Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manželské toccaty a fugy - jídlo

Omlouvám se všem svým čtenářům za téma přízemní, nicméně jak jest zřejmé, nepochybně patřící do manželských toccat a fug. 

Kdysi údajně vypsal nějaký britský deník soutěž pro své čtenářky, aby pokud možno výstižně a lapidárně zhodnotily, jak bezpečně uchovati trvanlivost svazku manželského. Vyhrála nějaká prostá selka z venkova, která napsala následující větu: "Dej té svini nažrat." 

Pomineme-li lehce expresivní označení mužského protějšku, je v této větičce ukryta nejen hluboká a pravdivá filosofie, ale i odraz staletími prověřené zkušenosti. 

Samozřejmě, že v počátcích prvních očních a slovních kontaktů je myšlenka na jídlo jednoznačně upozaděna a párové soužití je živeno hormonálním tsunami, které bezpečně nahrazuje hot dog či pochutiny plukovníka Sanderse. Jen stěží si lze představit mladého muže, který nechá svou vyvolenou čekat na nároží jen proto, že prostě musí dojíst svůj Cordon bleu. 

Avšak všeho do času. Po jisté stabilizaci svazku začne nabývat potřeba ukojení chuťových a čichových smyslů požívaných pokrmů zásadní, neřkuli primární důležitosti. Zatímco v prvních měsících je opečený lančmít možno brát jako rychlou předehru aktu zásadnějšího, v době pozdější je situace zcela jiná. Neznám chlapa, který je schopen něžných slůvek a dotyků v okamžiku žlučníkové koliky po halabala připravené večeři. 

V počátcích našeho vztahu ve fázi namlouvání jsem - stejně jako každý normální chlap - zcela kašlal na to, co bude k večeři, když podstatné věci se odehrávaly po ní. Pamětliv poučky z publikace "Chlapci, na slovíčko", jsem kromě stránky, líčící antikoncepční martyrium, věnoval i kapitole, nazvané lapidárně "Jaká tchyně, taková žena" . Po prvním oficiálním obědě jsem s uspokojením konstatoval, že jsem - aspoň v této oblasti - rozhodně nešlápl vedle. Oběd byl skvělý, byl jsem pobízen, abych se ládoval stále více a více a bylo s uspokojením vítáno, když jsem tak činil. Pravda, poněkud mne zarazila lehkost, s jakou do sebe moje žena, původem z Hané, hodila odlivku destilátu, po níž jsem já i přes své kolejní zkušenosti se vším možným, měl zástavu dechu. 

Po legalizaci našeho vztahu před úřadem a farářem jsem postupně musel měnit své maturitní oděvy za ty se širší velikostí, zejména okolo pasu, kdy jsem velmi záhy vyměnil variantu slim za pneu. Nebýt naší párové plodnosti, vypadal bych dnes pravděpodobně jako silnější partner Heleny Růžičkové. Příchodem dětí nastaly zcela jiné časy.

V té době jsem trávil svůj život převážně v práci, takže můj život se skládal na den na službě, před službou nebo po službě. Mé nečasté příchody domů byly provázeny rozpaky dětí, cože to za divného pána sedí v kuchyni a proč mu jejich máma připravuje u plotny cosi k jídlu. V okamžiku plesknutí sběračky o talíř mne však vždy spolehlivě obstoupily a i přes své jednoznačné nasycení se jejich hladové oči dožadovaly dalšího krmení. Sophiinu volbu (tedy vzdát se menáže a rozdat zbylý pokrm lžící do třech otevřených kosích zobáčků nebo to posupně před jejich zraky sežrat) bych nikomu nepřál. Vymýšlel jsem různé finty, jako třeba "stolování" na WC desce z ešusu, kam se ti malí supíci nebyli štont dostat. Potupný čas. 

Další léta, kdy již nebylo nutné vymýšlet jinotaje, kde se skrývá skýva, kterou děti neobjevily, byla provázena ze strany mé životní souputnice experimenty, pohříchu vždy, když k nám měla přijít vzácná  návštěva. Zhrdla tutovkou vyzkoušené pečeně a připravila exotický pokrm z Horní Volty. Tento systém měl jeden příjemný dopad a to drobnou redukci počtu návštěv, neboť zcela neznámé jídlo v podobě ruské rulety sem tam spolehlivě odradilo některé odvážlivce od dalších pokusů zúčastnit se společného stolování, neboť se jim nechtělo opakovat pobyt a léčbu na metabolické jednotce místního špitálu. 

Z medicíny víme, že postupně zatěžovaný organismus snese ve finále vše. Takže jsem se stal po létech zcela imunní vůči novinkám, předkládaných mi po návratu ze šichty. Sním vše a rád a díky tomu se již tykám s krejčovou, kam chodím popouštět své kalhoty a saka. 

Závěrem musím konstatovat, že náš manželský metabolismus funguje již více jak 30 let k oboustranné spokojenosti. Tak trochu podezírám svou ženu, že si kdysi dávno velmi pečlivě přečetla výsledek té anglické ankety.

 

 

Autor: Tomáš Vodvářka | sobota 22.12.2018 8:29 | karma článku: 25,62 | přečteno: 623x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Jak jsem přežil svou smrt (povídání na víkend)

Byl jsem vždycky tak opatrný, dával jsem si zatracený pozor, aby se mi nic nestalo, protože jsem dobře věděl, co ta bestie umí. Přitom jsem ji měl rád a dal jí i jméno. Matylda.

29.6.2024 v 7:41 | Karma: 22,01 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Blog No. 1000.

Přemýšlím, jestli je to moc nebo málo. Každopádně je 1000 číslo, které tak nějak vyčnívá nad ostatní, zvláště pak, jde-li o nějaké jubileum. Jsem prostě mileniál.

24.6.2024 v 7:40 | Karma: 23,69 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Ještě jednou k tragédii na Filosofické fakultě

Tento blog je jistou reflexí na událost, která šokovala naši společnost 3 dny před vánočními svátky roku 2023.

21.6.2024 v 6:01 | Karma: 42,92 | Přečteno: 5280x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Jsou stavy, kde lékař (většinou) není schopen pomoci

Všechna dostupná data ukazují, že stoupá počet mladých lidí, kteří mají sebevražedné sklony či tendenci se sami poškozovat. Čísla jsou vysoká. Co s tím?

18.6.2024 v 21:05 | Karma: 30,23 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Colours of blogers

Zase po roce, zase na stejném místě, skoro ve stejný čas a hodinu a jistojistě s pohodou, která je vždy mezi lidmi, kteří cosi umí a mají si co říci. A vyhlášení vítězů.

15.6.2024 v 21:29 | Karma: 29,69 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Politici AfD museli před volbou vedení přelézat zátarasy. Odpůrci obsadili ulice

29. června 2024  13:03

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybere nové vedení, o...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

  • Počet článků 1001
  • Celková karma 30,05
  • Průměrná čtenost 2516x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz