Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Být Židem

Písmo nazývá židovský národ vyvoleným, což u jiných národů opravdu vyvolává žárlivé konotace. Nevím, jak to Hospodin myslel, ale o tohle vyvolení by hned tak někdo nestál. Přesnější označení by bylo, že je to národ Jím zvolený. 

Není účelem tohoto blogu nimrat se v dějinách, které si každý může najít. Údajně existuje nějaký papyrus, datovaný cca 1200 let před Kristem, kde je faraonovi sdělována informace, že ta divná sekta Židů byla vyhlazena. 

Od této doby se o stejný výsledek, tedy vyhlazení židovského etnika, pokoušeli všemožní a všemocní vládcové po celém světě. Egypťané, Římané, středověcí katoličtí vládcové (dokonce i "osvícená" Marie Terezie nechala jednu krutou zimu vyhnat všechny Židy z Prahy s vědomím, že se příroda o řešení jaksi "postará". Dvacáté století v podobě nacistického Německa bylo v této aktivitě skutečně velmi "úspěšné".

Židé žili rozptýlení po celém světě v diaspoře celých 5700 let jejich kalendáře, aby konečně v roce 1948 založili vlastní stát, v němž budou žít dle vlastních představ a kde si budou vládnout sami. Do té doby byli hříčkou již zmíněných vládců, kteří je tu a tam potřebovali k povznesení vzdělanosti a ekonomiky, později naopak k tomu, aby je vyhnali a ponechali si jejich peníze. Vždy bývali občany druhé či hůře třetí kategorie, zahnaní do ghett či hůře koncentračních táborů.

Hrubé odhady uvádějí, že na světě žije cca 16 miliónů Židů. Pokud bychom jejich počet vztáhli na všechny obyvatele planety Země, tvoří 2 promile, tedy zcela zanedbatelný počet. Přesto má tato početně zcela nepatrná entita  více jak 200 nositelů Nobelovy ceny, na zbytek světa připadá dalších cca 700. Ze státu Israel vycházejí nejmodernější poznatky současné vědy a špičkové technologie, po nichž touží mnoho zemí. 

Přesto či možná právě proto je židovský národ pronásledován, osočován z těch nejnemožnějších zločinů či aktivit. (Stačí si jen vzpomenout, jaké triumfové eso voleb u vítězných stran v Maďarsku a Slovensku je Georg Soros). Od samého začátku existence státu Israel je nucen bojovat o holé přežití. Pokud by prohrál jedinou válku, byl by to definitivní konec. Dopady této prohry jsme měli možnost sledovat v malém  měřítku před několika dny. 

Být Židem mimo Israel není taky žádná výhra. I nyní se najdou jedinci, kteří budou jejich domovy označovat Davidovou hvězdou, tedy stejně, jako to dělal nacisté v 30. letech 20. století. Jejich synagogy musejí být střeženy policií, aby se v nich "nerealizoval" nějaký statečný ochránce toho pravého "Boha milosrdného a slitovného", který je takto označen v každé súře. 

Otázkou dnešních dnů je, co bude dál. Po masakrech nevinných civilistů, žen a nemluvňat v kibucech a městech má celý svět dojemnou starost o to, jak bude vypadat případná odveta. Nemohu se zbavit dojmu, že ony oběti zrůdného běsnění budou jaksi "upozaděny" před ubohými obyvateli pásma Gaza, odkud stále - i přes hrozící humanitární katastrofu - stále létají rakety směr Tel Aviv. Při případné pozemní operaci, která bude vedena s maximální hodinářskou přesností (který jiný stát by tohle dělal?), budou přesto i civilní oběti, neboť teroristé z Hamásu ony mrtvé potřebují pro svou propagandu. Zdá se, že "světové mínění" nebude klást rovnítko mezi mrtvým dítetěm z kibucu a z pásma Gazy. 

Z historie je známo, že Židé jsou ve sporu s nepřítelem velmi sofistikovaní a že umějí čekat na správnou chvíli. Pokud by  se řídili "radami moudrých", případně rezolucemi rady bezpečnosti OSN (kde sedí takové státy, jako Čína nebo Rusko), stát Israel by dávno neexistoval. Naštěstí se těmito moudrými radami neřídí.

Být Židem znamená bohužel i stálý boj o vlastní existenci. Věřím, že i současnou kritickou situaci ustojí. Mimo jiné i proto, že Hospodin je padnout nenechá. Koneckonců, zvolil si je sám. 

Autor: Tomáš Vodvářka | úterý 17.10.2023 13:03 | karma článku: 35,55 | přečteno: 1093x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Opáčko nejen pro vysokoškolské studenty pod palestinskou vlajkou

V souvislosti s výskytem četných protestních akcí, kde zejména studenti v USA, ale i u nás, protestují proti situaci na Předním východě, uvádím některá fakta, která mohou vnímavým cosi osvětlit.

4.5.2024 v 7:51 | Karma: 29,64 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Budou se za čas američtí studenti klanět svým židovským spolužákům?

Média přinášejí posledních cca 14 dní informace o protestech amerických studentů universit proti činnosti israelské armády v pásmu Gaza. A současně i informace o ostrakizaci jejich židovských spolužáků.

1.5.2024 v 12:05 | Karma: 27,95 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

Cesta do Santiaga de Compostela je návyková a neškodí zdraví

Po dokončení Severní cesty do Santiaga v loňském roce jsem doma slíbil, že už nikdy nikam na tak dlouho nepůjdu. Slib jsem dodržel, protože tentokrát to bylo jen 750 kilometrů a jen na tři týdny. Pár dojmů a fotek níže.

27.4.2024 v 8:49 | Karma: 33,48 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Fotoblogy

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 26,27 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 23,03 | Přečteno: 421x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 978
  • Celková karma 34,65
  • Průměrná čtenost 2552x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám