Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Musí nutně být EU socialistická? Ne, pokud se plně federalizuje.

Dnes a denně čteme ve zprávách o nařízeních a kvótách z Bruselu. Naposledy to byla bitva o název pomazánkového másla, které bruselští úředníci vyhodnotili jako podovodné (s čímž souhlasím). Hodně lidí vnímá současnou EU jako přeregulovaný byrokratický moloch. S tím se také nedá nesouhlasit. Problém je, že se současná podoba socialisticky řízené unie vztahuje na celý projekt evropské integrace. Musí být budoucí EU socialistická ? Jsem přesvědčen, že nikoliv.

Jsem liberál a rád bych viděl Evropu sjednocenou, s jednou federální vládou, armádou, měnou, centrální bankou a jednou zahraniční politikou.  Ideální by byla analogie s USA - Spojené státy Evropské. Se vším, co k tomu patří, včetně malé autonomie jednotlivých členských zemí (v detailech odlišné právo, jazyk, kulturní odlišnosti, lokální hospodářská politika atd.).  Hodně lidí si asi myslí, že to je iluze a že jsem snílek.

Zkusme si ale uvědomit, jaké jsou mechanismy, které nutí jednotivé vlády některých zemí EU, aby se chovaly socialisticky. Je to v prvelikost těchto zemí a pak jejich tradice. Socialistické prvky najdeme v pracovním právu a hospodářství Francie, Německa, Itálie, Španělska i Řecka. V těchto zemích se zhusta dlouhodobě používají kvóty, socialistická ochrana zaměstnanců a odbory a stávka za jakýkoliv nesmysl jsou svaté. V těchto zemích si žádná vl dovolit žádný velký odklon doprava, natožpak rušit sociální výdobytky, jakkoliv nesmyslné. Pokud by to nějaká vláda udělala, má před úřadem kamiony nebo traktory, blokády na dálnicích a v příštích volbách utrpí porážku. Tudíž musí pokračovat v historických nesmyslech.

Současná EU je do značné míry kočkopes. Má sice europarlament a jednu měnu, na druhou komisaři EU (ministři) mají celkem omezené pravomoci a už vůbec nelze mluvit o funkci "prezidenta". Jednotná měna sice existuje, ale každá země má svou centrální banku. Každá země má svou zahraniční politiku a armádu. A tak dále. V tomto slepenci je jasné, že každá země se snaží ze společného urvat, co se dá a velké země válcují malé. Vlády velkých zemí se tak prostě musí chovat, protože jsou voleny ve volbách dotyčného národního státu. Proto do značné míry vznikají problémy typu Řecka, Itálie, Belgie, Španělska, Irska atd. Lokální vlády jen odpovídaly na nezodpovědné požadavky svých voličů.

Teprve až dojde k centralizaci a federalizaci EU, s jedním federálním parlamentem, co kterého budou volit občané v jedněch velkých EU volbách a bude odstraněn národnostní princip, teprve tehdy bude prostor pro to, aby centrální vláda postupně liberalizovala vnitřní trh, odstraňovala kvóty a direktivy. Mechanismus je prostý - francouzský sedlák a německý nebo španělský dělník prostě nebudou mít dost síly tlačit na federální vládu, aby jej chránila. Protože na druhé straně proti němu bude jiná vlivová skupina z jiné země a tlaky se vyrovnají. Navíc velké federální politické strany nebudou tolik závislé na náladách a pocitech lidí v konkrétních zemích. Politika se bude řešit celoevropsky, ne na národním základu. Federální vláda (formovaná na nadnárodním principu) by tedy měla prostor problémy více řezat padni komu padni - prostředí by se nutně liberalizovalo.

Chápu, že budu kritiky rozsápán za živa, ale zkuste na chvíli přistoupit na "moji utopii". Uvidíte, že federální liberální Evropa s relativně malým vládním aparátem není až takový nesmysl, jak se na první pohled zdá - zvláště s každodenními zprávami o úřednících z Brusele. Zkuste to se mnou.

Snad se toho stavu dožiju, myslím, že by se tím nejen stabilizoval kontinent, který díky sporům svých národních států rozpoutal a zažil dvě světové války, ale kultivovala by se i politika na národní úrovni. A zbavili bychom se asi řady malých zamindrákovaných lokálních králů a pimrplat, kteří nám každodenně otravují život. A zdravím pana Matějku.

 

Autor: Petr Voříšek | středa 25.5.2011 7:55 | karma článku: 12,21 | přečteno: 1623x
  • Další články autora

Petr Voříšek

Dvě nutné změny pro boj s korupcí

Na korupci si stěžujeme všichni, dnes a denně čteme o nových protikorupčních opatřeních a stejně často vyplouvají na povrch nové a nové aféry. Českou republiku stojí korupční prostředí poměrně hodně peněz, je dost investorů, kteří z České republiky odešli, když je státní úředníci začali ždímat o úplatky. Stát tak jednak přichází o pověst a peníze zvenku, jednak díky korupci utrácí v investicích řádově více peněz, než by musel. Největší malér ale je, že s korupcí bojují ti, kteří z ní mají současně nejvíce peněz. Je to jako kdyby v Itálii Cosa nostra bojovala proti drogám. Je vůbec cesty ven?

29.9.2011 v 19:54 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Počet výherních automatů není třeba omezovat

Pokaždé mi zůstává rozum stát, když se mluví o regulaci výherních automatů. Ty zlé blikající strojky, do kterých především sociálně slabí nahážou za večer celou svojí podporu, je podle většiny politiků i občanů potřeba nejlépe sprovodit ze světa, případně alespoň je vyhnat z měst někam do polí a lesů. Protože oni chudáci gambleři jinak hrát prostě musí a my jim v tom musíme zabránit. Zabránit se rovná v řeči úředníků zakázat (žádný úředník nechce pracovat s motivací lidí, protože by ztratil svou moc). Bude skutečně zákaz nebo omezení automatů něco řešit?

17.9.2011 v 18:08 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev. Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 31,90 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Zrušme tělocvik a další zbytečné předměty na školách

Začal nový školní rok a neustále se mluví o neostatku peněz ve školství, o platech učitelů, kuchařek, družinářek, školníků, uklízeček. Všem se musí platy zachovat, nejlépe přidat a proto je potřeba do školství nalít ještě více peněz. Hlavně se nesmí šetřit. Přitom i školství je oblast, kde se nebetyčně plýtvá. Nedalo by se prosím i zde trochu ušetřit?

3.9.2011 v 19:55 | Karma: 44,13 | Přečteno: 23030x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Vyhlašuji bojkot pivům od Pilsner Urquell

Přiznávám bez mučení, že už nějaký rok dávám přednost menšinovým značkám piva, někdy to je bašta, někdy úlet, ale pokaždé je z piva cítit snaha o co nejlepší výsledek. Alespoň není pivo pokaždé stejné - je to živý materiál a uniformní eurochuť pivu nesluší. Prazdroj jsem ještě občas vzal na milost, pokud nebylo zbytí, Gambrinus se už asi 10 let pít nedá. Stejně na tom je Staropramen, který snad vaří bezkonkurenčně nejhorší vodovou desítku v republice.

3.9.2011 v 18:51 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2909x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.