Jarní závitky jen v ilegalitě. Co Vídeňský řízek?

V tažení za vyrovnáváním historických křivd došlo na ty nejhorší... na kuchaře. Co si budeme povídat, bylo na čase.

Ano, ano. Konečně na nás došlo. Nic nepomohlo, že kuchařina už dávno není jen o bílých rondonech. Já jako jeden z mastodontů tohoto řemesla, jsem ještě včera tvrdil, že seriózní kuchař má být bílý. Nikoli tedy nutně barvou pleti, ale rondonu. Dneska mi konečně sklaplo. Nejprve jsem myslel, že se jedná o vtip, ovšem prokliknutí na odkazy v tomto článku ukazuje, že se nejedná ani o humor, ani o opožděnou reakci na Apríla.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/bon-appetit-rasismus.A200627_150136_zahranicni_knn

 

Po kácení soch, odstraňování nebezpečných knih, filmů a vůbec čehokoliv dochází i na gastronomii. Poklekat nikde nebudu (už bych nemusel vstát),  ale posypat si hlavu popelem musím. I já se přiznám, že jsem fušoval do jídla jiných kultur. Mám rád kuchyně asijské a mám nejen rád, ale celkem i ovládám, třeba Kreolskou kuchyni. Leckdy jsem se s ní i  veřejně předváděl, aniž bych jediný mrzký peníz odvedl na konta potomků zotročených národů z jejichž tradic vzešla. Navíc mě vůbec nebylo stydno, si za tyto své exhibice na zádech otroků fakturovat vlastní zisk. Nic mě neomlouvá, že mám v Bolívii indiánskou kmotřenku, z Bolivijské kuchyně jsem za úplatu já bloud nevařil nic.

Abych do budoucna předešel dalším nechutnostem z mé strany a případně zmatkům, mám ještě několik nejasností. Chápu, že mimo obilných kaší, vepřového, říčních ryb, raků, potažmo tuzemského ovoce, či zeleniny nesmím již nic dalšího do veřejně předváděných receptů použít. To je totiž tradiční Česká kuchyně.  Ale co třeba Vídeňský řízeček můj milovaný? Vždyť Vídeň nás podle mnohých tak krutě utiskovala, nemělo by být za jeho vaření ještě vybíráno nějaké bolestné? Nebo naopak, neměla by se pllatit válečná reparace Italům, kterým ho náš český vojevůdce Radecký ve jménu Monarchie uloupil ? A to pokaždé, když ho vylovím z pánve? Co perkelt, , vždyť Uhři tiskli bratry Slováky tak, až národ málem dodýchal?  Inu, je toho ještě spoustu co bude třeba doladit.

Jednu věc vím, ale jistě. Jestliže jsem ještě včera v diskuzi plánoval jak se od svých Vietnamských studentů naučím dokonale svá oblíbená jídla, raději to dělat nebudu. Ještě by mě napadlo vařit to někde veřejně a bylo by na průšvih zaděláno...

P.S. Vždycky si říkám, že mě už nic nepřekvapí, ale...

 

Díky a ahoj Filip.

 

Písnička nemá s blogem zdánlivě nic společného, ale paní Jarmilka by měla včera narozky, a zároveň se jedná o malou omluvu zotročeným Moravanům a Slezanům.

 

 

Autor: Filip Vracovský | neděle 28.6.2020 16:03 | karma článku: 44,08 | přečteno: 8614x

Další články autora

Filip Vracovský

Proč už se na volby netěším...

Končí krásný letní den. Z praktických „závěreček“ nám na škole zbývá zítra posledních pár „kousků“... Pohoda... To by bylo, abych si ji svým dumáním nezkazil...

12.6.2025 v 20:53 | Karma: 18,44 | Přečteno: 430x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Příběhy básní a krvavá něha básnířek

Pondělní malování slovem pro náhodné hosty i stálé zákazníky. Romantika a láska z divočejších časů. Taky kapka násilí...

9.6.2025 v 17:48 | Karma: 6,45 | Přečteno: 166x | Diskuse | Poezie a próza

Filip Vracovský

Taky už u vás město zmasakrovalo trávníky a zatočilo s kytkama?

Trošku vážně na neděli. Nejenom o sečení trávy v parcích a mezi domy... Taky trochu o nás všech jak to vnímám právě teď.

8.6.2025 v 5:55 | Karma: 20,76 | Přečteno: 556x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Po padesátce už nemáš na sny nárok pitomče !

Tak takhle přísnej na sebe jsem někdy, když se o mě pokouší splín. Nikdy to ale netrvá dlouho. Na to se mám moc rád .

7.6.2025 v 4:51 | Karma: 16,02 | Přečteno: 342x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Otázka pro kouzelné sluchátko. Haló, haló... Proč je lidí v gastru málo ?

A dá se s tím do budoucna něco dělat ? Nejenom tohle mám dneska na jazyku. Úplně smutný blog nečekejte...

4.6.2025 v 7:16 | Karma: 11,47 | Přečteno: 600x | Diskuse | Společnost

Nejčtenější

Chlípní rudoarmějci na lovu. Slavný fotograf nafotil tutlanou sexualitu v SSSR

11. června 2025

Seriál Jen rok po Stalinově smrti dorazil do Sovětského svazu Henri Cartier-Bresson. Slavný francouzský...

Koruny místo eur. Reebok nabízel oblečení za hubičku, Češi zběsile nakupovali

8. června 2025  17:40,  aktualizováno  18:49

Za neobvykle nízké ceny nabízel oblečení internetový obchod značky Reebok. V sekci „výprodej“ na...

V Indii se zřítil letoun s 242 lidmi mířící do Británie, dopadl na lékařskou ubytovnu

12. června 2025  10:55,  aktualizováno  16:42

Letadlo společnosti Air India s 242 lidmi na palubě mířící do Británie se krátce po startu zřítilo...

Na Rakovnicku boural známý podnikatel a miliardář. Řidič druhého auta zemřel

6. června 2025  16:50,  aktualizováno  17:10

Při tragické nehodě ve středu 4. června u Nového Strašecí na Rakovnicku se těžce zranil jeden z...

Trefili jsme Rusům základnu s letouny, které jim ještě zbyly, hlásí Ukrajinci

6. června 2025  10:46

Sledujeme online Ukrajinská armáda oznámila, že zasáhla vojenská letiště v ruském Engelsu a Ďagilevu a sklad...

Írán v odvetě odpálil na Izrael stovku raket, po celé zemi zněly sirény

13. června 2025  18:19,  aktualizováno  14.6

Sledujeme online Írán v pátek večer odpálil na Izrael asi 150 raket, uvedla izraelská média s odkazem na armádu. Po...

Zelenina na stánku, prodavač nikde. Lidé zaplatí sami, nebojí se farmářka

14. června 2025

Mladá farmářka Hana Sahulová Součková se rozhodla k ojedinělému kroku. Svou zeleninu a bylinky z...

„Chtěla jsi bydlet, tak bydlíš ve vile.“ Jak žije aktér bitcoinové kauzy Jiřikovský

14. června 2025

Premium Tomáš Jiřikovský, odsouzený provozovatel darknetového tržiště, nakupoval přes příbuzné luxusní auta...

Vstávat! Právě začala válka s Íránem. Jak se v Izraeli připravují na odvetu

14. června 2025

Premium Od naší spolupracovnice v Izraeli Ticho noci přerušily sirény a výzvy k úkrytu. Izrael spustil útok na íránský jaderný program,...

  • Počet článků 758
  • Celková karma 18,92
  • Průměrná čtenost 2061x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.