Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Omyly a bludy kolem naší národní kuchyně .....

Ano, i dnes mám potřebu ukojit své touhy povyprávět si o historii... A protože hrůzy máme kolem sebe dost , tak se budu opět motat kolem jídla. S plným žaludkem, je svět veselejší ....

Je ještě několik věcí , které bych tady na blogu rád napravil. Historický exkurz za samotnou podstatou důležitosti gastronomie máme za sebou. Nyní mám potřebu porvat se s  představou o naší národní kulinářské tradici ....

Protože vážení, naše omyly a představy z nás dělají národ který za svou vydává gastronomii , která mu tak úplně nepatří...

Nevím jak vy, ale já přeci nechci patřit ke kradákům, zlodějlm, čorkařům.... Říkejme jim ostatně jakkoli.

Když se řekne restaurace , nebo hospa s českou kuchyní většině z nás se spustí Pavlovův reflex při představě zelíčka s vepřovou, gulášku, nebo třeba dobrého řízku...

Ale ve chvíli, kdy kdy se vydáme po stopách těchto jídel neomylně nás zavedou za hranice naší vlasti. Vepřová se zelím začíná u mých milovaných Bavoráků. 

Pravlastí guláše jsou,  jak jistě tušíte Uhry a řízeček k nám domašíroval přes Vídeň z vojenských tažení maršála Radeckého v Itálii.

Tohle bych ještě dokázal i pochopit. Bavory máme za humny a přebírání kuchařských  specialit v rámci Monarchie  proběhlo zkrátka samo sebou.

Ovšem , může mě někdo vysvětlit proč se na Vánoce nacpáváme tradičním bramborovým salátem , který  nejspíš vymyslel francouzský šéfkuchař a ještě k tomu v Rusku ? 

Kde jinde než ve francouzské kuchyni pak mají základ omáčky na zeleninových základech a taková rajská není opět ničím, než paskvilem na Italskou variaci...

Pánové a dámy.... Uznejte, že naše všeobecně uznávané představy se pod tíhou těchto důkazů obrací v prach...

No, ale naše skutečně národní gastronomie samozřejmě existuje. 

Paradoxně má co do činění s týpkem , který sám nejspíš nežil ... ( Minimálně ne tak jak si ho představujeme. )

Nicméně země zaslíbená , oplývající mlékem a strdím.... To nebyl přelud , ale stručný popis naší vlasti.

( Všimněte si, že praotec Čech taky neblábolil nic o bramborách. K jejich masovějšímu pěstování v Českých zemích došlo až po hladomorech a selských rebeliích v druhé polovině 18. století)

Každopádně abych vás nenudil , o tom co je tedy skutečnou českou kuchyní si povíme příště. Byť byl jídelníček našich předků ovlivněný jak historickou epochou, tak jejich společenským postavením ...  Nuda to vůbec nebude. 

Důležitou kapitolou jsou pak vlivy regionálních kuchyní. Na to jak malej flíček na mapě jsme, nám totiž mimo moře příroda nabízí snad všechno, co nabídnout může...

Příště  zjistíme i to  proč svého času u  nás už nikdo nemohl ani vidět lososa , kterého si dneska kupujeme za docela slušnej peníz a pokusíme se společně odpovědět jestli do kategorie národních jídel patří smažák...

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Filip Vracovský | čtvrtek 25.1.2024 7:25 | karma článku: 29,91 | přečteno: 2770x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Gastro Hradec Culinari Cup 2024

Než se vrhnete na čtení... Doporučuji , pořídit si kafčo a něco k dobrému k tomu ... Jinak za nic neručím :)

18.5.2024 v 7:43 | Karma: 22,37 | Přečteno: 867x | Diskuse| Ostatní

Filip Vracovský

Když tma líně olizuje ...

Čtvrteční malování večerem a nakonec... Nakonec možná přijde i Ella a za tmou zase světlo. Tak už to ostatně chodí .

16.5.2024 v 21:42 | Karma: 8,38 | Přečteno: 248x | Diskuse| Poezie a próza

Filip Vracovský

Pavel Novotný na kříži ?

Někdy v těchto chvílích špičky ODS jednají o tom, co udělat se zlobivým dítětem.... Řada z nich se na takovou chybu „Řeporyjce“ těšila...

14.5.2024 v 19:23 | Karma: 20,55 | Přečteno: 2056x | Diskuse| Politika

Filip Vracovský

Trpišák na odstřel ?

Po čase zase pár plků na sportovní téma... A jelikož tenis se mi kvůli Kaderkovi komentovat nechce a hokeji nehovím....

13.5.2024 v 17:44 | Karma: 14,24 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Můj kodex Blogera .... aneb sám sobě nad zákon...

Hrozně rád bych si do něj dal i to, že už nenapíšu žádnou blbost. Ale bohužel, jsem nádoba křehká ....

12.5.2024 v 8:12 | Karma: 19,89 | Přečteno: 616x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda nechce dodržet dohodu s lékaři, bojí se zdravotnické odbory

20. května 2024  11:27,  aktualizováno  14:15

Přímý přenos Zástupci zdravotnických odborů a lékařů se vloni dohodli s premiérem Petrem Fialou na zvýšení platů...

Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael

20. května 2024  9:59,  aktualizováno  14:05

Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31,  aktualizováno  14:02

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

Poláci vám rozumí. Duda pobouřil kondolencí Íránu, připomněl smrt Kaczynského

20. května 2024  13:56

Polský prezident Andrzej Duda se stal terčem kritiky kvůli své kondolenci Íránu v souvislosti s...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 655
  • Celková karma 23,66
  • Průměrná čtenost 2143x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik