Děkujeme za pochopení.
J40a72n 72M19a14r48e91k
Pane Vracovský, zajímavý pohled na českou kuchyni pořídil pan Karel Čapek ve svém blogu "trochu nevlastenecká", kde m, j. píše..."a tuhle řezničinu (psal o typické české kuchyni) mi předhodí všude od Prahy až po dolní Václavice"...Tou řezničinou myslel jídlo, které běžně nabízely české hospody. Doporučuji přečíst. Ten blog se nalézá v souhrnu blogů K. Č. v knize Sloupkový ambit.
F93i40l56i64p 57V21r69a94c48o38v64s39k46ý
Díky pane Marku, Čapka já rád ....
J55i59n94d72ř27i71c81h 62Z13a76p84l39e55t51a78l
Zapomněl jste na české vánoční cukroví, které je podle mého napodobenina arabského pečiva, dovezená nějakými poutníky nebo křižáky z Jeruzaléma.
Ale v tomhle smyslu je národní kuchyně každého národa z velké části kradená. Kdybyste Italům chtěl předhazovat každé rajče a papriku (původ Amerika) nebo zrnko rýže v rizotu (původ Asie, ale do Itálie asi dovezené někdy během renesance z Blízkého východu), to by vás hnali
F42i27l49i63p 26V14r93a42c24o60v44s57k60ý
Zdravím, však jsem psal s nadhledem.... a u té italské je ještě zajímavost, že do světa se rozšířila.... zase z té Ameriky :)
Š87á28r10k87a 35A80n77d10r90l41o66v38á
Je mi jedno, čím se zprasím, jestli je to z Česka nebo ciziny.😀
Skvělý blog, těším se na další.
F90i62l70i35p 12V68r89a61c31o88v11s23k41ý
Díky Šárko, moc jsi mě potěšila :)
J61i26ř80í 21K82o24z31á72k
Je mi celkem jedno, odkud to které jídlo pochází, hlavně když mě chutná!
I79v52a35n42a 88L70a38n44c98e
Právě jsem udělala hrnec hutné zelnˇačky, je tak hustá, že v ní stojí i lžíce. Vařím si podle sebe, takže je narvaná hlávkovým zelím, kyselým zelím, brambory, párky a přihodila jsem tam i červené papriky. Nevařím podle receptů
F27i85l55i73p 63V96r88a17c27o45v65s53k73ý
Miluju zelnačky.... nejradši mám variace na Valašskou kyselicu, s uzeným, klobáskou, švestkami....
J14a95r44o52s90l95a14v 41H77o63r65á57k
Zaměňujete "tradiční" za "původní" - to není totéž.
Je úplně jedno, odkud jsme které jídlo převzali či nepřevzali. O tradiční českou kuchyni se jedná proto, že je u nás dlouhodobě oblíbená, hojně používaná a běžně p(r)odávaná (a nenárokuje si ji nikdo jiný, kde je třeba ještě oblíbenější - jako třeba Rakousko v případě řízku).
A třeba k těm omáčkám - ve Francii jsem byl mnohokrát, v různých částech, ale třeba svíčkovou na smetaně jsem tam tedy nikdy v restauraci na jídelníčku nenašel. O tom, že tradiční česká svíčková se podává s houskovým knedlíkem ani nepíšu...
M34a59r44t11i88n 48R52o21h51o44v67s37k49ý
Četl jsem před lety knihu anglického autora o středoevropské kuchyni. Bohužel si nepamatuji ani název ani autora. Nicméně tam uváděl, že ze všech bežných jídel dnes podávaných je originálně česká pouze ta svíčková na smetaně. Třeba losos tam není považován za běžně podávané jídlo v ČR.
J14i24ř19í 58B15o47č38e96k
už dlouhou dobu si myslím, že by měl někdo vydat nějaký gastronomický zeměpis. kuchyně je to totiž globazilovaná už staletí a to ovlivňování je obrovské. opravte se mě, jestli se pletu. těstoviny nejsou italské, ale asijské. naše knedlíky nejsou úplně originální. hádáme se o ně s Rakouskem a pokud se podíváme po světe, v hodně zemích se vaří něco podobného. a co bylo dřív ? italská pizza nebo francouzský quiche ? celý balkán je ovlivněný Tureckem a Arábií. Amerika je mix celého světa a rozhodně ne jenom hot dog a hamburger, ta je bohatší než si myslíme. nedávno byla diskuze o haluškách. které ale pochází z Valašska..... mě tyto diskuze o jídle baví
P78a41v39e67l 48D32v88o25ř26á68k
Jestli se o české kuchyni chcete něco dozvědět, nahlédněte do kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. První vydání 1825.
Řadu pokrmů dnes neuvaříte, neb potřebné suroviny těžko seženete, třeba raky či šnečí ocásky.
J84a31n51a 83M65e52l32i10š56o38v76á
Ešte som chcela dodať, že je veľmi sympatické, že Vy svoj fortieľ a kulinárske umenie odovzdávate ďalším generáciam
J41a26n85a 77M55e25l13i13š28o80v61á
Ja z každej tej národnej kuchyne mám rada niečo
- Počet článků 675
- Celková karma 21,33
- Průměrná čtenost 2117x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...