Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Červená karta od čtenářů za neumožnění diskuze

Dávám k dispozici výsledek malého průzkumu toho, jak návštěvníci blogu nahlíží na články bez diskuze. 

Před pár dny mě bloger Jan T., věřím, že přátelsky popošťouchl svým blogem Články o lidství a bez diskuze? z důvodu toho, že jsem já u svých blogů přestala otevírat diskuzi. Náznak předjímání mých důvodů, které k tomu mám, i těch pár nálepek, co mi dal v diskuzi pod článkem, přehlížím, neboť už o sobě nějakou dobu víme a pár diskuzí už jsme spolu měli, a proto věřím, že záměr jeho článku byl v podstatě čistý. Jeho cílem nebylo hodnotit mě a postavit na pranýř, nýbrž přivést mě k zamyšlení, jestli to není škoda, že diskuzi neotevírám. ;-)

Reakcí na jeho blog byl můj článek Bez diskuzí!, ve kterém jsem nastínila, jak na diskutování pod články nahlížím. Těžko říct, jestli byl pochopen správně. Filtry, přes které se na svět díváme, zkreslují vše, co vnímáme svými smysly, a tak si má slova určitě každý vysvětlil po svém. To je realita, tak se to prostě děje a nenaděláme s tím nic. Denně se milionkrát ztrácíme ve vlastním matrixu. Je tedy možné, že někoho jsem nepřekvapila, dalšího jsem zklamala a jiného zase naopak překvapila příjemně či nemile. To je život.

Pro mě z té diskuze vystoupily zajímavé skutečnosti, a malý vzorek toho, jak na články bez diskuzí nahlížíte vy, vám níže dávám k dispozici. 

Převládající názor:

Převážná většina návštěvníků blogu je toho názoru, že když mají zájem zareagovat a zjistí, že jim to autor neumožňuje, pak si autor nezaslouží nic jiného než ignoraci. Článek si třeba přečtou, když je téma pro ně zajímavé, ale karmu autorovi nezvýší. 

K tomuto no comment:

Objevily se tam komentáře od návštěvníků, kteří dospěli k tomu, že čtení článků je ztráta času, a tak chodí rovnou do diskuze. Z bližšího vysvětlení některých z nich jsem pak pochopila, že diskuzi mají tak trochu za pavlač. 

Názory, za které jsem vděčná:

Dva názory, za které jsem vděčná, a se kterými souzním, budu citovat, tedy část názoru. Snad se na mě jejich autoři nebudou zlobit.

"Respektuji pohled autorky, a přijde mi zvláštní vyhýbat se blogům jen proto, že mají uzavřenou diskuzi. Osobně dávám diskuzi svobodu, totéž dopřávám ostatním, a zároveň případný opačný postoj nemá na můj zájem o čtení článku prakticky žádný vliv. Ti diskutující, kteří sami články nepíší, se svobodně rozhodli pouze diskutovat. Toto jejich právo nikdo nezpochybňuje. Kritická slova na adresu autorů neumožňujících diskuzi jsou impertinence."

"Čtu články bez ohledu na možnost diskuse, protože mne zajímá obsah. Nejsem dotčen nemožností komentovat, protože důvody autora k uzavření diskuze neznám a, jak píšete, může jich být x. Předjímat či domýšlet u někoho ty důvody považuji za neslušné, neboť to je jeho srozumitelné právo. Z autorství článku mi nevyplývá povinnost umožnit diskuzi, natož poskytovat zábavu případným trollům. Čtu články bez ohledu na možnost diskuze, protože mne zajímá obsah."

 

Některým čtenářům přijde škoda, když autor článku diskuzi neotevře. Rádi by mu zanechali komentář, ale nemohou, což je pro ně údajně tak zásadní, že si proto blog ani nepřečtou. Nepoužili tak silná slova jako že si autor nezaslouží jejich zájem, ale co za tím skutečně je, vědí jen oni sami, pokud mají koule na to si to přiznat. ;-)

Někteří návštěvníci blogu dokonce očekávají, že autor článku nejen otevře diskuzi, ale také se jí aktivně účastní, minimálně dá ke komentáři hodnocení, aby čtenář věděl, že se jím autor zabýval, a pokud tak z nějakého důvodu nemůže nebo nechce učinit, bylo by fajn, kdyby se omluvil. 

 

Já jsem si z této diskuze odnesla mnohé. Děkuji tímto zejména panu Janovi, který mi dal příležitost zamyslet se nad tím, jestli chci mít skutečně diskuzi stále uzavřenou. Děkuji velmi za vás, jež si nekladete podmínky a ctíte pravidlo svobodné volby každého. Souzním, váš přístup mě hřeje u srdce, a je to směr, kterým vede i moje cesta. Děkuji ze srdce všem, kdo jste mě přiměli zamyslet se nad sebou. To je vždy nejcennější. Děkuji vám všem, kdo jste přispěli do diskuze, a věnovali jste mi tak svůj drahocenný čas a energii. 

Zdravím vás všechny, ať jste rozhodnuti zachovat mi přízeň nebo mě opustit. Jestli budu otevírat diskuzi nebo ne, teď nejsem schopná říct, řídím se vždy podle aktuálního pocitu. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Votočková | čtvrtek 5.10.2023 21:43 | karma článku: 17,08 | přečteno: 820x
  • Další články autora

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

11.4.2024 v 17:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Proč se stylizujeme do oběti? Co nám to přináší?

Nikdy se nic neděje jen tak. A ani my lidé nikdy nic neděláme jen tak. Ke všemu máme nějaký důvod, ač je mnohdy skrytý tak dobře, že na něj ani sami nedohlédneme.

7.3.2024 v 17:00 | Karma: 10,84 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  12:29

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  12:26

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Našli jsme odposlech, mysleli Poláci před jednáním vlády. Omyl, šlo o ozvučení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:05

Zařízení, které našly polské bezpečnostní služby v Katovicích v sále, kde se sejde polská vláda,...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 639x
JednoDuše jsem.