Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev.  Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

Na spadnutí jsou i horší reakce lidí, mluví se i občanské válce. Moc to nevylučuji, problém je opravdu vyhrocený a pokud se bude škrtat v rozpočtu a tedy se budou i snižovat dávky Romům, dojde dost pravděpodobně k nepokojům. Na Slovensku si to před lety prošli a řešila to nejen policie, ale i armáda. Romům sáhli na peníze a ti šli a začali si brát. Doufám, že to současná vláda ustojí a bude pokračovat v programu škrtů a revize dávek.  A že si uvědomí vážnost problému a začne to řešit i v rovině represe.

Nebudu téma rozpitvávat, už toho bylo napsáno dost, jen mne dnes zaujala jedna věc - na jednom blogu jsem se dočetl, jak nějaký romský aktivista popisuje, jak jsou rodiny, které se nějak integrují do většinové populace (rozuměj mají vzdělání, chodí do práce a bydlí a žijí bez dluhů), vypuzeny z romské komunity pomalu jako zrádci. Je to klasická ukázka uvažování, které vede do pekel.  Místo aby si z úspěšných Romů vzali příklad, berou je jako renegáty. Jsou to toiž lidi, kteří se odloupli od sociálního dna a nechtějí s ním už mít nic společného.

Pořád se tu skloňuje téma diskriminace a nezaměstnanost, ale opravdu nechápu, jakou práci ti Romové se svým vzděláním shánějí. Všichni chtějí pracovat, ale jakou mají kvalifikaci? Kolik z nich má dokončenou základní školu, kolik z nich má alespoň výuční list? A kolik z nich už ze zaměstnání vylili, protože obča nepřisli do práce nebo se ztratilo nářadí? V informační společnosti se s nulovým vzděláním a bez profesní průpravy nedají na trhu práce čekat zázraky. A stát tu už není od toho, aby sháněl lidem zaměstnání.

S tématem rasismu si vždycky vzpomenu na Vietnamce, kteří tady začínali bez znalosti jazyka a s holou zadnicí v porevoluční době pdnikat a dnes jim často patří prosperující potraviny nebo restaurace. A jejich děti  a vnoučata mluvím plynule česky, mají české kamarády a studují běžně střední i vysoké školy. Jejich jinakost je také patrná na první pohled a zpočátku jsme se na ně všichni dívali s patra, ale jak je to dnes? A je důvod, aby proti nim dneska vyšli lidé do ulic (přestože občas někteří pěstují marijánku a neplatí daně)? Jsou respektovanu minoritou a nevadí v podstatě nikomu. Proč tohle nedokáží Romové? Hádám, že tohle není o rase a o tom, jak člověk vypadá.

Rozdíl mezi Vietnamci a Romy je právě v míře přejímání kulturního vzorce většiny. A na to pak i majorita odpovídá a podle toho se i chová.

Starší článek z dubna tohoto roku: Fatální selhání státu aneb proč nemáme rádi Romy .

Autor: Petr Voříšek | neděle 4.9.2011 21:30 | karma článku: 31,90 | přečteno: 2171x