dílků skládačky...

23.6.2024 v 6:36 | Karma: 17,99 | Přečteno: 819x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Papalášské způsoby ministra Beka ? Na to jsme u nás citliví...

Pamatuji si víc než dobře jak v osmdesátých letech „mlčící většinu“ deptala mimo jiné okázalá „zpanštělost“ tehdejších aparátčníků...

19.6.2024 v 7:16 | Karma: 37,41 | Přečteno: 4042x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Rozvodněné řeky, zatopené domy i tábory. Bez proudu jsou tisíce odběratelů

1. července 2024  6:56,  aktualizováno  9:24

Silné bouřky v neděli udeřily převážně ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku. Na 15...

Katastrofa. Macronova éra skončila, píší o výsledku voleb francouzská média

1. července 2024  9:22

První kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii bylo katastrofou pro prezidenta Emmanuela...

Rozdělování dotací na kulturu bylo složité, přínosy jsou nejasné, zjistil NKÚ

1. července 2024  9:05

Systém rozdělování dotací na kulturní aktivity v Česku byl složitý a neefektivní a zatěžoval...

Občanský průkaz v mobilu je už platný i pro policii, soudy a další úřady

1. července 2024  7:42

Od pondělí je možné se prokazovat prostřednictvím aplikace eDoklady, tedy digitální občankou v...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 676
  • Celková karma 21,18
  • Průměrná čtenost 2118x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik