Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidskost je naší doménou

Nepotřebujeme žádný pseudosystém s těmi jeho "jistotami". To mi opakovaně ukazuje Dávidova matka a to se teď projevilo i v souvislosti se sbírkou pro Martínka, na jehož operaci se v rekordním čase vybralo přes 100 milionů korun.

Vím, že už s Dávidem trochu spamuju, ale nemůžu si pomoct. Ta rodina mě svým přístupem k životu nepřestává fascinovat. Nenápadní lidé spíš malého vzrůstu, na první pohled působí spíš zakřiknutě, ale v té jejich "obyčejnosti" je taková síla, která mě prostě posazuje na zadek. S nimi jako by vytryskl v mém životě pramen čisté průzračné vody, která přináší prozření všem, kdo se jí napijí. 

Dávid je zpět. Navštívila mě jeho matka. "Zlatá, přišla jsem vám jen říct, že jsme zpět." Neubránila jsem se návalu radosti a objala jsem ji. Pozvala jsem ji dál, aby mi jen v rychlosti řekla, jak to celé zvládli.

Spěchala. Dostala od naší primářky tip na nějaký preparát, který by mohl Dávidovi pomoct zregenerovat, tak měla nakročeno do lékárny. Pak musí ještě absolvovat cestu vlakem, neboť auto má na parkovišti 25 km odtud, protože z nemocnice přijela k nám s Dávidem sanitou. Připomínám jen, že Dávid není standardní 18letý mladík. Je po těžkém úrazu mozku, a proto péče, kterou mu matka dává, není nikterak přehnaná. On je ve stavu, kdy ji opravdu potřebuje, neboť úplně nerozumí tomu, co se s ním děje, a jakýkoliv výstup z každodenního stereotypu ho rozruší, což mu následně způsobuje zdravotní komplikace.

Opět jsem se dozvěděla jen samou chválu na lékaře a zdravotnický personál. Dle matky všechno běželo jak na drátkách. No, jak by ne. "Představte si, přijeli jsme tam. Dávida dali na pokoj, tam byli čtyři další muži, samí takoví o hodně starší a mezi nimi náš Dávid. Bylo mu zle a měl vysoké horečky, které se nedařilo srazit. I prosila jsem lékaře, že potřebujeme být u Dávida, aby věděl, že jsme tam s ním. Říkala jsem jim, že jim se vším pomůžu, o Dávida se budu starat, jen ať mě u něho nechají. Lékař mi slíbil, že to nějak vymyslí."

"Najednou přišli, vzali Dávida a řekli nám, ať jdeme taky. Představte si, přestěhovali Dávida na ženské oddělení, abych tam s ním mohla být. Toto oddělení prý nemají plně obsazené, takže nám dali pokoj, na kterém jsme byli jen my a mohli jsme tam s Dávidem být buď já nebo tatínek. Chápete to? Všichni se na nás tak dívali, co se děje, však jsme tu cizí, a tolik rozruchu kolem nás. No, byli tam zlatí k nám. Všichni se o nás tak starali. Já jsem Dávida celé noci převlékala, bo se v horečkách velmi potil. Když mu dotekla kapačka, volala jsem sestry, a daly jsme mu novou, a tak jsme všichni spolupracovali. Bylo to náročné. V noci jsem byla tam a starala se o něj a ráno jsem odtamtud odjížděla do práce, ale zvládli jsme to."

Jak už jsem psala v jednom svém blogu, žena, pro kterou žádné dveře nejsou zamčené, a celé je to jen o lidské opravdovosti. Ona se nikdy ničeho nedomáhá, a přesto je jí splněno vše, co si přeje. Neodolal jí lékař tehdy poprvé, když ho prosila, aby ji pustil k synovi, který bojuje po operaci o život. Její prosby vyslyšel i jiný lékař nyní, když si přála být u něj ve chvílích, kdy mu bylo těžko.

Nikdy se ničeho nedomáhá. Ona jen nechává volný průběh tomu, co se děje. Všemu dává průchod, ale zároveň to nedramatizuje, pouze v tom je plně přítomná a při tom sděluje, co v danou chvíli potřebuje. A protože je v tom naprostá čistota, žádný kalkul, žádný tlak, žádná stížnost, jen pokora a prosté prožívání strachu o svého syna a čistá mateřská touha udělat maximum pro to, aby se z té šlamastiky dostal, vesmírné síly se spojí a udělají vše pro to, aby jí to bylo umožněno. Tak prosté to je. Lidé ji slyší, protože to, co k nim vysílá, je čisté. Je za tím čistá láska k synovi. Nic míň a nic víc. 

Je vám to povědomé? Ano, přesně tak zafungovala i sbírka, která nyní zacloumala celým Českem. Sbírka pro Martínka, na jehož operaci se v rekordním čase vybralo přes 100 milionů korun. Stejně tak to funguje při přírodních katastrofách. Lidé, kterým se děje něco takového, jsou sraženi na kolena. V danou chvíli tady stojí "nazí" a bezbranní a odkázání na pomoc zvnějšku. Není tam žádný kalkul, pouze odevzdanost a velká prosba moct dál žít svůj život. Je to čisté, neposkvrněné touhou po nějakém osobním prospěchu, a právě ta opravdovost a čistota v nás probouzejí lásku a otevírají naše srdce. V kontrastu s tím vidíme, jak všechny naše problémy jsou najednou malicherné ve srovnání s tím, co nyní žijí oni, a proto slyšíme ty prosby a reagujeme na ně. Celý vesmír se spojí.

Tady vidíme, jakou máme sílu. Tady vidíme, že nepotřebujeme žádný pseudosystém s těmi jeho slavnými "jistotami". Když otevřeme svá srdce, přesně víme, co máme dělat, a potom se dějí i zázraky.

No, a taky se nám tady ukazuje to, že nikdy nevíme, co je za událostmi, které se dějí. Některé duše přišly na tento svět vyloženě se záměrem otevřít naše srdce. Stráví tady s námi krátkou chvíli, ale zanechají nám tu zde velké poselství. Některé události, ne-li všechny, se dějí se záměrem otevřít naše srdce. Z naší nízké lidské perspektivy se mnohdy zdá, že se děje tragédie, zlo, nespravedlnost, ale ve skutečnosti za tím vším je láska a vzkaz pro nás. "Lidé, otevřete vaše srdce."

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Votočková | čtvrtek 28.9.2023 12:15 | karma článku: 15,41 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Iva Votočková

Já a Vesmír: Když jsem se stěhovala.

Poslední dny jsem si několikrát sáhla až na dno svých sil. Sešlo se toho mnoho najednou. Vážné onemocnění mojí mamky. Bouřlivý průběh puberty mé dcery. No, a k tomu všemu přišlo ještě stěhování.

7.5.2024 v 18:29 | Karma: 2,28 | Přečteno: 58x | Diskuse| Ostatní

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

11.4.2024 v 17:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno 

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Studenty protestující za Gazu měsíce trénovaly skupiny napojené na Hamás

7. května 2024

Premium Masivní demonstrace za konec bojů v palestinském Pásmu Gazy, jež se v posledních týdnech rozlily po...

Nového děkana po Ševčíkovi na VŠE nezvolili, jediný zájemce to očekával

7. května 2024  16:05,  aktualizováno  19:56

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) nového děkana v...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  19:29

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 12,21
  • Průměrná čtenost 633x
JednoDuše jsem.