Je to podle mne tak, jak zaznělo níže v diskusi - kdo jiný, než Miroslav Kalousek, má v současné době šanci založit novou stranu a uspět s ní?

Foto

Klidně se může stát, že Kalousek po žních půjde k Turkovi

Foto

Domnívám se, že Miroslav Kalousek se ještě v naší velké politice znovu objeví. Na kandidátku SPOLU do EP ho nepustili stejně jako Hayato Okamuru z KDU-ČSL. Prý by to mohli preferenčními hlasy přeskákat kandidáty na vyšších místech kandidátky. Přitom starý intrikán Miloš Zeman se vyjádřil: "Kdyby byla Markéta Pekarová Adamová chytrá, tak by Kalouska na tu kandidátku dali. A pokud by ho do EP zvolili, byl by odklizen do Bruselu a už by nezlobil."

Kalousek nyní jistě pochopil, že ho nepustí ani na případnou kandidátku SPOLU do poslanecké sněmovny. Přitom Kalousek sám prosazoval vznik koalice SPOLU a pro její úspěch se předčasně vzdal mandátu v poslanecké sněmovně a rozhodl se v roce 2021 tam už nekandidovat. Inu, vděku se v politice nedočkáš.

Ale zdá se, že Kalousek hledá cesty, jak se do velké politiky vrátit a ví, že přes TOP 09 to už nepůjde - s paní předsedkyní se zrovna nemusí. Nabízí se ale jiné řešení. V KDU-ČSL teď asi budou hledat nového předsedu a nikdo se na tuto funkci příliš nehrne. Přitom Kalousek byl jejím členem dlouho a zná ji. Jednou dobu byl i jejím předsedou a nevedl si špatně. KDU-ČSL je teď na tom s volebními preferencemi bídně a potřebovala by odvážný radikální krok, který by ji znovu nakopl nahoru. Tím by mohl být Kalousek znovu na čele strany. Zhoršení volebních preferencí to už ani přinést nemůže. Toto řešení by i znamenalo, že Kalousek se už nebude pokoušet vytvářet vznik nějakého nového politického subjektu, což by mohlo koalici SPOLU zkomplikovat život.

JK

Úvaha je to jistě zajímavá, ale nemyslím si, že reálná. Oni by si ho tam asi nepustili. Pokud se bude chtít vrátit do vrcholné politiky, tak mu asi nezbyde nic jiného, než založit vlastní, novou stranu. Ale zase komu jinému by se to mohlo povést a mít úspěch?

  • Počet článků 674
  • Celková karma 20,42
  • Průměrná čtenost 2112x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik