Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo že to volá? Úklid nebo sex?

S chutí uklízet je to stejné jako s chutí na sex. Někdy je a jindy není. Časy, kdy jsem se nutila do sexu, jsou pryč, a vypadá to, že stejně to budu mít i s úklidem. Počkám si na volání. Mám ráda pořádek, takže ono to přijde.

Na cestě z práce jsem doma vyzvedla dceru a jely jsme spolu nakoupit. "Jak se máš?" zeptala jsem se jí. "Jo, dobře." odpověděla mi uvolněně, a na jejím rozpoložení bylo dost znát, že se dnes nemusela potýkat s žádnou formální autoritou. Nebyla ve škole, mají podzimní prázdniny.

"A jak se máš ty?" odehrála míček na moji stranu hřiště. "Mám se taky dobře, akorát se mi vůbec nic nechce." postěžovala jsem si. "Tak v tomhle počasí se toho ani moc dělat nedá." zkonstatovala ona a dívala se přitom z okna ven. "Dá se třeba uklízet, žehlit a tak." uvedla jsem ji do reality. "Aha." na to ona bez zájmu.

Kolik se toho dá říct třemi písmeny: To mi nedošlo, že když je venku nevlídno, i tak může člověk pořád něco dělat, ale vlastně je mi to jedno, protože tohle já fakt dělat nebudu, nechce se mi. 

Co na to říct? Namísto toho, abych ji poučila o tom, že u ní v pokoji by si to trochu její péče zasloužilo, a že své oblečení by si taky mohla vyžehlit sama, jsem se pokusila podívat se na to z jejího úhlu pohledu a nechala jsem to v sobě pracovat. 

Na cestě z nákupu domů dcera zase z auta sledovala ten ukázkový podzimní nečas venku a bylo na ní vidět, že si ten pohled vyloženě užívá. Pak následoval krátký proslov. "Podzim je teď asi moje nejoblíbenější roční období. Tohle počasí je totiž jako stvořený pro to zapálit si svíčku, uvařit si čaj, vlézt si pod deku a pustit si nějakej romanťák nebo pohádku." Pak se na chvíli odmlčela a po chvíli trochu s otazníkem ještě dodala: "I vánoční koledy už by se daly?"

Bylo to jako bych uslyšela samu sebe, až na ty vánoční koledy teda, ale výjimečně to nebyla má samomluva. Chvíli jsem od volantu skenovala její mimiku ve tváři, jestli to není jen nějaký humor od ní zase, nějaká parodie na matku nebo tak něco, ale zcela výjimečně ne, myslela to vážně. A v tu chvíli jsem si řekla, vždyť má recht ta holka moje. Já se na to taky můžu vykašlat. 

Doma jsem uklidila nákup. Zapálila jsem svíčky, udělala si kávičku, pohodlně jsem se usadila na gauč, zabalila jsem se do deky, a když jsem svoji kávu dopila, přesunula jsem se plynule do vodorovné polohy. Ač odpoledne bylo ještě mladé, bylo takové příjemné přítmí. Poslouchala jsem, jak venku prší, sledovala jsem poskakující plamínky svíček, užívala jsem si, že jsem doma v teple a mám pohodu a přitom jsem usnula.

Spala jsem krásné dvě hodiny. Když jsem otevřela oči, ozval se hlas v mé hlavě, jestli to jako není blbý v pátek odpoledne takhle lenošit. No, rozhodla jsem se si to nevyčítat ale naopak si to užít. Z minulosti jsou v nás zakořeněné různé stereotypy, které nám říkají, že odpočívat můžeme, až když je vše hotovo. No, ve skutečnosti je to tak, že jaké si to uděláme, takové to máme. 

Mám už vyzkoušené, že když člověk respektuje své nastavení a netlačí pořád někde na pilu, tak ono to pak jde všechno v takové příjemné lehkosti. Když respektuje pocit, který nabádá k lenošení a poslechne ho, aniž by si to nicnedělání vyčítal, pak přitom načerpá energii, která se potom zpětně promítne do jeho chuti zase něco dělat.

Pak baví i to uklízení, alespoň mě ano. A ono si mě to opravdu vždy samo zavolá. Dá se na to spolehnout. Jen to není pokaždé v sobotu, jak jsme to měli zavedené u nás doma, když jsem byla ještě dítě. Přichází to různě. Sex taky nemám pravidelně každou středu, že jo. Prostě si mě to zavolá, kdy se tomu chce a nehledí to moc na kalendář. Tak s uklízením je to stejné. I se žehlením! Se vším prostě! A dnes zkrátka není ten den! ;-)

Tak já budu končit. Dcera nám totiž vybrala ten romanťák. ;-) Tak mějte krásný páteček a zkuste taky nicnedělání, je to výživné a osvobozující, když si ho člověk umí dopřát bez výčitek. 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Votočková | pátek 27.10.2023 21:10 | karma článku: 20,50 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Iva Votočková

Já a Vesmír: Když jsem se stěhovala.

Poslední dny jsem si několikrát sáhla až na dno svých sil. Sešlo se toho mnoho najednou. Vážné onemocnění mojí mamky. Bouřlivý průběh puberty mé dcery. No, a k tomu všemu přišlo ještě stěhování.

7.5.2024 v 18:29 | Karma: 9,22 | Přečteno: 284x | Diskuse| Ostatní

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

11.4.2024 v 17:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 13,05
  • Průměrná čtenost 633x
JednoDuše jsem.