Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyhlašuji bojkot pivům od Pilsner Urquell

Přiznávám bez mučení, že už nějaký rok dávám přednost menšinovým značkám piva, někdy to je bašta, někdy úlet, ale pokaždé je z piva cítit snaha o co nejlepší výsledek. Alespoň není pivo pokaždé stejné - je to živý materiál a uniformní eurochuť pivu nesluší.  Prazdroj jsem ještě občas vzal na milost, pokud nebylo zbytí,  Gambrinus se už asi 10 let pít nedá. Stejně na tom je Staropramen, který snad vaří bezkonkurenčně nejhorší vodovou desítku v republice.

Tím spíš mne šokovalo rozhodnutí Prazdroje, že nebude malým pivovarům dodávat kvasnice. Článek je zde: Prazdroj odstřihl malé pivovary od kvasnic, chce oslabit konkurenci

Někdo ve vedení pivovaru se asi definitivně zbláznil a rozhodl se, že když nedokážou lidi přesvědčit, aby ty jejich patoky pili, tak že nebudou pít žádné pivo. Jinými slovy, nám padá výstav, tak zatopíme taky konkurenci. Čím hůř, tím lépe.

Přitom jádro pudla a špatné výsledky Plzeňského prazdroje (a některých jiných velkých pivovarů) spočívá v tom, že se někdy před lety rozhodli, že ovládnou trh. Začali skupovat hospody a za chvíli bylo logo Gambrinusu na každé druhé hospodě, na druhé půlce hospod (alespoň v Čechách) visel Staropramen.

Lidi to pár let vydrželi, ale po čase se jim pivo přepilo. Roky stejná chuť, žádná změna, žádná šance skočit do sousední hospody na něco jinčího. A k tomu udělaly velké pivovary botu č.2 - ve snaze maximalizovat zisk začali pivo šidit. Tedy ředit desítku z uvařené patnáctky či co. Výsledek - alkoholicky sice bylo pivo tam, co má být, ale chuť nebyla v podstatě žádná, pivo vodové. Hnus.

Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Malí výrobci vycítili příležitost a netrvalo to dlouho, jen pár let, a už nejsou tak malí. A velké pivovary koukají na drát, jak ten jejich konzervativní zákazník (pár těch výzkumů jsem taky četl) najednou experimentuje, zkouší různé značky, různé typy piv a vůbec začíná být český pivař vybíravý. Jak říká Cimrman v Pohádce, "kdo chce víc, nemá nic".

Poslední rozhodnutí Plzně nedodávat malým (i restauračním) pivovarům kvasnice považuji za zbabělé, neetické a směšné. Vyhlašuji Plzeňskému svůj osobní bojkot a z důvodů výše popsaných Vám navrhuji totéž. Válcovat trh se prostě nemá.

PS: Staropramen mne k bojkotu odsoudil už dávno kvalitou své produkce (snad jen ta 12tka se možná dá, pokud není nic lepšího nadosah). Ale nepiju je z přesvědčení.

 

 

Autor: Petr Voříšek | sobota 3.9.2011 18:51 | karma článku: 34,21 | přečteno: 2909x
  • Další články autora

Petr Voříšek

Dvě nutné změny pro boj s korupcí

Na korupci si stěžujeme všichni, dnes a denně čteme o nových protikorupčních opatřeních a stejně často vyplouvají na povrch nové a nové aféry. Českou republiku stojí korupční prostředí poměrně hodně peněz, je dost investorů, kteří z České republiky odešli, když je státní úředníci začali ždímat o úplatky. Stát tak jednak přichází o pověst a peníze zvenku, jednak díky korupci utrácí v investicích řádově více peněz, než by musel. Největší malér ale je, že s korupcí bojují ti, kteří z ní mají současně nejvíce peněz. Je to jako kdyby v Itálii Cosa nostra bojovala proti drogám. Je vůbec cesty ven?

29.9.2011 v 19:54 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Počet výherních automatů není třeba omezovat

Pokaždé mi zůstává rozum stát, když se mluví o regulaci výherních automatů. Ty zlé blikající strojky, do kterých především sociálně slabí nahážou za večer celou svojí podporu, je podle většiny politiků i občanů potřeba nejlépe sprovodit ze světa, případně alespoň je vyhnat z měst někam do polí a lesů. Protože oni chudáci gambleři jinak hrát prostě musí a my jim v tom musíme zabránit. Zabránit se rovná v řeči úředníků zakázat (žádný úředník nechce pracovat s motivací lidí, protože by ztratil svou moc). Bude skutečně zákaz nebo omezení automatů něco řešit?

17.9.2011 v 18:08 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev. Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 31,90 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Zrušme tělocvik a další zbytečné předměty na školách

Začal nový školní rok a neustále se mluví o neostatku peněz ve školství, o platech učitelů, kuchařek, družinářek, školníků, uklízeček. Všem se musí platy zachovat, nejlépe přidat a proto je potřeba do školství nalít ještě více peněz. Hlavně se nesmí šetřit. Přitom i školství je oblast, kde se nebetyčně plýtvá. Nedalo by se prosím i zde trochu ušetřit?

3.9.2011 v 19:55 | Karma: 44,13 | Přečteno: 23030x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Jsem pro školné i na základní škole

Čím dál častěji se u nás hovoří o krizi školství. Nejsou peníze, učitelé mají nízké platy, akce ministerstva jsou nekoncepční .. slyšíme desítky výhrad. Chybí jedna zásadní - ve školství chybí klientský princip, chcete-li zpětná vazba učitel -žák. Škola se dnes chová stejně jako před 100 lety - ona nejlépe ví, co a jak se mají děti naučit. A nikdo do toho nemá co kecat. Stejně tak nikdo nemá co mluvit do kvality a výkonu pedagogů, to platí od základní po vysokou školu.

21.8.2011 v 13:07 | Karma: 22,27 | Přečteno: 3841x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:37

Přímý přenos Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Při čelním střetu zemřela těhotná spolujezdkyně, řidička jela v protisměru

3. května 2024  13:31

Dopravní policisté i kriminalisté stále šetří tragickou nehodu, která se stala minulý týden u...

Požár v garáži způsobila baterie elektrokoloběžky, škoda dosáhla půl milionu

3. května 2024  13:21

Čtyři jednotky hasičů musely dnes zasahovat u ranního požáru garáže v České Rybné nedaleko Proseče...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu, zaseklý kmen soupravu zvedl z kolejí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.