Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Ten, co slaví každý den

Život je chvíle k oslavě. Není třeba čekat na nějakou zvláštní příležitost, na slunečný den bez mráčku či oficiální svátek. Skutečná oslava vychází z radosti prožívané hluboko uvnitř.

Včera mě přítel vzal na setkání s mužem, kterého zná z mládí, kdy se potkávali v duálním slalomu na kole. Na první pohled dle oblečení bych řekla, že je to skejťák. Nenápadný muž spíš menšího vzrůstu, opálený se zarostlou tváří, v níž bylo vepsáno, že už tady v tomto životě něco zažil. Nicméně jeho hlas zněl velmi mladě, a přestože se svěřil, že aktuálně doléčuje poměrně vážné zranění, z jeho projevu bylo znát, že v žilách mu stále koluje krev, kterou by mu leckterý mladík mohl závidět.

Aktuálně jezdí po republice, kde se od dubna promítá celovečerní film, jehož je hlavní postavou, a který mapuje MTB scénu jeho očima. Natočil jej Martin Vrbický, který prý po jeho dokončení prohlásil, že nikdy v životě už žádný takový dokument točit nechce. ;-)

Jak vidím Michala já po shlédnutí toho filmu? Je to úkaz. Neobroušený diamant. Ďábel. Neřízená střela. Ač žil v podstatě nezřízeným životem, jemuž vévodily drogy, alkohol, párty a extrémní sport, a dalo by se říct, že na jeho chování bylo cosi ďábelského, tak z jistého úhlu pohledu je to jeho počínání naprosto čisté. Svým způsobem blázen. Žádné pokrytectví, hraní si na něco či na někoho, prostě ryzí Michal. Žil a nejspíš stále žije tak, jak to cítil/cítí bez ohledu na nějaké standardy a normy.

Asi by to tady byla džungle, kdybychom takhle žili všichni, ;-) ale mohlo by to být horší než je to teď? Nemyslím si. Za tím, co je tady teď, je honba za mocí a penězi, a jde o to, kdo si urve víc. Michalův záměr je oproti tomu čistý. Je za ním vášeň, možná až posedlost, ale v podstatě jediné, o co mu celou dobu jde, je čistá radost z překonávání limitů. To, co dělá, je skutečně on. Nic nepředstírá. Na nic si nehraje. To, co dělá, ho baví, žije tím, a tak je skutečně tím, co slaví každý den.

Ve filmu jsou vidět začátky MTB, kdy jezdci sjížděli prudké kopce náročným terénem na kolech, které tomu absolutně nebyly uzpůsobené. Jeden z jedců se vtipně vyjádřil, že sjížděli kopec na splašeném zábradlí. Jsou tam vidět hrůzně vyhlížející pády, po kterých se jezdci zvedají ze země a snaží se narovnat svůj zkroucený stroj s nezlomnou vůlí závod dokončit. Nevěděla jsem, jestli se mám smát nebo brečet dojetím nad tím, jak se zoufale snaží z osmičky, kterou si z kola udělali, vyčarovat zpět funkční kolo. Prostě závodníci tělem i duší. To už se dnes také často nevidí.

Z filmu je zřejmé, že Michal často balancoval na hraně mezi životem a smrtí. Za svojí kariéru jezdce utrpěl dvacet zlomenin, což z pohledu běžného člověka je dost, ale vzhledem k tomu, co jsem ve filmu viděla, se spíš divím, že to všechno přežil. Ve filmu hovoří i další osobnosti z Michalovy generace, kteří tu dobu prožili s ním. Z českých legend třeba Tomáš Slavík, Michal Prokop a Richard Gasperotti, ze zahraniční špičky Kanaďané Richie Schley a Brett Tippie, kteří ve filmu vzpomínají na to, jak se na tehdy nejšílenějším závodu v americkém Utahu, který v té době neměl ve světě obdoby, a kde do té doby závodili vesměs Američané a Kanaďani, objevil zcela neznámý závodník z východní Evropy a okamžitě si je svojí stylovou jízdou získal. Za mladší generaci svůj pohled na Michala ve filmu sdílí i Eva Samková.

Ve filmu mluví také Michalova partnerka, která jeho život vykresluje zase z úplně jiné strany, a to z pohledu ženy, jež je matkou jeho dvou dětí, a která na něj čekala doma, zatímco on si žil svůj příběh legendárního jezdce, který žil od párty k párty a ocital se nejen na hranici zákona ale i života a smrti. I přestože má pro Michalovu vášeň velké pochopení, je jasné, že byla vystavována nelehkým zkouškám, což je vidět i ve filmu, kdy při vzpomínce na některé věci z minulosti jen stěží zadržovala slzy. Určitě není lehké s takovým člověkem žít, ale zároveň je těžké ho i nemilovat.

I po mé tváři včera tekly slzy. To, co jsem ve filmu viděla, mě hluboce oslovilo. Ničeho se nebát a jít vždy a za každé situace tam, kam to člověka táhne, i když cesta vede přes peklo. Taková autentičnost se u lidí jen málo vidí. Blázen, který celý svůj život zasvětil své vášni, a vše, co kdy dělal, dělal naplno. Jezdec beze strachu, pařmen, neskutečný srdcař. Michal Maroši, ten, co slaví každý den.

Film rozhodně doporučuji. Já se na něj ráda podívám i víckrát. Pro přiblížení pro ty, kdo jste se s tímto pojmem ještě nesetkali, níže uvádím pár odkazů.

____________________________________________________________________

Poznámka pod čarou: Jakákoliv podobnost s Čoudkem od Davida S. je čistě náhodná. ;-)

Ten co slaví každý den (tencoslavikazdyden.cz)

Autor: Iva Votočková | sobota 18.5.2024 18:26 | karma článku: 9,12 | přečteno: 197x
  • Další články autora

Iva Votočková

O bohatství

Bohatství je hodnota uvnitř nás. Je to schopnost naplnit svůj život tím, co je nám vlastní a přirozené, pro co jsme se narodili, a užívat si radost, kterou nám to přináší.

21.6.2024 v 8:38 | Karma: 8,57 | Přečteno: 156x | Diskuse | Společnost

Iva Votočková

Vocaď až pocaď aneb né, nemusim nic.

Jak se říká, vše zlé je pro něco dobré. Každé vykročení z komfortní zóny zpravidla něco přinese, a něco bývá vždy více než nic, neboť v sobě nese minimálně nějaké poznání.

12.6.2024 v 21:17 | Karma: 12,93 | Přečteno: 376x | Diskuse | Ostatní

Iva Votočková

Válka nebo láska? Aneb kořeny na kole kořena prověří.

Jak se říká, vše zlé je pro něco dobré. Každé vykročení z komfortní zóny zpravidla něco přinese, a něco bývá vždy více než nic, neboť v sobě nese minimálně nějaké poznání. Toto je zpověď jedné cyklo.......

10.6.2024 v 17:00 | Karma: 13,97 | Přečteno: 256x | Diskuse | Ostatní

Iva Votočková

Povadlá prsa, tricáky i zadky

Povadlá prsa, tricáky i zadky to je úděl nás všech, a pokud se z toho nechceme zbláznit, nezbývá než ten fakt přijmout. Gravitace zemská je potvůrka. ;-)

5.6.2024 v 23:16 | Karma: 28,63 | Přečteno: 3411x | Diskuse | Ostatní

Iva Votočková

Mimozemšťanka na trati

Není těžké užívat si život, když sluníčko svítí, ale je naprosto nezbytné umět si ho užít, když je slunce schované za černými mraky. A tak v sobotu vypustili mimozemšťanku na závodní trať v Lužických horách.

3.6.2024 v 16:30 | Karma: 14,00 | Přečteno: 352x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 13,69
  • Průměrná čtenost 642x
JednoDuše jsem.