Když se člověk vznáší a pak dostane po tlamě
Jsou dny, kdy je vše zalité sluncem, člověku se daří a ten, na obláčku své dokonalé líbeznosti vůbec nevidí blížící se mrak.A kuchař, to je řemeslo provázené otřesy na které žádná škála známých stupnic nestačí.
Pamatuji si v růžových barvách krásnou gtrilovačku na příjemné restaurační zahrádce.Počasí je tak akorát, zapadající sluníčko už jenom šimrá.Uhlíky na grilu krásně žhnou, vůně sena promíchaná s lákavou vůní laskomin, kterými jsme osazenstvo zásobovali.Doprovázené tou nejlahodnější hořkostí na světě, čerstvě načepovanou "Plzničkou".
Chodím mezi stoly, rozdávám úsměvy mixované s recepty a podle reakcí zákazníků jsem vyrostl minimálně na dva metry dvacet.Jako poslední mířím ke stolečku, kde sedí sympatický, starší manželský pár."Jaké je to krásné, když si spolu i po letech, dokážou takhle vyrazit", myslím si a úsměv mi málem trhá koutky ...
"Dobrý večer, doufám, že se vám u nás líbilo a chutnalo vám." Snažím se být až extrémně milý.Paní se ke mně otočí, oči přimhouřené..."No, když to stálo tolik peněz, tak jsem to snědla, ale určitě mi bude špatně minimálně tři dny..."
Bác, rána, bum, vesmír se hroutí... jsem jenom maličký mracvenec, pinožící se po cestičce a někdo mě určitě ještě dneska sezobne...
Nebo jindy.... a vlastně to začalo o pár let dřív, v den, kdy jsem se seznámil se svou paní.Ona moc ráda dobře jí a mě dodnes nepřestalo bavit ji podstrojovat a pokud jí chutná, pak je svět taky zalit letním sluncem, byť se za okny odehrává třebas polární bouře.
A je to pár let, otvíral jsem z pozice šéfkuchaře novou restauraci na spádovém místě pro spoustu potencionálních zákazníků.Krom toho, že jsem jako vzor skromnosti vymyslel úderné heslo, že vaříme líp než babička, nakoupili jsme sadu krásného smaltovaného nádobí na servírování jídel.
Mělo to ohromný úspěch, malé kastrůlky, rendíky, pekáčky, vše na prkýnkách...Nebyla to nejlacinější záležitost, ale v době sdílení jídel na sociálních sítích to byl super marketingový tah, fotilo se o sto šest.
A v právě v malém pekáčku jsem své drahé polovičce naservíroval krásně vypečené kachní stehno (přísahám bylo jako dort potažený tou nejkřupavější kůrčičkou) s nejlepším slaďoučkým červeným zelím jaké si dovete představit a navcrh bramborové placky jako od maminky.
Ten pocit vítězství, to těšení se na pochvaly od strávníka na kterém vám nejvíc záleží...
"A jak to asi mám z toho nesmyslu jíst? Přendej mi to na talíř...", zakabonilo se moje sluníčko...
Křup, to prasklo moje srdce a tssss duše uletěla....
Jestli z těchto příběhů plyne nějaké poučení? Nevím, každopádně já se nepoučil a když jsem sám se sebou spokojený, tak do toho jdu zas a znova naplno.
Díky a ahoj Filip.
Filip Vracovský
Co všechno, může zákazník najít v jídelním lístku a nemusí z toho být dvakrát moudrý...
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
O prázdninách, na cestách a během dovolených se v restauracích stravujeme většinou víc než jindy... Třeba se vám pár mých slov bude hodit ...
Filip Vracovský
Místo rumu kousek melounu ? To nic, to se ti jen mění preference. Ty starej vole...
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
... není třeba hned propadat panice. Ale za menší zamyšlení to určitě stojí. A nebyl bych to já, kdych do něj nezamotal i pár dalších věcí...
Filip Vracovský
Všem nám schází zakouřená putyka...
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
To je pořád řečí o rozdělený společnosti... Tak se mrkneme na to, kde se to kouzlo spojování ztratilo...
Filip Vracovský
Jaké jsou Ukrajinské děti?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
Po skoro dvou desítkách let kdy jsem zjistil, že je fajn pomáhat Ukrajincům tak nějak celkově , mám za sebou dva roky výuky ...
Filip Vracovský
Drazí soudruzi !
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/21/04/30242/w230/Bf449440.jpeg)
Pár slov nejen o skvělém filmu ruské režisérské legendy . Byť dílo samotné je strhující výpovědí o jednom z dílků skládačky...
Další články autora |
Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu
Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...
Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí
Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...
Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody
Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...
600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů
Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...
Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr
Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...
Soud projedná případ muže, který raboval na Ukrajině. Hrozí mu až třicet let
Šestadvacetiletý Čech působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu Karpatská Sič....
Německý policista ukradl od nehody 180 kilo čedaru. Neukusoval jsem, bránil se
Německý policista, který byl propuštěn kvůli krádeži 180 kilogramů čedaru z místa nehody, kde...
Ve vlaku v Japonsku jezdil 12 hodin mrtvý muž. Všimli si ho až v depu
Ve vlaku v Japonsku jezdilo 12 hodin na tratích kolem Tokia tělo cestujícího, který cestou zemřel....
Rok podle NCOZ: Šíří se u nás ruské narativy, pro migranty jsme tranzitní země
Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) vloni zahájila 59 trestních stíhání a obvinila...
- Počet článků 677
- Celková karma 21,01
- Průměrná čtenost 2116x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...