Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J40a72n 72M19a14r48e91k

26. 1. 2024 6:05

Pane Vracovský, zajímavý pohled na českou kuchyni pořídil pan Karel Čapek ve svém blogu "trochu nevlastenecká", kde m, j. píše..."a tuhle řezničinu (psal o typické české kuchyni) mi předhodí všude od Prahy až po dolní Václavice"...Tou řezničinou myslel jídlo, které běžně nabízely české hospody. Doporučuji přečíst. Ten blog se nalézá v souhrnu blogů K. Č. v knize Sloupkový ambit.

1 0
možnosti
Foto

Díky pane Marku, Čapka já rád ....

0 0
možnosti
JZ

Zapomněl jste na české vánoční cukroví, které je podle mého napodobenina arabského pečiva, dovezená nějakými poutníky nebo křižáky z Jeruzaléma.

Ale v tomhle smyslu je národní kuchyně každého národa z velké části kradená. Kdybyste Italům chtěl předhazovat každé rajče a papriku (původ Amerika) nebo zrnko rýže v rizotu (původ Asie, ale do Itálie asi dovezené někdy během renesance z Blízkého východu), to by vás hnali

1 0
možnosti
Foto

Zdravím, však jsem psal s nadhledem.... a u té italské je ještě zajímavost, že do světa se rozšířila.... zase z té Ameriky :)

0 0
možnosti
Foto

Je mi jedno, čím se zprasím, jestli je to z Česka nebo ciziny.😀

Skvělý blog, těším se na další.

0 0
možnosti
Foto

Díky Šárko, moc jsi mě potěšila :)

0 0
možnosti
JK

J61i26ř80í 21K82o24z31á72k

25. 1. 2024 16:42

Je mi celkem jedno, odkud to které jídlo pochází, hlavně když mě chutná!

3 0
možnosti
IL

I79v52a35n42a 88L70a38n44c98e

25. 1. 2024 16:35

Právě jsem udělala hrnec hutné zelnˇačky, je tak hustá, že v ní stojí i lžíce. Vařím si podle sebe, takže je narvaná hlávkovým zelím, kyselým zelím, brambory, párky a přihodila jsem tam i červené papriky. Nevařím podle receptů

0 0
možnosti
Foto

Miluju zelnačky.... nejradši mám variace na Valašskou kyselicu, s uzeným, klobáskou, švestkami....

0 0
možnosti
JH

Zaměňujete "tradiční" za "původní" - to není totéž.

Je úplně jedno, odkud jsme které jídlo převzali či nepřevzali. O tradiční českou kuchyni se jedná proto, že je u nás dlouhodobě oblíbená, hojně používaná a běžně p(r)odávaná (a nenárokuje si ji nikdo jiný, kde je třeba ještě oblíbenější - jako třeba Rakousko v případě řízku).

A třeba k těm omáčkám - ve Francii jsem byl mnohokrát, v různých částech, ale třeba svíčkovou na smetaně jsem tam tedy nikdy v restauraci na jídelníčku nenašel. O tom, že tradiční česká svíčková se podává s houskovým knedlíkem ani nepíšu...

7 0
možnosti
MR

Četl jsem před lety knihu anglického autora o středoevropské kuchyni. Bohužel si nepamatuji ani název ani autora. Nicméně tam uváděl, že ze všech bežných jídel dnes podávaných je originálně česká pouze ta svíčková na smetaně. Třeba losos tam není považován za běžně podávané jídlo v ČR.

0 0
možnosti
JB

J14i24ř19í 58B15o47č38e96k

25. 1. 2024 12:23

už dlouhou dobu si myslím, že by měl někdo vydat nějaký gastronomický zeměpis. kuchyně je to totiž globazilovaná už staletí a to ovlivňování je obrovské. opravte se mě, jestli se pletu. těstoviny nejsou italské, ale asijské. naše knedlíky nejsou úplně originální. hádáme se o ně s Rakouskem a pokud se podíváme po světe, v hodně zemích se vaří něco podobného. a co bylo dřív ? italská pizza nebo francouzský quiche ? celý balkán je ovlivněný Tureckem a Arábií. Amerika je mix celého světa a rozhodně ne jenom hot dog a hamburger, ta je bohatší než si myslíme. nedávno byla diskuze o haluškách. které ale pochází z Valašska..... mě tyto diskuze o jídle baví

3 0
možnosti
Foto

Jestli se o české kuchyni chcete něco dozvědět, nahlédněte do kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. První vydání 1825.

Řadu pokrmů dnes neuvaříte, neb potřebné suroviny těžko seženete, třeba raky či šnečí ocásky.

2 0
možnosti
Foto

Ešte som chcela dodať, že je veľmi sympatické, že Vy svoj fortieľ a kulinárske umenie odovzdávate ďalším generáciam

2 0
možnosti
MV

diky za tohle pruvodcovani!

0 0
možnosti
Foto

Ja z každej tej národnej kuchyne mám rada niečo

2 0
možnosti
  • Počet článků 675
  • Celková karma 21,33
  • Průměrná čtenost 2117x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik