Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bez diskuzí!

Množí se ohlasy na téma, proč nepovoluji diskuzi u svých článků. Někteří lidé mají tak silnou potřebu mi sdělit, co si o tom myslí, že si ke mně nacházejí cestu i bez diskuze pod článkem. Završil to blog, ve kterém jsem zmíněná. 

"O tom s tebou nebudu vůbec diskutovat," říkával můj taťka, když jsem s ním polemizovala o věcech, o kterých on polemizovat nehodlal. "Prostě to tak bude a basta!" Jo, a další jeho oblíbená hláška byla. "Dej si na mě majzla!" 

Množí se ohlasy na téma, proč nepovoluji diskuzi u svých článků. Někteří lidé mají tak silnou potřebu mi sdělit, co si o tom myslí, že si ke mně nacházejí cestu i bez diskuze pod článkem. Završil to blog, ve kterém jsem zmíněná. 

Jak jsem již napsala dotyčnému blogerovi, který mě oslovil přímo přes blog, došlo k tomu spontánně, že jsem neotevřela diskusi, když jsem vyprávěla příběhy reálných lidí. Přestože měním jména a nesděluji detaily, abych zachovala jejich anonymitu, v mém srdci jsou to konkrétní lidé, ke kterým chovám úctu, i k jejich příběhu. Cítila jsem to prostě tak, že se nemají vyjadřovat lidé, kteří jejich příběh znají jen z mého vyprávění. Tak došlo k tomu, že jsem nepovolila diskuzi, z úcty k nim a k jejich příběhu, a protože těch článků bylo více za sebou, tak jsem ji měla delší dobu uzavřenou.

A tak jsem zakusila, jaké to je psát v režimu bez diskuze, a zjistila jsem, že je mi v tom vlastně fajn, protože já nepíšu proto, že mám zálibu v diskuzích, píšu proto, že mě baví psát. Když se uvolním do psaní, myšlenky mi tak nějak přirozeně tečou přes prsty na klávesnici, a je to proces, který mě naplňuje. Píšu pro ten pocit, který při tom mám. Jsem to já, když píšu.

Nabízím svůj pohled, když něco napíšu. Možná přináším příležitost k zamyšlení, ale zamýšlet se dá i potichu jsem si tedy do včerejšího dne myslela. Svými články zvu čtenáře na výlet do mého světa. Každý se může svobodně rozhodnout, jestli o ten výlet stojí nebo ne. Nikomu nenutím své názory a nemám potřebu obhajovat svoji pravdu či o ní s někým polemizovat. Jen píšu o svém světě. Je to můj svět, tak proč by někdo zvenku měl mít právo jej hodnotit?

A když jej někdo zhodnotí, ať už negativním nebo pozitivním komentářem, co mi to má dát? Všichni se na okolní svět díváme přes své filtry, které jsou dané tím, kdo jsme, do čeho jsme se narodili, co jsme v životě prožili a jak dobře to všechno, co nám bylo dáno do vínku a co jsme prožili, máme zpracované, a má to tedy vypovídací schopnost pro nás samotné nikoliv pro druhého člověka. Pokud okomentujeme cokoliv, tak vlastně jen ukazujeme, kdo jsme my. Můj vlastní komentář tedy má být pro mě námětem k zamyšlení, ne komentář někoho jiného, neboť jen své hlubiny má smysl objevovat a zkoumat, protože na tom pak můžeme dál stavět svůj život.

Když mě někdo zhejtí, je to o něm. Když mě někdo pochválí, je to o něm. Já si maximálně můžu zpracovat své emoce, když ten hejt či chvála ve mně nějaké emoce probudí, ale jinak s tím nemám nic. Za mě nejčistější je karma. Líbí/nelíbí. I tak je to ale velmi relativní. Co si budeme. Typově se sem moje články úplně nehodí. Většina čtenářů si sem chodí pro jiné čtení, takže i když nemám nejvyšší karmu, nemusí to být nutně tím, že mé psaní není dobré, ale může to být i proto, že lidé si sem chodí pro jiná témata.

Proč sem tedy píšu? Řídím se svým pocitem. Zatím cítím, že tady mám své články uveřejňovat, tak to dělám. Až budu mít pocit, že už je sem dávat nemám, tak je sem dávat nebudu. Mým jediným důvodem je tedy pocit. Článek napíšu také, když přijde pocit. 

Závěrem chci říct už jen to, že jsem vděčná za každé vaše přečtení a za každý "like". To ne že ne. Vlastně mě baví i to, že mnou občas někdo zacloumá stylem, máš hrubku v článku nebo proč máš zavřenou diskuzi. Jako taky byste se na mě mohli úplně vyprdnout, že jo, když mám zavřenou diskuzi, ale to vy ne. Tak vám všem moc děkuji za vaši milou péči a za váš zájem.

Já tu jsem taky a zvyšuju vám karmu, i když vám o tom třeba nedávám vědět. S komentáři to mám totiž stejně. Nedávám komentáře typu: "Byl jsem zde. Fantomas." Když mám chuť, tak něco napíšu, když mě prsty nesvrbí, tak nenapíšu. Takhle to prostě cítím. 

Tímto nechávám diskuzi otevřenou, čímž ale neříkám, že budu diskutovat. Možná ano, možná ne. ;-)

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Votočková | úterý 3.10.2023 20:50 | karma článku: 20,27 | přečteno: 633x
  • Další články autora

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

11.4.2024 v 17:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Proč se stylizujeme do oběti? Co nám to přináší?

Nikdy se nic neděje jen tak. A ani my lidé nikdy nic neděláme jen tak. Ke všemu máme nějaký důvod, ač je mnohdy skrytý tak dobře, že na něj ani sami nedohlédneme.

7.3.2024 v 17:00 | Karma: 10,84 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Egyptě se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:23

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Bezdomovec bránil napadenou ženu, za útok nožem dostal čtrnáct let

7. května 2024  16:35

V opilosti podle obžaloby šestkrát bodl nožem muže, s jehož družkou popíjel v parku na Mendlově...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 639x
JednoDuše jsem.